• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Wyłączenie silnika i....

Auto
Alfa Romeo Giulia VeloceTi
Witam,

zauważyłem, że w mojej Giulii Q4 280KM każdorazowo po powrocie z trasy i wyłączeniu silnika włącza się wentylator. Sytuacja ma miejsce również przy temperaturach poniżej 15stC nawet kiedy nie korzystam z klimatyzacji i jeżdżę spokojnie. Czy ten typ tak ma czy to jakiś problem u mnie? Zauważyłem też że nawet po 20 minutach od wyłączenia silnika auto wydaje dźwięki. Coś słychać pod maską, tak jakby jakieś systemy się wyłączały. Wcześniej w innym modelu o podobnej mocy nic takiego nie miało miejsca. Czy to naturalne w Alfie?

Po pierwsze to czy na pewno wentylator? Raczej nie sądzę, prawdopodobnie słyszysz działanie elektrycznej pompy wymuszenia obiegu płynu chłodniczego. To normalne i dobrze, bo zgaszeniu silnika zapewnia odprowadzenie ciepła. Co do słyszenia pracy sterowników, to mogą się po tym czasie "usypiać" sterowniki i taki odgłos towarzyszy przechodzeniu w tryb uśpienia. Raczej wszystkie nowe auta tak mają, bardziej lub mniej słyszalnie

Wielokrotnie temat był na forum powtarzany.

Tak ma być. Bardzo dobrze, że się chłodzi. Lepiej za dużo niż za mało :)

Witam,

zauważyłem, że w mojej Giulii Q4 280KM każdorazowo po powrocie z trasy i wyłączeniu silnika włącza się wentylator. Sytuacja ma miejsce również przy temperaturach poniżej 15stC nawet kiedy nie korzystam z klimatyzacji i jeżdżę spokojnie. Czy ten typ tak ma czy to jakiś problem u mnie? Zauważyłem też że nawet po 20 minutach od wyłączenia silnika auto wydaje dźwięki. Coś słychać pod maską, tak jakby jakieś systemy się wyłączały. Wcześniej w innym modelu o podobnej mocy nic takiego nie miało miejsca. Czy to naturalne w Alfie?

U mnie też tak jest: pracuje wentylator, piszczenie i takie - nie wiem jak to nazwać - "kotłowanie" kilka/kilkanaście minut po wyłączeniu silnika. Przebieg 27tys km, od początku tak było.

W mojej Giulii zawsze po odłaczeniu i ponownym przyłaczeniu klemy aku. natychmiast uruchamia się i chodzi kilka min. wentylator chłodnicy (silnik wcześniej nie uruchamiany) - po co?

Wiele dobrodziejstw tego samochodu wzbudza obawy o prawidłowe funkcjonowanie z niezrozumienia zastosowanej w nim technologii.

After Run Mode.jpg

After Run Mode
The electric pump in the LT system can be controlled by the ECM in “after run” mode in order to
provide additional coolant circulation for certain calculated time after the engine has been switched off.
Circulating the fluid after the engine is off prevents carbonisation of the oil in contact with the hot areas
in the turbocharger, thereby protecting its integrity.

dlatego bardzo ważne jest właściwe naładowanie akumulatora:
After Run Mode c.d..PNG

Może byłoby inaczej, gdyby ASO AR były kompetentne i potrafiły tłumaczyć klientom co i jak działa. Przykładem jest czujnik poziomu oleju. Tak często obwiniany o wadliwe działanie i niepotrzebnie wymieniany. Tymczasem muszą zostać spełnione określone warunki, żeby wykonał pomiar:

The ECM enables oil level and temperature measurement if and only if the following conditions are
satisfied:
 Engine idling
 Engine oil temperature when the engine is switched off in the range 80°C-90°C.
 Engine running in the previous cycle for no less than 5 minutes*
 Time for which the engine remained off not less than 3 minutes*
 Current temperature (meaning the oil temperature at the KEY ON time. The useable range is
very wide.)
 Longitudinal and lateral accelerations below certain thresholds (any slopes on which the car is
parked are interpreted by the control unit as lateral or longitudinal accelerations)

Wiele dobrodziejstw tego samochodu wzbudza obawy o prawidłowe funkcjonowanie z niezrozumienia zastosowanej w nim technologii.

Pokaż załącznik 280702

dlatego bardzo ważne jest właściwe naładowanie akumulatora:
Pokaż załącznik 280703

Może byłoby inaczej, gdyby ASO AR były kompetentne i potrafiły tłumaczyć klientom co i jak działa. Przykładem jest czujnik poziomu oleju. Tak często obwiniany o wadliwe działanie i niepotrzebnie wymieniany. Tymczasem muszą zostać spełnione określone warunki, żeby wykonał pomiar:

Nie to żebym sie czepiał ale proszę po naszemu jesli mogę tak napisać.

"Po naszemu" po zgaszeniu przez jakiś czas może chodzić pompa cyrkulacyjna żeby m. in. nie koksował się olej w turbo. Czasem towarzyszy temu praca wentylatora, zależy od temp. zewnętrznej i jak bardzo upalacie auto.
Na przykład u mnie po wjechaniu do garażu w gorące dni lub po ciekawszej jeździe w trybie D, prawie zawsze chodzi wentylator (i pompa, oczywiście). Po jeździe miejskiej w trybie N prawie nigdy.

Plus tam różne klikania i piszczenia, coś tam sobie robi, dajcie mu spokój, tak ma być.

A procedurę pomiaru poziomu oleju "po naszemu" masz w aucie napisaną. Auto na postoju, w poziomie, silnik w temperaturze roboczej 80-90 stopni, obroty jałowe przez co najmniej 5 minut, potem silnik wyłączony przez co najmniej 3 minuty.

"Po naszemu" po zgaszeniu przez jakiś czas może chodzić pompa cyrkulacyjna żeby m. in. nie koksował się olej w turbo. Czasem towarzyszy temu praca wentylatora, zależy od temp. zewnętrznej i jak bardzo upalacie auto.
Na przykład u mnie po wjechaniu do garażu w gorące dni lub po ciekawszej jeździe w trybie D, prawie zawsze chodzi wentylator (i pompa, oczywiście). Po jeździe miejskiej w trybie N prawie nigdy.

Plus tam różne klikania i piszczenia, coś tam sobie robi, dajcie mu spokój, tak ma być.

A procedurę pomiaru poziomu oleju "po naszemu" masz w aucie napisaną. Auto na postoju, w poziomie, silnik w temperaturze roboczej 80-90 stopni, obroty jałowe przez co najmniej 5 minut, potem silnik wyłączony przez co najmniej 3 minuty.

Dzięki już myślałem ze po angielsku wstawiony tekst to jakiś specjalny.

Tak przy okazji - ponieważ sprawdzałem w taki sposób olej - czy samoczynne przejście z N w P tak jak się u mnie dzieje po ok. 3 min w N - to standard?

A nie otwierasz drzwi czasem? I wtedy przechodzi w P. Z ciekawości sprawdzę, czy stoi grzecznie na N.

Chyba tak jest bo próbowałem zostawić na N jak zmieniali opony ale sama przełączała się na P, bez otwierania drzwi.

Chyba tak jest bo próbowałem zostawić na N jak zmieniali opony ale sama przełączała się na P, bez otwierania drzwi.

Ale silnik wyłączyłeś? Wtedy przechodzi na P. Dzisiaj sprawdzałem i po prawie 5-minutowym postoju na N nic się nie zmieniło. Dopiero wyłączenie silnika powoduje przejście na P.

Ale silnik wyłączyłeś? Wtedy przechodzi na P. Dzisiaj sprawdzałem i po prawie 5-minutowym postoju na N nic się nie zmieniło. Dopiero wyłączenie silnika powoduje przejście na P.
U mnie (Giulia MY2020): silnik pracuje, drzwi zamknięte, włączam N, zaciągam hamulec ręczny, i po około 3 minutach pracującego silnika skrzynia sama przechodzi w P.

Może nowszy soft, ja mam 2016.

U mnie czy ciężka jazda czy normalna krótka zawsze gdy wyłączę od razu silnik działa nie wiem wentylator czy to pompa nie mam pojęcia gdy odczekam 30sek do minuty nic już nie chłodzi po wyłączeniu silnika

Amortyzatory
Powrót