Wybór opon letnich. Prosze o opinie:)

opony

Uni ani ziębi ani parzy.
Możesz brać.
Większość kupuje przez neta, bo się ojciec po prostu opłaca.

widze ze wybor jest duzy ale nie jestem przekonany gdzie kupic, bo znajomy zamiast dostac opony po 2 dniach dostal po tygodniu i to nie to chcial, wiec szukam sprawdzonego solidnego sklepu.

Co do ContiPrmiumContact2 to miałem je w pasku i przez jakieś dwa miesiące jeździłem na nich AR i uważam że są rewelacyjne. Świetnie sprawują się na mokrym, droga hamowania jest wyraźnie krótsza niż na vredsteinach sportrackach. Mają tylko jedną wadę, cenę... Ponieważ kupiłem felgi 17" zamierzam kupić je w rozmiarze na 17".

BTW> 205/55/16 mam na zbyciu...

Teraz można wyrwac Conti w fajnej cenie. Coś mi mówi by zakupic te gumy, bo po poprzednich Conti mam bdb wspomnienia:)

Co tam masz na zbyciu dokładnie?

A w jakiej cenie ? :)

a ja stojąc przed wyborem zakupu opon na lato mam taki dylemat, obecnie mam założone gumy o rozmiarze 215/45/ 17 i chciałem Was zapytac czy do alfy 156 możliwe jest założenie ogumienia 225/45/17, czy taka opona jest dużo szersza? czy musiałbym juz stosować jakies dystanse?

a ja stojąc przed wyborem zakupu opon na lato mam taki dylemat, obecnie mam założone gumy o rozmiarze 215/45/ 17 i chciałem Was zapytac czy do alfy 156 możliwe jest założenie ogumienia 225/45/17, czy taka opona jest dużo szersza? czy musiałbym juz stosować jakies dystanse?

Taka opona jest szersza o 10mm, ale trzeba też pamiętać, że jest wyższa o 4,5mm, chociaż nie jest to raczej na tyle dużo, żeby miało znaczenie?

Koledzy, potrzebuje porady przy wyborze. Interesują mnie opony w rozmiarze 225/40/18. Mam swojego faworyta no ale porównanie nie za wielkie. Na pewno w grę nie wchodzą jakieś skośnookie wynalazki, Vredenstein też odpada. Interesuje mnie to aby poza właściwościami trakcyjnymi opony były względnie ciche (jak na tę szerokośc) no i nie za twarde. Niektórzy kupują opony, które mają fajny bieżnik w jodełkę, dla mnie to mogą mieć bieżnik nawet w słoniki byle był dobre. Opinie, które zebrałem są wyczytane z różnych portali i raczej się powtarzały no ale może są i błędne.

- Pirelli Cinturato P7 - miałem i mam na drugim aucie. Bardzo dobre, ciche i trwałe.
- Pirelli PZero - niby bardzo dobre ale twarde i szybko się kończą.
- Continental Sport Contact 3 albo 5 - miałem CSC 2 były dobre, trwałe ale na mokrym znowu nie za bardzo. Z tego co piszą to 3 i 5 na mokrym zachowują się o wiele lepiej.
- Bridgestone Potenza 050 albo S001 - niby trochę lepsze od Continentali ale głośniejsze.
- Michelin Pilot Sport - bardzo chwalone (przynajmniej w sieci)
- Goodyear - od kiedy wykupili ich chińczycy i produkcję przenieśli do siebie jakość ich opon spadła ale jak to się ma do serii Exelence lub F1 ??

Jakie są wasze typy a może coś innego jeszcze zaproponujecie ??

Ja bede bral sessanty, dostalem mysle dobra oferte bo 382zł brutto za sztuke 225/45 ZR17 94Y XL

Ostatnia edycja:
205/55 r16 debica furio? warte to to? spalanie to niewazne, aby sie na mokrym nie slizgala i nie szumiala bardzo, mam zimowki debicy i podobno sa glosne, jak dla mnie to bardzo ciche i dobre (na sniegu) jezdze razczej grzecznie, czasami sa odstepstwa ale to rzadko.

205/55 r16 debica furio? warte to to? spalanie to niewazne, aby sie na mokrym nie slizgala i nie szumiala bardzo, mam zimowki debicy i podobno sa glosne, jak dla mnie to bardzo ciche i dobre (na sniegu) jezdze razczej grzecznie, czasami sa odstepstwa ale to rzadko.
Lepsze będą Dębica Presto. Nowszy model i mają lepszą opinię. Ja samzamierzam dla siebie takie kupić, jakościowo podobna do Goodyeara czy Fuldy, a cena niższa.

miałem barumki 17" - super było , a jeszcze biorąc pod uwagę cenę za jaką je kupiłem to już bajka była ( było kilka dych mniej niż z twojego linka no ale to jakiś czas temu było )

Szukam opon w przedziale cenowym ~ 350- 400 zł. Muszę kupić komplet i jeszcze dać felgi do prostowania.

w sklepach int. są od ok 380zł

ale przed zakupem na wskazanej aukcji zapytałbym o DOT bo nie ma o tym ani słowa na tej aukcji

- - - Updated - - -

żeby się nie okazało że kupujemy jakieś leżaki magazynowe :-)

te oponki (Vredne) podobają mi się już od dawna. Qrcze - gdybym swoje laczki (Toyo T1R) miał w gorszym stanie to celowałbym w nie.

Amortyzatory
Powrót