• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wybór opon letnich. Prosze o opinie:)

Continentale ContiSportContact w ogóle w szeroko pojętym znaczeniu robi wrażenie droga hamowania,krótka jest i potwierdzają się testy subiektywne przez dziennikarzy.

Jak nie Conti to co ?

*Bridgestone Turanza
*Goodyear wszystkie te UltraGrip
*Vredesteiny

* W ogóle opony premium to sensowna decyzja do dobrego auta jakimi są Alfy Romeo,a z uwagi na charakter choćby wizualny nie zawsze się jeździ nimi spokojnie :)

Wziąbym pod uwagę na Twoim miejscu jeszcze Pirelli (PZero, Cinturano-czy jakoś tak) cenowo zbliżone do tych wymienionych przez Ciebie. Napewno lepsze od Vredesteinów.

Co myślicie o założeniu opon 205/55R17 w miejsce 225/50R17? Profil praktycznie ten sam a przy 205 będą mniejsze opory toczenia...

W drugim samochodzie mam założone Pirelli P6000 i Vredesteiny ultrac cento na 16". W moim odczuciu te drugie są cichsze ale na mokrym jest słabo. Co do trwałości to się nie wypowiem bo Pirellki są sezon starsze. Vredensteiny nie są złe ale za tą cenę spodziewałbym się lepszych gum no i nie są wiele tańsze od Pirrellek. Jeżeli to byłaby moja decyzja i moje pieniądze to brałbym bez zastanowienia Pirelli.

porównujesz 2 różne modele kolego.
mówimy tutaj o sessancie nie o cento a to 2 różne

Ostatnia edycja:
szkoda, że tej 60-ki nie ma w rozm. 215/45 R17. Jest Centa - ale też przez Giugario zrobiona

Jeżeli sessanty są kijowe w porównaniu do tego co kolego mówisz .. to sie chyba przesiade na to co polecasz - bo skoro na sessantach jeździ jak po sznurku to na tych będzie jeździł jak ? Czołg na gąsienicach ? albo tramwaj po szynach ?

mattom tak samo jak Ty lubie tych co mówią a nigdy nie mieli nie jeźdźili itd.

siapek zawsze masz 225 ;)

Napisał omen
siapek zawsze masz 225
nie sądzisz, że będzie za szeroko ?
Nie będzie ;)
1.6 120 KM dawało rade z 225/40/18 ;)
Nie chodzi o to - fakt nie jeździłem na sporej ilości opon które tu wymieniono - ale nie mówie ze pirelli są do dupy - nie wiem, może są może nie są - nie miałem.
Ale mam sessanty i wiem, że te opony to kosmos w porównaniu do niektórych tutaj - które miałem i no były kaszanką.

Dzisiaj zakupiłem nowe opony na lato 225/50 17R.
Są to Kumho KU31 http://beta.oponeo.pl/dane-opony/kumho-ku31-225-50-r17-98-w-xl_8808545
W grę wchodził tylko taki rozmiar i indeksy ze względu na AC.
Bardzo długo zastanawiałem się co kupić, a 3,5tyś nie miałem na coś lepszego.
Czy ktoś miał styczność z tymi oponami i może się wypowiedzieć? Ogólnie dobrze o nich piszą i myślę że powinny dać radę.

Też zastanawiam się nad nimi już od dłuższego czasu tylko że "18" Myśle że jak na gumy w okolicach 2 tys.to dość ciekawa opcja.
Kumpel na nich jeżdził i sobie chwalił, ale to tylko 1 opinia więc poszperałem troche na necie i rzeczywiście w opiniach nie jest żle.
Do tego dochodzi też ładny design (choś w przypadku opon to akurat nie jest najważniejsze)
A napisz jeszcze z jakim DOT-em dostałeś te opony, bo akurat ten sklep z którego zamawiałeś nie jest w stanie podać DOT-u przed
złożeniem zamówienia (podobno gwarantują tylko że nie będą starsze niż 18 mies.)

Ja tam o kumho dobrego słowa nie powiem.
Nie jestem pewien czy to ten model.
Ale opona letnia 17 225/50
Dot coś koło 25tygodnia 2011 roku.
I primo opony są cholernie głośne. Na mokrym tragicznie się prowadzą a do tego piszczą jak głupie.

edit
dooglądałem - to są inne opony - te o których mowie mają bieżnik a`la jodełka- jednak firma i parametry te same

A napisz jeszcze z jakim DOT-em dostałeś te opony, bo akurat ten sklep z którego zamawiałeś nie jest w stanie podać DOT-u przed
złożeniem zamówienia (podobno gwarantują tylko że nie będą starsze niż 18 mies.)

Tego nie wiem.
Opony zamawiałem u siebie na osiedlu i mają nie być starsze niż rok. Oni też biorą te opony z tego serwisu, mają dobre ceny bo biorą hurtowo. Cena o 10zł większa na sztuce, ale mam gwarancję na miejscu. Tak więc w razie czego odchodzą mi koszta zdjęcia i ponownego założenia opon i wysyłki. Myślę że warto za 40zł
Opon jeszcze nie mam, w czwartek dopiero złożyłem zamówienie.

Trochę opinii:
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Kumho/Ecsta-KU31.htm
http://www.productreview.com.au/p/kumho-ku31-ectsa-spt.html

Ostatnia edycja:
Jeśli chodzi o opinie to wertowałem tego troche w zeszłym miesiącu i tak jak już mówiłem - nie jest żle
ale zobaczymy jak w praktyce;-)
Ja bede kupował pod koniec miesiąca i nie wykluczone że właśnie te "Ecsta KU31"

no, chociaż jeden co chwali Yokohamę :D pewnie się przyda, bo Marta planuje zakup do swojej 147 letnich opon i własnie nastawiamy się, tradycyjnie na Yokohamę :)

Taka promocja cenowa na pewno nie będzie długo trwała :P

EDIT:
Ha, już niewielka zmiana cen. Z 283 na 293 zł...

Amortyzatory
Powrót