Wybór opon letnich. Prosze o opinie:)

Lukas - na podstawie jakich kryteriów oceniasz/polecasz opony?
Jeździłem na Bravuris - odrobine lepsze od Dębicy. Zdecydowanie odradzam - hamowanie na mokrym to właściwie tylko dla ludzi z darem przewidywania przyszłości. Normalni nie będą wiedzieć czy sie uda. Ja nauczyłem sie im nie ufać nic a nic. Pozbylem sie na korzyść Dunlop SP Sport 01. Chyba hamowaly lepiej na mokrym niż suchym. W znacznym stopniu redukowaly podsterownosc w porównaniu do poprzedników. Pod tym względem lepsze on Nokian H/V. Za to nokian mniej sie scieraja ale nie mogę sobie pozwolić na to co przy D. Teraz mam ContiPremiumContac 2. Jest jakby pomiędzy nimi.

Marcin - o matadorach pisałeś że na mokrym ślizgają , o barumach piszesz podobnie
kurde - obie miałem i jakoś hamowałem zarówno na suchym jak i na mokrym
p.s.
nie mam daru przewidywania przyszłości - czyli wychodzi na to że jestem nienormalny ( bo wiedziałem , że się uda) :-)

Bocian - ze ty jesteś nienormalny to my wiemy :) mam nadzieje ze spotkamy sie w Kielcach :)

na zlocie masz na myśli ?
nie ma szans - w tym terminie mamy rajd turystyczny do Czarnogóry

Ja szukam do GT w rozmiarze 215/45/17 i jak narazie zastanawiam się nad:

Nankang NS 2 - jodełka, ale podana głośność to tylko 71db, cena ok 250 szt lub trochę droższą odmianę Nankang ULTRA SPORT NS-2

lub

Nexen ale nie wiem jaka różnica między modelem N8000,N9000 czy N6000 ale to już chyba kwestia co się komu podoba. Też w granicach 250 zl za szt.

Kupiłem nowe Nexen zimowe w tym rozmiarze na ten sezon i jestem bardzo zadowolony.

Jak coś to tutaj jest stronka http://www.opony-pneus-online.pl/ znajdziecie na niej również te tańsze opony, można tu wybrać producenta, model a później wystarczy przewinąć rozmiar i poznać tzw "nalepkę" z opony - np zużycie paliwa ocena B, jazda na mokrym ocena C, hałas ocena B. Przydaje się bo nie na wszystkich stronach/portalach jest takie info.

Ostatnia edycja:
Mialem je 215/45 R17 trzy sezony. Przyczepnosc bez zastrzezen, ale twarde, glosne w miare zuzycia i szybko sie starly.

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk

Ja tez szukam czegos na lato w rozmiarze 215/45/17i mam pytanko czy da sie cos kupic sensownego do 250zl./szt.?

chinskie ? zapomnijcie ... lepiej juz markowa uzywke kupic :)

a jak z komfortem opon 225/45/17 wzgledem 225/50/17. Na moich zimowkach 205/55/16 haczę o wszystko co mozliwe :D

no tak też myślałem o tej N9000 w sumie ja mam przeloty autem do 5tyś rocznie więc powinno dać radę ;)

myślę, że to też niezła promocja ;) http://www.opony.com.pl/opony/bridgestone/potenza-adrenalin-re002/225/45R17/91/W/?idp=89690
ktoś miał przyjemność ujeżdżania tej opony?

Miałem je wsadzać, choć na poważnie myślałem o http://www.oponeo.pl/model-opony/yokohama-parada-spec-2, ale te opony mają taka wadę że wszystko w zawieszeniu mysi być w 100% sprawne, jeżeli zacznie ci coś siadać, to zacznie ją ciąć, a jak zacznie to ołysieje w zastraszającym tempie, dlatego wybrałem coś bardziej przyziemnego.

Oczywiscie wy sobie jaja robicie z zakładaniem tych Chinoli do samochodów????????

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót