• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

Tak, GI/R to zielony :) Też jak zamówiłem to się przestraszyłem co oni mi tam wysłali... teraz po zmianie na zielony jest zupełnie tak samo hehe :D No, może w mrozach pompa nie wyje na początku aż tak bardzo.

Ostatnia edycja:
Koledzy, czy ta historia z wymianą zbiornika płynu dotyczy też 156? Przyszły mrozy i po odpaleniu coś wyje. Po kilku sekundach ustaje. Przy maksymalnym skręcie się nasila. Po chwili już cisza.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
Dziś zmieniłem płyn w 156. Nie spuszczałem go rurą, tylko wyssałem strzykawką. Jest teraz bardziej czerwony, niż poprzedni, lżej się kręci kierownica. Zobaczę, jak przyjdą mrozy, czy będzie wyło.

Tyle co jest we zbiorniku to prawie nic :) ale jeżeli widzisz poprawę to może na jakiż czas wystarczy.

Wysyłane z mojego Xperia Neo V za pomocą Tapatalk 2

Weszło ok 700 ml z tego, co pamiętam. Jeżeli nie pomoże, to wtedy faktycznie spuszczę przez rurę całość i wymienię całkowicie.

Witam, u mnie też wspomaganie buczało jak Żuk.
Właśnie jetem po regeneracji pompy wspomagania i wymienia zbiorniczka.
W Warszawie zapłaciłem za całość 950 zł czyli chyba nie najtaniej.

Jakby ktoś chciał wiedzieć gdzie to Auto Crew na Sikorskiego w Warszawie

Generalnie kolesie wiedzieli od razu o co chodzi ponieważ wcześniej już robili u mojego kolegi analogiczną sprawę

Pozdr

Witam. Czytam ten wątek ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtjący mnie problem. Wracałem któregoś razu trasą, około 200 km, gdzieś w połowie trasy usłyszałem jakby gwizdanie, takie metaliczne. Skręt lekki kierownicy powodował zanik tego dzwięku, jednak ponownie po jakimś czasie powrócił. Dojechałem do domu, następnego dnia sprawdziłem poziom płynu w układzie wspomagania. Był lekko poniżej minimum. Dolałałem płynu i puki co wszytko jest ok. Nurtuje mnie pytanie co to mogło być. Czy coś sie nie uszkodziło? Np pompa wspomagania czy też maglownica?

Obejrzyj oslony, mi cieklo niestety i to byl magiel.

Witam wszystkich,
w swojej alfie zauważyłem ostatnio objawy problemu tu opisywanego. Czy możecie polecić mi w Warszawie zakład w którym wymienią mi ten zbiorniczek i płyn, nie biorąc za to majątku? Niestety nie mam warunków, żeby zrobić to samodzielnie.
Pozdrawiam

Można gdzieś w sieci kupić ten zbiorniczek? Czy tylko w ASO?

Niby na allegro kupisz, ale musiałbyś po numerach sprawdzać, czy jest poliftowy.

Pomocy chciałem dolać płynu bo mam troszkę ponad min. W zbiorniczku mam żółtawo zielony wygląda na GI/R, ale na naklejce pod maską napisane mam GI/A :confused: i co teraz. Z tym olejem się w tym wątku nie spotkałem. Czy to jest możliwe. Dodam że mam 159 SW 2.0 JTDm 2009

Ile wchodzi płynu do wspomagania przy kompletnej wymianie ?
I czy warto go profilaktycznie wymienić, jeżeli jest od nowości ?

Ile wchodzi płynu do wspomagania przy kompletnej wymianie ?
I czy warto go profilaktycznie wymienić, jeżeli jest od nowości ?
wymienic chyba zawsze warto.Napewno nie zaszkodzi.Dwie butelki Tuteli chyba wystarczy.Chyba wchodzi 1.7l , jakies niecale 2 l.

- - - Updated - - -

Pomocy chciałem dolać płynu bo mam troszkę ponad min. W zbiorniczku mam żółtawo zielony wygląda na GI/R, ale na naklejce pod maską napisane mam GI/A :confused: i co teraz. Z tym olejem się w tym wątku nie spotkałem. Czy to jest możliwe. Dodam że mam 159 SW 2.0 JTDm 2009

przy 2.0 pewnie bedzie zielony bo po lifcie zalecany byl zielony

Dzięki za podpowiedź, ale mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie i co odkręcić, aby spuścić płyn i resztki po przepłukaniu.

Moze ktos podac jaki konkretnie ma byc nr zbiornika po zmianie do 2.4 200km 2006 159 ?? bo autosklep podaje link do zbiornika dla silnikow benzynowych i juz sam nie wiem - jutro bede dzownil do ASO ale oni moga duzo nie wiedziec jak podal przyklad jednego ASO (nie wiedzieli ze byla zmiana :o)

Amortyzatory
Powrót