• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

W weekend sprawdzę lepiej kolor, strzykawa to dobry pomysł - wcześniej próbowałem zamoczyć w płynie biały papier, ale w ten sposób nie ustaliłem koloru. Nabiorę płyn w strzykawkę, zrobię fotę na białym tle i będziemy dalej zgadywać jaki to kolor :) Moja AR to wersja poliftowa, ale nie wiem czy poprzedni właściciel nie kombinował z płynami więc w zasadzie wszystko możliwe.

W mojej Alfie - również 2008r. - miałem płyn czerwony. Tak więc lepiej sprawdzić dokładnie.

te płyny można mieszać, nic się nie stanie... zielony ma tylko niższą lepkość, producent zaleca wyczyszczenie układu bo jego zmieszanie z czerwonym spowoduje utratę jego właściwości i wymiana może nie odnieść oczekiwanego efektu w postaci braku wycia pompy na zimnym

Witam. Panowie u mnie w 159 z początku 2010r 1.9 JTDm 8v ostatnio zaczeła hałasować pompa wspomagania. Dźwięk to jakby dziwny szum. Przelałem cały układ 2 razy i zalałem nowy czerwony. Poprzedni był w kolorze coli. Z tego co wyczytałem to zbiorniczek mam już po poprawkach. Płyn nigdzie nie ucieka i się nie pieni. Co to może być? Pompa?

pomocy ratunku

witam wszystkich jestem szczesliwym posiadaczem ar 159 sw z 2006 1.9 jtdm od jakis 2 tygodni od kilku dni walcze z zapowietrzajacym sie sprzeglem i hamulem ktory podczas jazdy zaczyna mi blokowac wszystkie kola po wcisnieciu pedalu do konca problem znika jak narazie szukalem wycieku wspanialego eliksiru o nazwie dot 4 i znalazlem na jakiej rurce plastikowe cos obok serwa cale opocone ale co to jak sie nazywa nie mam pojecia i moj mechanik twierdzi ze widzi to pierwszy raz w zyciu SAM_1462.jpgprosze o pomoc i ewentalnie podanie nazwy tego ustrojstwa nawet sms-em 692582876

Czy ktoś mi powie czy mój zbiorniczek jest ten dobry czy wersja pierwsza w której wypadało sitko? . Jest delikatnie upocony daje zdjęcie

481.jpg

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Zbiorniczek masz z marca 2006 roku, więc "przedzmianowy", ten w którym wypadało sitko.

Panowie, mam taki oto problem ze wspomaganiem w swije 159:

youtube.com/watch?v=p1xyKI2q-Lk&feature=youtu.be

Płyn zachowuje się tak nawet bez kręcenia kierownicą.
Nie jest to wina sitka w zbiorniczku bo doraźnie przed zamówieniem nowego usunąłem sitko ze starego i nic to nie zmieniło.
Płyn wymieniany profilaktycznie niespełna rok temu.

Jakieś pomysły czym to może być spowodowane? Po wsłuchaniu się na postoju i kręceniu kierownicą słychać ciche wycie pompy.

Pompa zasysa powietrze. Sprawdź wąż od zbiorniczka do pompy.

Oba węże są ok zarówno ten do pompy jak i powrót.

Zamieszanie w zbioeniczku jest tak duże ze wybija plyn ze zniorniczka i jest caly tlusty.

Gdzieś na ssaniu musisz mieć uszkodzony wąż bądź opaskę. Możesz tego nie zauważyć gołym okiem, bo płyn nie będzie wyciekać - pompa tędy zasysa powietrze. Siła ssania jest bardzo duża.
Sprawdzałeś maglownicę pod kątem zapocenia/wycieków?
Jeśli i tam będzie sucho, to zacznij od wymiany płynu.

Ostatnia edycja:
Koledzy, czy na gumowanie wspomagania pomoze wymiana zbiorniczka na pozmianowy i wymiana płynu ? Auto ma 140000km wątpię by to była maglownica. Pompa nie wyje, w zbiorniczku sie nie pieni, płyn koloru czerwonego raczej klarowny.

Podczas pracy silnik ok ale po zgaszeniu lało by się już z tego przewodu?

U mnie się nie lało. Wąż miał mikropęknięcia od dołu na zgięciach, sparciał że starości. Było bardzo delikatnie zapocone tylko.

- - - Updated - - -

Koledzy, czy na gumowanie wspomagania pomoze wymiana zbiorniczka na pozmianowy i wymiana płynu ? Auto ma 140000km wątpię by to była maglownica. Pompa nie wyje, w zbiorniczku sie nie pieni, płyn koloru czerwonego raczej klarowny.
W 2.4 nie było zmian zbiorniczka. Zdemontuj go, oczyść sitko i wymień płyn.

Witam. U mnie generalnie nic zlego sie nie dzieje. Wspomaganie nie buczalo...dopiero teraz bo mam troche ponizej minimum plynu. Ale czemu go ubylo? Poniewaz w zbiorniczku jest dosc duzy przeplyw i bulgotanie ale nic nie pieni, jednak przez zaworek w korku zawsze wydostawal sie plyn na zewnatrz. Sprawdze date zbiorniczka i sitko i dam znac. Bardziej mnie zastanawia jaki plyn mam dolac? Czerwony czy zielony? Auto z 2006 toku a na naklejce pod maska na macie wygluszajacej tutela gi/r czyli zielony. Ale niby w tym czasie wychodzily na czerwonym? Zglupiec mozna...

Najlepiej odessac trochę płynu strzykawka i zobaczyć na husteczce albo ręczniku kuchennym. U mnie na naklejce też jest GI/R a zalany był czerwony.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót