• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Wskaźnik temperatury wody

Mitacz

Nowy
Auto
159&Mito&Giulietta
Witam Panowie, mam pytanie odnośnie temperatury wody. Czy teraz przy temperaturch zimowych, wskaźnik wody Wam też pływa? Tzn w mieście potrafi dojść prawie do połowy skali, ale gdy tylko wyjadę na drogę ekspresową potrafi spaść, żeby znów za chwilę znów wzrosnąć. Pytam bo w w każdym innym samochodzie jak wskazówka mi weszła na 90 stopni, to już tam zostawała i nigdy nie spadała.

Załączniki

• 20240108_132722.jpg
    20240108_132722.jpg
    80.5 KB · Wyświetleń: 170
Witam Panowie, mam pytanie odnośnie temperatury wody. Czy teraz przy temperaturch zimowych, wskaźnik wody Wam też pływa? Tzn w mieście potrafi dojść prawie do połowy skali, ale gdy tylko wyjadę na drogę ekspresową potrafi spaść, żeby znów za chwilę znów wzrosnąć. Pytam bo w w każdym innym samochodzie jak wskazówka mi weszła na 90 stopni, to już tam zostawała i nigdy nie spadała.

To jest wskaźnik temperatury oleju nie wody i tak ma być. Patrz : instrukcja.

Widziałem post na fb i tam dostałeś odpowiedź. Zapytam odnośnie licznika. Który masz rok auta, sesja po lifcie? Radio 3 generacji? Jeśli nie wymieniałeś coś?

Wskaźnik temp. oleju jest po prawej stronie obrotomierza, natomiast wyświetlany na ekraniku pomiędzy zegarami jest wskaźnik temp. "wody". Temperatura płynu chłodzącego zmienia się w zależności od obciążenia silnika i od tempa oddawania ciepła przez chłodnicę. Temperatura wpływa na otwarcie termostatu, a jego otwarcie puszcza płyn na chłodnicę i powoduje szybsze chłodzenie. W Giuliach mamy termostat dodatkowo sterowany przez centralkę silnika aby wyprzedzić reakcję na wzrost obciążenia.. W każdym samochodzie temp się waha, ale większość samochodów uśrednia wskazania aby klient nie marudził. Np. w mojej starej 159 tbi wskazówka trzymała 90C w zakresie od 80 do 93C (o ile pamiętam, jakby ktoś chciał wiedzieć dokładnie to poszukam ;)) A np. w 156 wskazówka cały czas pływała wraz ze zmianami temp. W Giuli jest podobnie, tyle że skala nie jest ocechowana (ile stopni ma każda kreska na tarczy).

Widziałem post na fb i tam dostałeś odpowiedź. Zapytam odnośnie licznika. Który masz rok auta, sesja po lifcie? Radio 3 generacji? Jeśli nie wymieniałeś coś?

Tak wiem dziękuję za wyjaśnienie. Alfa rok 2019 po lifcie, jakiej generacji mam radio nie wiem, nie znam się, mogę powiedzieć tylko to że z tym większym ekranem. Nic nie wymieniałem.

jak rocznik 2019 to na pewno nie po lifcie

Właśnie dlatego pytam bo w 2019 takiego licznika nie było a jestem ciekaw czy w grę wchodzi tylko wymiana czy wymiana plus radio itd czy w co raczej wątpię aktualizacje czegoś. . Mogą być różne opcje. A sam nie pogardziłbym.

Amortyzatory
Powrót