• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

Woski/szampony koloryzujące

• Autor wątku Autor wątku Damian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Robił ktoś sobie jakąś kwarcową ochronę lakieru? Faktycznie to takie cudowne i trwałe?

Robił ktoś sobie jakąś kwarcową ochronę lakieru? Faktycznie to takie cudowne i trwałe?

Ja robię takie powłoki zarówno klientom ale na jednym z moich aut również siedzi taka powłoka. Trzyma się już ponad rok i ma się naprawdę dobrze. Wiadomo trzeba odpowiednio traktować auto, myć odpowiednim szamponem, omijać silną chemię z myjni automatycznych itp. Pod "kwarc" należy też przeprowadzić polerkę lakieru - niestety kwarc na lakierze dalekim od ideału podbija niedoskonałości.

Jeśli kogoś nie koniecznie bawi zabawa w woskowanie a chce zabezpieczyć dobrze i na długo auto to polecam powłoki kwarcowe jest ich kilka auto jednak jak wspomniał poprzednik musi być dobrze przygotowane :)

Ja bym chętnie zrobił, ale skoro chemia z myjni automatycznych to niszczy to odpadam. Nie mam możliwości mycia auta specjalnymi szamponami, bo nie mam gdzie tego robić, nad czym bardzo ubolewam :(

Kiedyś używałem jedynie SONAX i szczerze mówiąc zapomniałem o tym, ale czy warto ich używać nie wiem, bo uzyłem może dwa razy na starym aucie, i szału nie było.

U mnie już prawie 3 miesiące leży colli 476 i efekt hydrofobowy nadal ładnie wygląda :)

ja osoboscie polecam wam ta strone tam jest wszystko czego tylko mozna dla auta http://www.samochodowekosmetyki.pl/ woski , gabki , sonax , poorboy's , Meguiar's , wszystko i do wszystkiego

A ja http://www.carok.pl/ kupowałem u nich kosmetyki ceny przystępne (można porównać) bardzo fajne gratisy, no i pewnie przy większym zamówieniu byłyby zniżki. Pozdrawiam. PS To nie jest tak że z tą firmą / podmiotem jestem w jakikolwiek związany. Dzielę się poprostu swoimi doświadczeniami.

Ostatnia edycja:
U mnie już prawie 3 miesiące leży colli 476 i efekt hydrofobowy nadal ładnie wygląda :)

Colli jest o tyle dobry, że względnie tani. Cholernie przyciąga kurz a na ciemnym lakierze nie wygląda to najfajniej no i trwały to mimo wszystko on nie jest. Przed zimą OK ale na sezon letni są lepsze... :)

Nie jest trwały? U mnie spokojnie siedzi na aucie 3-4 miechy przy cotygodniowym myciu. Nakładany w sekwencji DJ LP, PB PH i na to 2 x colli. Myte Duraglossem i do tego QD CG Pro Detailer. Wiadomo swissvax to nie jest ale nic równie trwałego co nie będzie kosztowało worka pieniędzy nie widziałem. Myśle o PB Nattys Blue efekt podobno lepszy ale trwałosć sporo niższa no chyba, ze sobie kupie tester lusso oro.

Colli jest o tyle dobry, że względnie tani. Cholernie przyciąga kurz a na ciemnym lakierze nie wygląda to najfajniej no i trwały to mimo wszystko on nie jest. Przed zimą OK ale na sezon letni są lepsze... :)

Wg. opinii przyciąga do pierwszego mycia, potem już tego nie widać. Ja w sumie nie zaobserwowałem.
Mnie się wydaje, że jest najtrwalszy z tych przystępnych cenowo. Chociaż ja nie testowałem innych trwałych wosków, piszę to co przeczytałem na kosmetykaaut.pl

Nie jest trwały? U mnie spokojnie siedzi na aucie 3-4 miechy przy cotygodniowym myciu. Nakładany w sekwencji DJ LP, PB PH i na to 2 x colli. Myte Duraglossem i do tego QD CG Pro Detailer. Wiadomo swissvax to nie jest ale nic równie trwałego co nie będzie kosztowało worka pieniędzy nie widziałem. Myśle o PB Nattys Blue efekt podobno lepszy ale trwałosć sporo niższa no chyba, ze sobie kupie tester lusso oro.

Lusso Oro bardzo fajny wosk, u mnie siedzi z 1.5-2 miechy średnio, przy czym średnia mycia to chyba raz na tydzień :)
Baardzo przyjemnie się nakłada i poleruje, i fajnie pachnie. Ja używam z dedykowanym cleanerem.

FK Hi Temp też nieźle długo potrafi siedzieć, ja używam na felgach bo dobrze wytrzymuje temperatury z powodu hebli, przy czym używając ostrej chemii do czyszczenia felg (heble mi mocno pylą) niestety dość łatwo zchodzi. Aczkolwiek jest spora różnica w czyszczniu felg z i bez wosku :)

Ostatnia edycja:

Miałem colli u siebie i po dwóch aplikacjach w sezonie letnim postanowiłem zostawić je sobie na zimę własnie przez ten kurz. Trwałość - podwójna aplikacja no wyglinkowane nadwozie, mycie co najmniej 2 x tygodniowo(właśnie przez kurz) - po około 6 tygodniach nie było nic. Na lato mam jeszcze końcówkę Lusso ORO, który obok wosków Poor Boys jest moim zdaniem liderem jeżeli chodzi o woski z tego przedziału cenowego. Ojciec w swoim Mondku ma zakupiony w prezencie wosk "Victoria Coucorse" (tak to się chyba pisze) kosztował trochę ponad 100 zł. Trwałość średnia ale efekt zacny - ja polecam :)

Koledzy,co myślicie o kredkach do maskowania rys, możecie jakieś polecić, albo inny sposób do maskowania tychże? Chodzi mi o rysy i odpryski po kiamieniach.

Miałem colli u siebie i po dwóch aplikacjach w sezonie letnim postanowiłem zostawić je sobie na zimę własnie przez ten kurz. Trwałość - podwójna aplikacja no wyglinkowane nadwozie, mycie co najmniej 2 x tygodniowo(właśnie przez kurz) - po około 6 tygodniach nie było nic. Na lato mam jeszcze końcówkę Lusso ORO, który obok wosków Poor Boys jest moim zdaniem liderem jeżeli chodzi o woski z tego przedziału cenowego. Ojciec w swoim Mondku ma zakupiony w prezencie wosk "Victoria Coucorse" (tak to się chyba pisze) kosztował trochę ponad 100 zł. Trwałość średnia ale efekt zacny - ja polecam :)

To chyba masz zbyt agresywny szampon bo raczej większości z forum KA spokojnie wytrzymuje 3 miesiące po odpowiedniej aplikacji czyli glinka + cleaner + wosk (u mnie dodatkowo pod wosk idzie zawsze glaze black hole). Co do kurzu to ja zaobserwowałem tylko siadanie zaraz po aplikacji po następnym myciu i użyciu QD już tak kurzu nie łapał, jednak jak pisałem może z ciekawości skusze się na wiosne na coś innego :)

To chyba masz zbyt agresywny szampon bo raczej większości z forum KA spokojnie wytrzymuje 3 miesiące po odpowiedniej aplikacji czyli glinka + cleaner + wosk (u mnie dodatkowo pod wosk idzie zawsze glaze black hole). Co do kurzu to ja zaobserwowałem tylko siadanie zaraz po aplikacji po następnym myciu i użyciu QD już tak kurzu nie łapał, jednak jak pisałem może z ciekawości skusze się na wiosne na coś innego :)

No być może ale używałem sonaxa i duraglossa czyli raczej standardowych pozycji. Po myciu kładłem QD od megsa ale to średnio pomagło i zrezygnowałem z colli.
A jakie masz opinie o Black Hole ?? Ponoć fajnie podbija ciemne lakiery, wart jest swojej ceny ??

Ja jestem z BH bardzo zadowolony. Mam czarną Alfę i po aplikacji wygląda mega. Jedyny minus to, ze jest dość gęsty i trzeba przy ręcznym nakładaniu się nieźle namachać :/ Najlepiej kupić sobie tester na próbe szkoda od razu wywalać kase na duże opakowanie.

Koledzy,co myślicie o kredkach do maskowania rys, możecie jakieś polecić, albo inny sposób do maskowania tychże? Chodzi mi o rysy i odpryski po kiamieniach.
Zależy o czym mówimy.
Jak o zwykłych woskówkach, to ledwo wypełnia białą powierzchnię rysy i z daleka jej tak nie widać. Działa do pierwszego lepszego mycia.
Jak o żywicowych pisakach do rys, to ponoć działa ale tylko na płytki rysy i tylko jak na dworze jest słońce.

Ja mam swój sposób na usuwanie rys ale wymaga lakieru bazowego (w sumie chyba nawet do paznokci byłby ok), papieru ściernego 2000, polerowania i ciut czasu ^^
Robię to tak:
- odtłuszczam rysę,
- paćkam po niej lakierem, to nic, że zostaje brzydki placek, czekam aż wyschnie,
- delikatnie szoruję papierem wodnym 2000,
- poleruję, najlepiej ofc polerką maszynową, bo momencik i nie ma, ręką to trzeba z pół godziny.

Tym sposobem usunąłem lub sprawiłem, że są niewidoczne, większość rys na Maździe.

Odpryski to trudniejsza bajka, jeszcze na nie dobrej metody nie mam, ale to kwestia czasu ^^

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót