[Giulia] White Veloce

Checkpoint. Prawie 10000 km za nami. Samochod spisuje sie znakomicie, zero bledow, zero problemow, wszystko ok. Prowadzenie oczywiscie swietne. W ostatnim czesie wyjazd ponad 2500 km, spisala sie bardzo dobrze :). Srednie spalanie na poziomie 11.8l/100km. Jezdze glownie na D, czasem na N, nigdy w trybie A. Niedlugo postaram sie wrzucic kilka fajnych zdjec z wyjazdu.

Wydechy tylko z mg motorsport.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wydech zamierzam zmienić jakoś w listopadzie i raczej zdecyduje się na polską produkcję z mg. Wiem, że już robili jedno Veloce z Warszawy nawet podesłali zdjęcia, chciałbym jednak usłyszeć jak brzmi.

CHECKPOINT

Zrobione ponad 11000 km. Zero problemów, samochód sprawdza się bardzo dobrze, radość z jazdy dalej na najwyższym poziomie! Średnie całkowite spalanie to 11.7/100. Spalanie na trasie Kraków-Budapeszt-Kraków 8.0/100 ( jazda raczej ekonomiczna z szybkimi i dynamicznymi kawałkami ). Jedno bardzo ważne spostrzeżenie a raczej potwierdzenie wcześniejszych doświadczeń- auto radzi sobie świetnie w zakrętach i chce to bardzo wyrażnie napisać ponieważ występuje tutaj masakracja konkurentów. Nie chce tego pisać poraz kolejny jednak warto to podkreślić. Czujesz się pratycznie przyklejony do drogi, masz wrażenie bardzo stabilnej jazdy przy dość dużych prędkościach nawet na śliskiej nawierzchni. Największe porównanie mam z BMW 330i i są to zupełnie dwa inne samochody, jeśli chodzi o prowadzenie to [notranslate]Alfa[/notranslate] bije na głowę konkurenta. Odczucia z jazdy zupełnie inne. Podobnie ma się sprawa z zawieszeniem, nie jest tak twarde, nie czuć wszystkich nierówności a jednak prowadzi się doskonale :)

Wydech zamierzam zmienić jakoś w listopadzie i raczej zdecyduje się na polską produkcję z mg. Wiem, że już robili jedno Veloce z Warszawy nawet podesłali zdjęcia, chciałbym jednak usłyszeć jak brzmi.

CHECKPOINT

Zrobione ponad 11000 km. Zero problemów, samochód sprawdza się bardzo dobrze, radość z jazdy dalej na najwyższym poziomie! Średnie całkowite spalanie to 11.7/100. Spalanie na trasie Kraków-Budapeszt-Kraków 8.0/100 ( jazda raczej ekonomiczna z szybkimi i dynamicznymi kawałkami ). Jedno bardzo ważne spostrzeżenie a raczej potwierdzenie wcześniejszych doświadczeń- auto radzi sobie świetnie w zakrętach i chce to bardzo wyrażnie napisać ponieważ występuje tutaj masakracja konkurentów. Nie chce tego pisać poraz kolejny jednak warto to podkreślić. Czujesz się pratycznie przyklejony do drogi, masz wrażenie bardzo stabilnej jazdy przy dość dużych prędkościach nawet na śliskiej nawierzchni. Największe porównanie mam z BMW 330i i są to zupełnie dwa inne samochody, jeśli chodzi o prowadzenie to [notranslate]Alfa[/notranslate] bije na głowę konkurenta. Odczucia z jazdy zupełnie inne. Podobnie ma się sprawa z zawieszeniem, nie jest tak twarde, nie czuć wszystkich nierówności a jednak prowadzi się doskonale :)

Wydech robili Łukaszowi i podkręcili go dość subtelnie - tam jest trochę kompromisu w kwestii głośności (mnie się podoba). Możesz pójść tez w wersje hardcorowa i poprosić o takie nastawy jak ma warsZawska "mg motorsport giulietta" na yt ;) ich spora zaleta jest to ze robią Ci tak jak chcesz, a nie tak jak im wyjdzie

Wydech robili Łukaszowi i podkręcili go dość subtelnie - tam jest trochę kompromisu w kwestii głośności (mnie się podoba). Możesz pójść tez w wersje hardcorowa i poprosić o takie nastawy jak ma warsZawska "mg motorsport giulietta" na yt ;) ich spora zaleta jest to ze robią Ci tak jak chcesz, a nie tak jak im wyjdzie

Właśnie mi chodzi raczej o coś subtelnego jednak bardziej wyrazistego :) Dzięki makaronek! Będę z nimi rozmawiał w listopadzie także na pewno znajdziemy jakiś kompromis. A ty masz jakieś plany?

Właśnie mi chodzi raczej o coś subtelnego jednak bardziej wyrazistego :) Dzięki makaronek! Będę z nimi rozmawiał w listopadzie także na pewno znajdziemy jakiś kompromis. A ty masz jakieś plany?

Ciagle się waham czy inwestować w auto w wynajmie - nic nie stoi na przeszkodzie aby je wykupić w sumie, ale może za 3 lata będą jakieś fajne poliftowe już? Muszę to jeszcze prZemyslec :)

Inna sprawa ze do poliftowej wydech tez pewnie będzie pasował jakby coś.

To super jak już zmienisz koniecznie wstaw filmik z dźwiękiem ja się szykuje chyba raczej na Remusa ale muszę jeszcze na żywo usłyszeć.

Garraty fajnie się patrzy na to jaki jesteś zadowolony z Julii. Mam nadzieję, że zostaniesz w loży zadowolonych i że usterki Cię ominą, może kiedyś się spotkamy na Krakowskich ulicach.

Garraty fajnie się patrzy na to jaki jesteś zadowolony z Julii. Mam nadzieję, że zostaniesz w loży zadowolonych i że usterki Cię ominą, może kiedyś się spotkamy na Krakowskich ulicach.

Statyczny dzięki :) Tak naprawdę jest to jeden z najbardziej bezawaryjnych samochodów póki co jakie miałem a do tego prowadzi się świetnie. Może czasem jestem zbyt entuzjastyczny ale jest to uzasadnione bo nigdy nie jeździłem samochodem, który tak się porowadzi i daje tyle satysfakcji z jazdy. Dlatego za kilka lat w garażu będzie stała Q, jeszcze tylko moją drugą połówkę muszę przekonać bo myśli, że Veloce jest już za szybkie hue hue...

Statyczny dzięki :) Tak naprawdę jest to jeden z najbardziej bezawaryjnych samochodów póki co jakie miałem a do tego prowadzi się świetnie. Może czasem jestem zbyt entuzjastyczny ale jest to uzasadnione bo nigdy nie jeździłem samochodem, który tak się porowadzi i daje tyle satysfakcji z jazdy. Dlatego za kilka lat w garażu będzie stała Q, jeszcze tylko moją drugą połówkę muszę przekonać bo myśli, że Veloce jest już za szybkie hue hue...

Tak ma być, żeby być człowiekiem szczęśliwym to trzeba umieć być nastawionym pozytywnie cały czas i czerpać radość z każdej pierdoły :)

Dość długo nic tutaj nie wrzucałem więc pomyślałem, że pora napisać kilka zdań. Samochód ma już za sobą prawie 16 tys km i żadnego problemu po drodze. Spisuje się świetnie. Dalej czuje się jak małe dziecko po odpakowaniu paczki cukierków i to jest chyba zasadnicza różnica w porównaniu do wszystkich innych samochodów, które kiedyś posiadałem czy prowadziłem. Po prawie roku nie przejawiam nawet najmniejszego znudzenia, no może lekką nutkę zdrowej zazdrości w stosunku do Q, którą miałem okazję przetestować i która będzie moim następnym samochodem ale to za kilka lat :)

Auto bardzo dobrze sprawdza się w warunkach zimowych, nawet podczas większych prędkości przy śliskiej nawierzchni w górach radzi sobie bez problemu. Ciekawa sytuacja kiedy znajomy próbował wyjechać po dość stromej drodze w Tatrach Mercedesem GLA 250 4MATIC i nie dał rady, musiał zaparkować niżej a ja Veloce nie miałem takiego problemu, było ślisko ale daliśmy radę. Byłem nawet troszkę zaskoczony, że się udało. Także jak ktoś myśli o śniegu i wizytach w górach to polecam tą wersję.

Przegląd robiłem w Sobiesław Zasada Kraków. Bardzo sprawnie i sympatycznie. Obsługa jak zwykle na bardzo wysokim poziomie. Można sobie porozmawiać o Alfie i napić się dobrej kawki. Udało się nawet pogadać chwilkę z mechanikami, którzy potwierdzili, że nie mają zbyt dużo pracy z tym samochodem i póki co cisza ws. większych usterek. Koszt serwisu to 1080 zł w tym ok. 600 zl koszt towarów ( filtry, plyn do spryskiwaczy, olej Selenia Digitek Pure Energy 0w30 )

W styczniu odwiedzam MGmotorsport i wymieniam wydech, na pewno też napiszę wtedy kila zdań jak auto brzmi po takiej operacji ( uprzedzam pytanie, dostałem oficjalne potwierdzenie od dilera, że nie tracę gwarancji na nic innego. Jak wymieniacie wydech do katalizatora jest ok i tracicie gwarancje tylko na tą część ).

Średnie spalanie po prawie 16k to 11.8l/100. Głownie cykl mieszany z przewagą miasta.

Usterek tak jak pisałem wyżej nie zaobserwowano :)

Piękna Veloce i miło się czyta, jak komuś auto sprawia tyle radości! :) Swoją drogą masz już termin w MGmotorsport? Ja miałem jechać jutro, ale ze względu na ich obsuwę (mieli jakąś wewnętrzną kontrolę) przenieśli mi termin właśnie na styczeń, może jakimś zrządzeniem losu spotkamy się? :D

Auto świetne to i radości dużo :) Tak jest, termin mam na 4 stycznia. Byłoby świetnie :)

Hahaha, super! ja też mam 4 stycznia, to się widzimy! :) Aż jestem w szoku, że tak wyszło przyjemnie, będzie z kim porozmawiać

Super w takim razie do zobaczenia! :) BTW jakie końcówki wydechu bierzesz?

2x76 na jedną stronę, proponowali 2x70mm, ale po głębszych analizach przeróżnych możliwości, skusiłem się na większe :) Z tym że ja robię u nich 166 3.2, więc trochę inne autko :) a Ty na jakie zmieniasz?

U mnie prawdopodobnie 2x70mm plus końcówki wykonane z carbonu :)

U mnie prawdopodobnie 2x70mm plus końcówki wykonane z carbonu :)

Nieźle się zapowiada! :)
A zdecydowałeś się na taką zmianę ze względu na wygląd, czy także można się spodziewać lepszego dźwięku?
Zastanawiam się też, czy standardowa Valoce brzmi tak samo, jak wersja 200 KM, czy trochę lepiej?

Amortyzatory
Powrót