• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] White Veloce

Gratuluję pięknej veloce! Świetny wybór lakier /wnętrze oraz pakiety :) ciekaw jestem zachowania się powłoki ceramicznej i utrzymania tejże. Będę śledził, pozytywnie zazdroszczę i pozdrawiam!

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Hej wszystkim! Kilka słów po dość "dalekim" wypadzie na Mazury. W kilka dni zrobione prawie 1600 km. Samochód spisał się bardzo dobrze tym bardziej patrząc na jakość ( a raczej brak ) mazurskich dróg.

Ogólnie:

- Spalanie 9.9l/100 km, jazda głównie w trybie D i N. Duża ilość km przejechana po autostradach gdzie prędkość oscylowała w granicach 160-170 plus miasto i drogi miejskie ( 50 - 90 )
- Dokładnie przetestowałem działanie Q4 i działa bardzo dobrze. Kilka razy mieliśmy dość konkretne podjazdy w błocie i wertepach. Wjechała bez problemu. Sytuacja na śliskiej nawierzchni wygląda jeszcze lepiej. Samochód jest przyklejony na drogi, zakręty pokonywane z dość dużą prędkością nie stanowiły problemu.
- Zawieszenie jest tak jakby kompromisem pomiędzy twardym sporotwym a komfortowym. Spokojnie można jeździć polnymi drogami ( uwiercie mazurskie polne drogi to całkiem inny level a mimo tego nie tłukło zbytnio )
- Siedzenia dobrze wyprofilowane, trzymają wyśmienicie. Odpowiednie na długie trasy. Dość duża możiwość regulacji. Siedziałem i jechałem podstawową wersją i dla samych foteli warto dopłacić. Tutaj kolejny plus.
- Kolejny raz muszę zwrócić uwagę na dynamikę jazdy, to jak ten samochód przyśpiesza... każde wciśnięcie gazu to radość na twarzy. Zawieszenie zestawione idealnie ( to tak tylko dla przypomnienia bo nie chcę się cały czas powtarzać :)
- Hałas całkowicie do zaakcptowania ( nie mam szklanego dachu ). Przy prędkości 150-160 spokonie można rozmawiać. Mam jednak wrażenie, że jest minimalnie głośniej niż 159 ( po dłuższej jeździe )
- Hamulce... majstersztyk. Wychamowanie z dużej prędkości na śliskiej nawierzchni na bardzo dobrym poziomie. Tutaj oczywiście duże znaczenie ma też napęd na dwie osie.
- Kierownica jest super. Ręce nie pocą się w ogóle. Wyprofilowanie klasa.
- Widoczność w lusterkach bocznych bardzo dobra
- Czujnik świateł, czujnik deszczu działają idealnie, dokładnie wtedy kiedy trzeba
- Światła są najlepsze. Wcześniej miałem 159 to wiecie o co chodzi... To tak jak przesiadka ze świeczki na najlepszą czołówkę petzla. Doświetlanie zakrętów działa bardzo dobrze.
- Wykonanie deski, miejsca na kubki bardzo dobre, mają takie fajne gumowe wkładki które obejmują różnej wielkości kubki - pierdoła a jednak cieszy ( porównując do 159... )
- Wygląd, wygląd i jeszcze raz wygląd. Na stacjach ludzie podchodzą i pytają się co to za samochód, czy to nowa alfa, jak jeżdzi... Zdarzyło się nawet, że facet robił zdjęcia jak poszedłem do sklepu. Na pewno zwraca uwagę!
- Sterowanie łopatkami to czysta przyjemność, działanie skrzyni biegów wielki plus. Fajna sprawa, pewnie normalka ale dla mnie fajna opcja - zmiana biegu w trybie automatycznym. Tak na chwilę ( łopatki w ogóle nie przeszkadzają w operowaniu innymi przełącznikami )
- Otwieranie bagażnika?! Jest taki lekki :)
- Ogromny minus to brak możliwości stałego wyłączenia gaszenia silnika na postoju. Trzeba klikać za każym razem przed rozpoczęciem podróży. Myślałem, że to totalna pierdoła ale jednak denerwuje jak cholera
- mały schowek pasażera - ledwo portfel się mieści...
- wydaje mi się, że z tyłu jest mniej miejsca niż w 159
- czujniki parkowania czasem bardzo wrażliwe, na polnej drodze potrafiło dzwonić!
- dość czuły alarm ( potrafił się włączyć podczas mycia samochodu ) - podobno można regulować
- jakość dźwięku średia, mam podstawową wersję - nie HK. Teraz bym chyba dopłacił
- silnik mruczy dość przyjemnie jednak spodziewałbym się lepszego dźwięku ( na pewno poczynię jakieś inwestycję w tym kierunku, ragazzon wypuścił dość fajnie brzmiący - więcej wkrótce )

Razem przejechane prawie 2600 km. Średnie spalanie to 11l cykl typowo mieszany z bardzo dymaniczną jazdą ( tryb N i D ). Powłoka ceramiczna zdaje egzamin, czyszczenie samochodu to przyjemność. Mniej się brudzi, wygląda lepiej, nie rysuje się tak łatwo. Każdemu mogę polecić. Ahh biały kolor przyciąga wszelkiej maści robactwo. Na samochodach obok ni komara a na moim dziesiątki różnych osobników.

IMG_20170507_195540.jpg18379639_1416409125064087_688891002_o.jpg18378712_1416409481730718_1354737047_o.jpg18405587_1416409668397366_1319648211_o.jpg18362556_1416409448397388_1304963898_o.jpg

Chryste Panie! Niezla suka. Biel plus czerwone skory. Cudo

Wysłane z mojego HTC przy użyciu Tapatalka

Heh widzę ze prawie taki sam dystans zrobiliśmy, prędkości podobne jednak mi spalanie wyszło o 1l więcej ale to w granicach błędu.
Ciekawe podsumowanie mógłbym wkleić w opisie mojej, No moze poza mocno widocznymi komarami, pozdrawiam;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Heh widzę ze prawie taki sam dystans zrobiliśmy, prędkości podobne jednak mi spalanie wyszło o 1l więcej ale to w granicach błędu.
Ciekawe podsumowanie mógłbym wkleić w opisie mojej, No moze poza mocno widocznymi komarami, pozdrawiam;)

Właśnie chciałem wrzucić podobne zdjęcie do Twojego :) Wiesz, dużo zmiennych także w granicach błędu. Bywały odcinki, gdzie jechałem spokojnie 80-90 a było też dużo jazdy bardzo dynamicznej z kilkoma testami maksymalnej prędkości ( było bezpiecznie ) :):)

Właśnie chciałem wrzucić podobne zdjęcie do Twojego :) Wiesz, dużo zmiennych także w granicach błędu. Bywały odcinki, gdzie jechałem spokojnie 80-90 a było też dużo jazdy bardzo dynamicznej z kilkoma testami maksymalnej prędkości ( było bezpiecznie ) :):)

No ale te zdjęcia i przebiegi oraz przebieg całkowity prawie jakbyśmy sie umówili;)

Jak chlopaki z zadbaneauto Twojej zdjecia robili to akurat moja srebrna przyjechala :)

No piekna gratki! i zazdraszczam! :| szkoda że nie wypuscili giulii pare lat temu, bo pewnie bym sobie ją teraz kupił, a tak to właśnie rozglądam się za jakimś audi...

- Hamulce... majstersztyk. Wyhamowanie z dużej prędkości na śliskiej nawierzchni na bardzo dobrym poziomie. Tutaj oczywiście duże znaczenie ma też napęd na dwie osie.

YYY jak...? xD

Świetne zestawienie kolorystyczne, bardzo mi się podoba taka konfiguracja. Do tego dołożyć szklany dach, pakiet luxury ze skórą na desce rozdzielczej, i audio Harman Kardon i byłoby idealnie :D

Choć po ostatnim odsłuchu Harman Kardon w Mercedesie CLS poprzedniej generacji zastanawiam się jak to brzmi w Alfie. Bo Harman w CLSie do mojego Bose w Giulietcie się nie umywało. Nie mam zastrzeżeń do czystości i jakości dźwięku przy niskich głośnościach, ale nie da się wogóle słuchać głośno muzyki, brakuje dynamiki i głębi przy wyższych głośnościach :/

No jak to jak?
Jak ciągnie na 4 buty to i na 4 buty hamuje. [emoji3]

Oj Koskar, nie mów, że tego nie wiedziałeś[emoji14] [emoji14] [emoji6]

A no joooo, logiczne przecież xDDD

Dzisiaj piękna pogoda czyli idealny dzień na wycieczkę :D (kolejny pretekst). Zrobione ok. 250 km. Auto spisuje się bardzo dobrze, jazda to sama przyjemność.

Fotka też musi być :)

IMG_20170514_173906.jpg

Czytałem twoje wrażenia i jakbym czytał swoje :)

Wychodzi na to, że faktycznie w spalaniu nie ma zbyt dużej różnicy między 200KM a 280KM. Mi od początku średnie wyszło 11l Przy ostatniej jeździe autostradowej 9.2 na pusto i 9.7 z drugą osobą i bagażami.

Będę śledził wątek :)

Rewelacja autko!
Wrzuc jak mozesz dzwiek seryjnego wydechu :) Bedzie na przyszlosc do czego porownywac jak juz ragazzon bedzie na tyłku!

Pora na mały update. Samochód spisuje się świetnie, przejechane ponad 7 tys km i dosłownie żadnego problemu. Nie chce się powtarzać ale układ kierowniczy to prawdziwy majstersztyk. Średnie spalanie 11.4l/100km. Jazda dość dynamiczna głównie miasto i autostrada. Niedługo chcę wymienić wydech, czekam na to co pokaże Remus lub będę zamawiał ze Stanów.

Auto wzbudza dość duże zainteresowanie, na weselu tekst Panny Młodej " Ja Cie zabije, wszyscy gadają o twoim samochodzie zamiast o mnie! Idź go przeparkuj" Hah :) W ogóle ludzie często mylą z Q i się pytają jak się prowadzi 500 km :)

IMG_20170715_121207.jpg

Ostatnia edycja:
7 tysięcy w 3 miesiące, ładnie ładnie! :) Ogólnie gdy się Ciebie czyta to czuć, że zawirusowany alfą jesteś! Miałeś wcześniej jakąś ?
Szczerze zazdroszczę i życzę tysięcy udanych kilometrów!

Ps. Byłem kiedyś na podobnym weselu, tam szał robił Dodge Charger SRT :D Śmieszne są takie sytuacje, coś w stylu "Ślub, wesele ? A kogo to obchodzi" ;)

Pozdrawiam!

7 tysięcy w 3 miesiące, ładnie ładnie! :) Ogólnie gdy się Ciebie czyta to czuć, że zawirusowany alfą jesteś! Miałeś wcześniej jakąś ?
Szczerze zazdroszczę i życzę tysięcy udanych kilometrów!

Ps. Byłem kiedyś na podobnym weselu, tam szał robił Dodge Charger SRT :D Śmieszne są takie sytuacje, coś w stylu "Ślub, wesele ? A kogo to obchodzi" ;)

Pozdrawiam!

W pierwszym miesiącu urządziliśmy sobie wypad na Mazury z Krakowa to trochę dołożyło :) Miałem wcześniej 159, nie dawała takiej frajdy z jazdy jak Giulia ale też super samochód.

Dzięki bardzo! Przede mną jeszcze możliwy wypad do Toskanii właśnie Giulią także postaram się zdać relację jak coś.

IMG_20170722_163650.jpg

Biały to ciekawy bardzo kolor...ciekawe jakby moja 166 wyglądała w tym lakierze :)

Amortyzatory
Powrót