Hej wszystkim! Kilka słów po dość "dalekim" wypadzie na Mazury. W kilka dni zrobione prawie 1600 km. Samochód spisał się bardzo dobrze tym bardziej patrząc na jakość ( a raczej brak ) mazurskich dróg.
Ogólnie:
- Spalanie 9.9l/100 km, jazda głównie w trybie D i N. Duża ilość km przejechana po autostradach gdzie prędkość oscylowała w granicach 160-170 plus miasto i drogi miejskie ( 50 - 90 )
- Dokładnie przetestowałem działanie Q4 i działa bardzo dobrze. Kilka razy mieliśmy dość konkretne podjazdy w błocie i wertepach. Wjechała bez problemu. Sytuacja na śliskiej nawierzchni wygląda jeszcze lepiej. Samochód jest przyklejony na drogi, zakręty pokonywane z dość dużą prędkością nie stanowiły problemu.
- Zawieszenie jest tak jakby kompromisem pomiędzy twardym sporotwym a komfortowym. Spokojnie można jeździć polnymi drogami ( uwiercie mazurskie polne drogi to całkiem inny level a mimo tego nie tłukło zbytnio )
- Siedzenia dobrze wyprofilowane, trzymają wyśmienicie. Odpowiednie na długie trasy. Dość duża możiwość regulacji. Siedziałem i jechałem podstawową wersją i dla samych foteli warto dopłacić. Tutaj kolejny plus.
- Kolejny raz muszę zwrócić uwagę na dynamikę jazdy, to jak ten samochód przyśpiesza... każde wciśnięcie gazu to radość na twarzy. Zawieszenie zestawione idealnie ( to tak tylko dla przypomnienia bo nie chcę się cały czas powtarzać

- Hałas całkowicie do zaakcptowania ( nie mam szklanego dachu ). Przy prędkości 150-160 spokonie można rozmawiać. Mam jednak wrażenie, że jest minimalnie głośniej niż 159 ( po dłuższej jeździe )
- Hamulce... majstersztyk. Wychamowanie z dużej prędkości na śliskiej nawierzchni na bardzo dobrym poziomie. Tutaj oczywiście duże znaczenie ma też napęd na dwie osie.
- Kierownica jest super. Ręce nie pocą się w ogóle. Wyprofilowanie klasa.
- Widoczność w lusterkach bocznych bardzo dobra
- Czujnik świateł, czujnik deszczu działają idealnie, dokładnie wtedy kiedy trzeba
- Światła są najlepsze. Wcześniej miałem 159 to wiecie o co chodzi... To tak jak przesiadka ze świeczki na najlepszą czołówkę petzla. Doświetlanie zakrętów działa bardzo dobrze.
- Wykonanie deski, miejsca na kubki bardzo dobre, mają takie fajne gumowe wkładki które obejmują różnej wielkości kubki - pierdoła a jednak cieszy ( porównując do 159... )
- Wygląd, wygląd i jeszcze raz wygląd. Na stacjach ludzie podchodzą i pytają się co to za samochód, czy to nowa alfa, jak jeżdzi... Zdarzyło się nawet, że facet robił zdjęcia jak poszedłem do sklepu. Na pewno zwraca uwagę!
- Sterowanie łopatkami to czysta przyjemność, działanie skrzyni biegów wielki plus. Fajna sprawa, pewnie normalka ale dla mnie fajna opcja - zmiana biegu w trybie automatycznym. Tak na chwilę ( łopatki w ogóle nie przeszkadzają w operowaniu innymi przełącznikami )
- Otwieranie bagażnika?! Jest taki lekki
- Ogromny minus to brak możliwości stałego wyłączenia gaszenia silnika na postoju. Trzeba klikać za każym razem przed rozpoczęciem podróży. Myślałem, że to totalna pierdoła ale jednak denerwuje jak cholera
- mały schowek pasażera - ledwo portfel się mieści...
- wydaje mi się, że z tyłu jest mniej miejsca niż w 159
- czujniki parkowania czasem bardzo wrażliwe, na polnej drodze potrafiło dzwonić!
- dość czuły alarm ( potrafił się włączyć podczas mycia samochodu ) - podobno można regulować
- jakość dźwięku średia, mam podstawową wersję - nie HK. Teraz bym chyba dopłacił
- silnik mruczy dość przyjemnie jednak spodziewałbym się lepszego dźwięku ( na pewno poczynię jakieś inwestycję w tym kierunku, ragazzon wypuścił dość fajnie brzmiący - więcej wkrótce )
Razem przejechane prawie 2600 km. Średnie spalanie to 11l cykl typowo mieszany z bardzo dymaniczną jazdą ( tryb N i D ). Powłoka ceramiczna zdaje egzamin, czyszczenie samochodu to przyjemność. Mniej się brudzi, wygląda lepiej, nie rysuje się tak łatwo. Każdemu mogę polecić. Ahh biały kolor przyciąga wszelkiej maści robactwo. Na samochodach obok ni komara a na moim dziesiątki różnych osobników.