• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wbudowana nawigacja

w połowie grudnia właśnie te się ściągały ze strony mopar. następna aktualizacja chyba w marcu?

No tak ja też ściągałem na początku grudnia ale nie wiedziałem dokładnie z kiedy były skoro marker 2024.06.
To czekamy... :⁠-⁠)

nr wersji się zwiększał,teraz jest 23a w czerwcu jak ściągałemto była 21 o ile dobrze pamiętam

Właśnie w ramach eksperymentu, modyfikując lekko link, udało mi się trafić w nowsze mapy (chyba): https://download.tomtom.com/cs/giorgio/MY20/maps/nds/2024.09/UNZIP_AND_READ_INSTRUCTIONS.zip
Po zaciągnięciu w środku są pliki: MAP50440.bin (WEST) i MAP50441.bin (EAST), wewnątrz tego ostatniego nagłówek zawiera frazę:"tns:group identifier="CG-TT-FCA.MY2020.U-MAP.EURW.NDS-24.0.0" releaseDate="2024-12-25T09:05:34" - co sugeruje, że to nowsza wersja. A strona MOPAR dalej nie działa..
Nie będę miał niestety w najbliższych dniach czasu sprawdzić czy się instaluje...

To to jest nowo dodana zawartość bo wcześniej link 09 ma pewno nie działał - sprawdzałem.
Teraz działa również z tą samą zawartością: https://download-cde.tomtom.com/ zamiast https://download.tomtom.com/ - którego wcześniej również nie było.
Sprawdzę czy się instalują przy najbliższej trasie i dam znać bo ostatni 2024.06 który mam to jest skopany w mojej lokalizacji (radary) gorzej niż starszy.

EDIT: Windows różne głupoty pokazuje co prawda, ale te pliki mają w zipie datę modyfikacji 4 luty 2025, a dziś mamy 20. Więc pachnie rzeczywiście świeżym udostępnieniem przez TomToma.

Ostatnia edycja:
Pytanie, bo nie jestem pewien. Można te mapy zainstalować na starej licencji z wersji 50163 z 2023 roku?

Właśnie to trzeba sprawdzić :⁠-⁠). Wydaje się, że powinno się dać. Mapy chyba nie były personalizowane pod VIN a pliki licencji identyczne przez 4 lata. No chyba że jednak były albo Stelantis zdalnie coś grzebie w pojeździe po zakończeniu subskrypcji.

Pytanie, bo nie jestem pewien. Można te mapy zainstalować na starej licencji z wersji 50163 z 2023 roku?

Działa mapa z linka z plikiem licencji sprzed 4 lat (5 spacji w środku). Mapa 24.0 / 2024.09.
Tylko korki mi zniknęły, pewnie wraz z końcem subskrypcji szlag trafił dostęp do serwera z traffikiem tylko nie zauważyłem wcześniej (?!).

ostatni raz w grudniu ciągnąłem jakieś 23.1 czy coś takiego to plik licencji dalej 5 spacji. pytanie czy po tym jak przywrócą serwis maps.mopar.eu nie bedzie już kombinowany z VINem? kiedyś jak były problemy ze ściąganiem/nie działało to potem jak przywrócili to już mapy dla radii przedliftowych były blokowane na VIN.

co do life trafiic, to część subskrybcji alfa connected services - nie płacisz to nie masz

Wszystko racja, niestety dobre rzadko jest wieczne. Ściągaj więc póki działa :⁠-⁠). Wyjątkowo nawet wczoraj szybki download, 5 minut mi zajął.
A dostęp przez MyAlfaConnect to jest wieczny czy to inny serwis niż "alfa connected services", bo to mi działa.
Sorry że tak pytam ale nawalili tych opcji że już się gubię co od czego, zresztą nawet facet w ASO powiedział, że u nich to tylko jeden gość ogarnia ale jest chory a inni nie wiedzą co do czego...

Niestety pokazuje mi niewłaściwy format map. Pendrive 64GB xFAT, Licencja z 2023 roku, chyba z tymi spacjami bo edytując plik nic nie widać.

Jeśli masz polifta to spróbuj format NTFS, u mnie to działa. Bo, że rozzipowane i tylko dwa pliki (map i lic) w katalogu głównym to zakładam że już to nieraz robiłeś i tak masz.
Plik licencyjny jeśli otworzysz Notepadem++ to zobaczysz na początku pięć kropek (on tak wizualizuje spacje), albo wyślij go mi jak chcesz to zobaczę.

Wszystko racja, niestety dobre rzadko jest wieczne. Ściągaj więc póki działa :⁠-⁠). Wyjątkowo nawet wczoraj szybki download, 5 minut mi zajął.
A dostęp przez MyAlfaConnect to jest wieczny czy to inny serwis niż "alfa connected services", bo to mi działa.
Sorry że tak pytam ale nawalili tych opcji że już się gubię co od czego, zresztą nawet facet w ASO powiedział, że u nich to tylko jeden gość ogarnia ale jest chory a inni nie wiedzą co do czego...
Ja i tak mapy wgrywam jeśli już chyba z nudów, korzystam z Waze pod Carplay więc te mapy to tak na wszelki wypadek tylko.
Life traffic i tak nie mam, bo auto MY18 przerobione na MY22 (wszystko oprócz TBM - tego nie chcę). W tonalce mam alfa connect - korzystam? no na zasadzie bo żona jeździ a jutro pojedziemy tonalką to sprawdzę ile paliwa, czy 5 minut wcześniej nie trzeba wyjechać żeby zatankować haha. przedłużał 3 letniej subskrybcji raczej nie będę

z edycją pliku licencji dam sobie radę :)
spróbuję z NTFS, ale to chyba nie w tym jest problem, bo najwyraźniej widzi pendraiva i mapę.

Możemy jeszcze porównać firmware radia czy mamy różne. Jeśli takie same to Ci chyba ta mapa powinna pójść.

@epsonix, ja wygrywam mapy bo ori navi fajnie ostrzega o fotoradarach włącznie z odcinkowymi. Poza tym - zalet raczej żadnych.
Waze pokazuje odcinkowe czy tak samo do bani jak google.maps?

Działa mapa z linka z plikiem licencji sprzed 4 lat (5 spacji w środku). Mapa 24.0 / 2024.09.
Tylko korki mi zniknęły, pewnie wraz z końcem subskrypcji szlag trafił dostęp do serwera z traffikiem tylko nie zauważyłem wcześniej (?!).

U mnie podobnie: subskrypcje na mapy i na "MyNavigation"- czyli korki (z fotoradarami zgłaszanymi, bo są też takie na mapie) skończyły się 3 lata po aktywacji.
U mnie jak upłynął ten okres z końcem roku, to znikł dostęp do map na str. MOPAR, zniknęły korki i część fotoradarów, oraz przestał rozumieć głosowe podawanie adresu (rozumie tylko nazwy krajów ;)
Natomiast subskrypcje na: "MyAssistant" (infolinia, pomoc drogowa, SOS, itp), "MyCar" (czyli status samochodu w telefonie w apce MyAlfaConnect) oraz "MyRemote" (otwieranie zamków telefonem itp) - są na 5 lat od aktywacji... Status tego wszystkiego pokazują na str: myalfaconnect.alfaromeo.com

Czy Wam też od kilku tygodni nie działa strona za Mopar z aktualizacjami map?
To jakiś absurd...

I trochę się wyjaśniło. Mapy z linków powyżej są widoczne i gotowe do aktualizacji ze starą licencją. Poprzednio auto wykrywało mi drugiego pendriva i stąd moje problemy.
Nie próbowałem jeszcze aktualizować bo szkoda mi godzinnego trucia środowiska pod domem, spróbuje robiąc małą traskę.

Nie działa strona z aktualizacjami od jakiegoś czasu. Dodatkowo mi we wrześniu 2024 wygasł 3 letni czas darmowych aktualizacji. Od tamtego czasu regularnie męczę ASO o możliwość wykupienia subskrypcji na kolejne lata, żeby móc używać nawigacji z najnowszymi mapami. Cały czas otrzymuję odpowiedź, że to nie możliwe. Stellantis nie może się dogadać z dostawcą map, czyli TomTom-em. Albo trwają prace nad przywróceniem takiej możliwości. Uważam to za jakiś absurd. Mam w miarę nowy samochód - kupiony w salonie i po 3 latach nie ma możliwości wgrania nowych map. Działa za to LiveTraffic, fotoradary i inne tego typu rzeczy. Nie mniej jednak mapa naszych dróg się zmienia i chciałbym mieć aktualne mapy...

jest to słabe. co na ten moment możesz zrobić jeśli faktycznie masz braki to wgrać mapę z grudnia bo nie jest blokowana na VIN. choć teraz juz powinna być nowa mapa, będziesz 1 kwartał w tył, nienajgorzej. jakbyś udostępnił lokalizację do wgrania tych 27GB (albo nawet już konkretnej wschód lub zachód ponad 13GB) to jakaś dobra wróżka by Ci wrzuciła tą grudniową.

Amortyzatory
Powrót