• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Wbudowana nawigacja

Najpewniej dostajemy felerne pliki. U mnie także pojawia się błąd odczytu pliku aktualizacji. Od zawsze używam tej samej pamięci do aktualizacji. Wykluczam także błąd związany z formatowaniem.

Infortaiment chodzi u mnie na MV002.010.041. Mapy 1052 wgrały się ostatnio bez problemu.

Pytanie czy plik mapy jest zły, czy plik licencji...

Alfa "dotrzymała słowa" - miało być na początku grudnia? To jest. Ale nikt nie obiecywał, że będzie działało. Więc jutro telefon do obsługi klienta.

No to zrobiłem pełny format w exFat, ściągnąłem ponownie pliki, polazłem do autka i doopa. Błąd pliku, ściągnij ponownie. Wieczorem w domu spróbuję kolejny raz, tyle, że tam mam trochę wolniejszy net niż w firmie.

U mnie to samo. Ten sam komunikat, błąd pliku.

Jak nazywa się plik z licencją u kogoś u kogo poszło? Bo mam wrażenie, że u mnie wystawiony jest o tej samej nazwie co poprzednie tj. 102677.meta

Do tych forumowiczów co mają problemy a aktualizacją. Czy pliki ktore ściągneliście dla 6,5 cala mają nazwy:
Europe-102677.meta.dct - rozmiar 1kb
MAP12208.bin - rozmiar 7.609.800kb
?

Do tych forumowiczów co mają problemy a aktualizacją. Czy pliki ktore ściągneliście dla 6,5 cala mają nazwy:
?

Dla 8.8 cala mam
Europe-102677.meta
MAP11821.bin

i błąd pliku podczas wgrywania

Ja mam przy 6,5"
Europe-102677.meta.dct - rozmiar 132B
MAP12208.bin - rozmiar 7 792 435 200B (7 609 800KB)
Pendrive 128GB, sformatowany exFAT
włożyłem i system widzi aktualizację
IMG_20201216_211327.jpg
nie robiłem już dzisiaj bo bez sensu ma stać odpalony 15 minut (tyle trwała u mnie poprzednia aktualizacja) więc zrobię ją jutro lub pojutrze w trasie.

Ja mam przy 6,5"
Europe-102677.meta.dct - rozmiar 132B
MAP12208.bin - rozmiar 7 792 435 200B (7 609 800KB)
Pendrive 128GB, sformatowany exFAT
włożyłem i system widzi aktualizację
Pokaż załącznik 274757
nie robiłem już dzisiaj bo bez sensu ma stać odpalony 15 minut (tyle trwała u mnie poprzednia aktualizacja) więc zrobię ją jutro lub pojutrze w trasie.

Czyli mamy różne pliki...

?

Dokładnie to samo - mam 6,5 cala.

Czy jak jest inna nazwa pliku to może wywalić błąd? U mnie zapisało się jako Europe-102677.meta (2)

Ostatnia edycja:
Jedno co mi przychodzi na myśl to czy nie skończył się Wam okres aktualizacji.

Sprawdziłem, bez (2) w nazwie też nie idzie. Okres aktualizacji mam d0 27.02.2021. Przynajmniej w teorii.

Sprawdziłem, bez (2) w nazwie też nie idzie. Okres aktualizacji mam d0 27.02.2021. Przynajmniej w teorii.

To nie to..., okresy aktualizacji są z dużym zapasem.
Pytanie czy ci, którym się udało aktualizować mapę posługiwali się innym numerem/nazwą pliku od tych, którym się nie powiodło?

Przed chwilką próbowałem z innym plikiem licencyjnym od jednego z kolegów z forum, też nie idzie. Nazwę pliku też zmieniłem na poprawną - dalej nic. Poza telefonem do Customer Service nie mam już pomysłu. Czekam na Tomtoma dla Android Auto i może do tego bezprzewodowe AA, które ma być w Androidzie 11.

Ostatnia edycja:
Dokładnie to samo - mam 6,5 cala.

Czy jak jest inna nazwa pliku to może wywalić błąd? U mnie zapisało się jako Europe-102677.meta (2)

Zapewne w folderze masz poprzednio pobrane pliki licencji, stąd każde kolejne pobranie dodaje do nazwy cyfrę w nawiasie, usuń spację i (2) i powinno być ok - tak powinna wyglądać dokładna nazwa z rozszerzeniem "Europe-102677.meta.dct"

- - - Updated - - -

Tak jeszcze mi się przypomniało, że kiedyś mieli ludzie problem z wykonaniem aktualizacji jak mieli podpięty drugi pendrive z muzyką. Tak więc trzeba pamiętać o tym aby w czasie aktualizacji mieć podpięty tylko pendrive z aktualizacją.

powiedzcie mi czy problem występuję tylko podczas próby wgrania "nieswoich mapach" na nawigacji 6'5 czy też na 8'8 ?

Jestem ciekaw czy Mopar zablokował w jakiś sposób mechanizm wgrywania map z innego auta. W sumie po coś jest plik licencji

Nie. Próbuję wgrać "swoje".

Jestem już po rozmowie z BOK Alfa. Oczywiście pani ubolewa, że tak się dzieje, nie wie kiedy będzie następna aktualizacja :) . Zaczynam coraz mniej przejmować się losami marki Alfa Romeo. Jako szef serwisu innej marki widzę czasem istniejące problemy i braki rozwiązań, problemy techniczne ale takiej niekompetencji jak w FCA to chyba nigdzie nie ma. Nie wiem czy to forum jest w jakiś sposób monitorowane przez FCA (a powinno) ale jeżeli tak, to niech sobie przyswoją, że lepiej od nich działa i lepiej dba o swoją renomę byle sprzedawca z Ali.

Ostatnia edycja:
Dla 8.8 cala mam
Europe-102677.meta
MAP11821.bin

i błąd pliku podczas wgrywania

U mnie navi 8,8, te same nazwy plików, aktualizacja bez problemu przeszła.

Edit: a przepraszam, u Ciebie brakuje rozszerzenia .dct w pliku licencji, może dlatego nie przechodzi

Ostatnia edycja:
U mnie navi 8,8, te same nazwy plików, aktualizacja bez problemu przeszła.

Edit: a przepraszam, u Ciebie brakuje rozszerzenia .dct w pliku licencji, może dlatego nie przechodzi

Jest dct, windows tego nie wyświetla (rozszerzenie bin wyświetla) ale we właściwościach i w trybie DOS nazwa pliku jest z poprawnym rozszerzeniem dct.
Ciekawe, że niektórym się udaje a innym nie.

Format pena masz w exFAT czy NTFS?

Z kiedy miałeś poprzednią mapę? Bo zaczynam podejrzewać czy problemów nie mają Ci, którzy wgrywali mapę z lipca. Czytałem, że poszło komuś kto miał wgrane starsze mapy wcześniej.

Amortyzatory
Powrót