[Giulia] Wbudowana nawigacja

Panowie, FCA obiecała nam cztery aktualizacje rocznie, ja swój samochód kupiłem pod koniec września i od razu zaktualizowałem mapę. Następnie w samym tylko październiku otrzymałem od FCA trzy aktualizacje map (w tym jedną dla 8,8"), czy można chcieć czegoś więcej?

No może tego żeby te aktualizacje działały, chociaż nie wiem ale chyba tego nikt nam nie obiecywał ;)

Pozostaję w oczekiwaniu na pierwszą aktualizację listopadową.

powiedz to użytkownikom navi z 6.5" oni dostali w marcu 2019 ostanią "co kwartał" potem po roku spóźnioną o 3 mce aktualizacjęna wersję 1041 i tyle. a navi 6.5" do wersji np Veloce kosztowała 5k bo nie dało się brać pakietu Flota Plus. no dobra, musiałem się odezwać, tak czy siak tylko parcie na FCA CS może przynieść jakiś skutek, forum to na pewno nie czytają

wiem, wiem - czytałem cały wątek, sam mam 6,5" więc mnie aktualne problemy również dotyczą. Moja ironia w temacie była właśnie tym spowodowana. Nie mam jakiegoś wielkiego parcia, że nie wiem jak czekam na tą aktualizację, osobiście na co dzień używam Google Maps gdyż one zawsze są zdecydowanie bardziej aktualne. Co nie znaczy, że nie lubię mieć na pokładzie najnowszej aktualnej wersji. Dawniej nawigacji wbudowanych w auto używałem poza granicami, tam sprawdzały się zawsze dobrze, jednak od czasu kiedy mamy bezpłatny roaming danych to nawet za granicą głównie jeżdżę na Google Maps.

Koledzy posiadający wersję 6,5", czy Wam również Mopar Maps wyświetla taki komunikat:

Update not available
No updates are currently available on the Map Update website. Contact your FCA authorised workshop to check new map availability.

?

Panowie, FCA obiecała nam cztery aktualizacje rocznie

Może okazać się, że to nie do końca prawdziwe. Wymieniam się mailami z różnymi organami FCA w sprawie braku możliwości aktualizacji i uporczywie zadaję pytanie dot. rekompensaty za zeszłoroczny brak aktualizacji do 6,5 cala. Napisałem im, że na stronie Mopar jest takie zapewnienie ale w odpowiedzi, którą otrzymałem chyba przedwczoraj poinformowano mnie, że "...zapewnia się maksymalnie 4 aktualizacje w ciągu roku...". Na razie odpisałem, że maksymalnie 4 to również 1, a może nawet i 0. Jak mnie wkurzą, to zamieszczę tu ich odpowiedzi. Może w dziale dla tych co planują zakup Alfy.

Wymieniam się mailami z różnymi organami FCA w sprawie braku możliwości aktualizacji i uporczywie zadaję pytanie dot. rekompensaty za zeszłoroczny brak aktualizacji do 6,5 cala.

Mam na dysku sporo materiału z odpowiedzi działu obsługi klientów FCA Poland w tej samej sprawie. Przykład:

FCA Poland w odpowiedzi na jedno z moich zgłoszeń i zapytań o rekompensatę

Dzień dobry.
W nawiązaniu do zgłoszenia informujemy, że warunki gwarancji nie przewidują rekompensat z tytułu wystąpienia uwag codo stanu technicznego pojazdu.
Natomiast na marzec br przewidziane jest wydanie aktualizacji map przez dostawcę map.

Ja do Pana z FCA

Dzień dobry,
jeśli nie zrozumiał Pan pytania to pragnę podkreślić, że nie pytałem o rekompensatę z tytułu wystąpienia uwag co do stanu technicznego pojazdu a z utraty jego funkcjonalności w związku z niewywiązywaniem się FCA z dostarczania aktualizacji do systemu nawigacji. Zakładając, że nowe mapy pojawią się według Pana deklaracji w marcu 2020 będzie to okres 1 roku zupełnego braku wsparcia, które stanowiło składnik przedmiotu umowy zakupu samochodu wyposażonego w tą konkretną nawigację. Zostałem oszukany.
Pytam w związku z tym; w jaki sposób zamierzacie Państwo zrekompensować mi niewywiązanie się z umowy dostarczania aktualizacji, która została zawarta wraz z zakupem samochodu?
Proszę także o przekazanie mi kontaktu do Pana przełożonego.

Pan już nie odpisał.

Coś takiego dostałem:

"Szanowny Kliencie,

w nawiazaniu do sprawy ********

Poinformowano nas wlasnie z dzialu technicznego w Turynie, iz usterka aktualizacji map 1056 dla Alfy Giulia i Stelvio nie zostala rozwiazana, dlatego prosimy o weryfikacje na poczatku grudnia i ewentualny ponowny kontakt z nasza infolinia
zyczymy serdeczne pozdrowienia,

Customer Care Alfa Romeo"

Są "nowe" mapy - 1052. Dziś ściągam, jutro instalacja - zobaczymy jak to wyjdzie.

Prawdopodobnie zrobili reset serwera i przywrócenie systemu na dzień X i nic poza tym.

Ostatnia edycja:
Przecież 1052 już było - to ostatnia działająca wersja sprzed tego cyrku...

W moim przypadku walki z aktualizacjami na 6,5" jestem po zaproszeniu przez Włochów do ASO w celu zgrania wszystkiego z samochodu. Wyszło tego ponad 30 stron :) Mam nadzieję, że wreszcie poddadzą się i to szczytanie danych jest w celu sprawdzenia możliwości zamiany na 8".

nie kumam, po co coś mają czytać z samochodu- sprawą jest brak wypełnienia obietnicy updatów dla 6.5". wiem, liczysz na wymianę na radio/wyświetlacz 8.8" bo dla tego były updaty, niestety użytkownicy tego systemu tez obecnie nie aktualizuja się bo od wielu tygodni FC&&TomTom&Mopar Corporation leci w kulki i nie potrafi wypuścić mapy którą się da wgrać. Ale jak wymienią, możliwe że się zobaczymy na bypassowaniu i dograniu z powrotem ACC, choć i tak domyślam się że w takim scenariuszu będziesz zadowolony z upgradu za free. To co do zobaczenia?

nie kumam, po co coś mają czytać z samochodu- sprawą jest brak wypełnienia obietnicy updatów dla 6.5". wiem, liczysz na wymianę na radio/wyświetlacz 8.8" bo dla tego były updaty, niestety użytkownicy tego systemu tez obecnie nie aktualizuja się bo od wielu tygodni FC&&TomTom&Mopar Corporation leci w kulki i nie potrafi wypuścić mapy którą się da wgrać. Ale jak wymienią, możliwe że się zobaczymy na bypassowaniu i dograniu z powrotem ACC, choć i tak domyślam się że w takim scenariuszu będziesz zadowolony z upgradu za free. To co do zobaczenia?

O tym nie pomyślałem :( Zobaczymy jak potoczą się sprawy i oby to nie była gra z ich strony na zyskanie czasu. Jeśli wymieniliby na 8.8" to zrobię na wiosnę wycieczkę do Ciebie i od razu do Kolpaka na czekający zestaw :)

Czyli te wszystkie problemy dotyczą nawigacji 6.5"? Nie ma problemu z aktualizowaniem map na 8.8"?

Wszyscy piszą i piszą a nikt nie czyta problem jest u wszystkich. Nazbierało się kilkanaście postów ze nie działa.

Czyli te wszystkie problemy dotyczą nawigacji 6.5"? Nie ma problemu z aktualizowaniem map na 8.8"?
Z obecną wersją problemy dotyczą wszystkich ale częstotliwość publikowania map na 8.8" w porównaniu do 6.5" jest min. dwa razy większa. Od momentu zakupu 07.2019 na 6.5" miałem bodajże tylko 1 albo 2 aktualizacje a powinno być ich już 5. Cytat z instrukcji obsługi str. 233 :
AKTUALIZACJA MAP
Aby system nawigacji zapewniał
optymalne osiągi, wymaga okresowej
aktualizacji.
Dlatego usługa Mopar Map Care oferuje
nową aktualizację mapy co trzy miesiące.

Wszyscy piszą i piszą a nikt nie czyta problem jest u wszystkich

Podczas rozmów z Customer Service kilka razy im zaznaczałem, że problem nie dotyczy tylko mnie ale szerszego grona użytkowników. Tylko mam wrażenie, że to jakoś tak bagatelizowali. Chociaż pewnie o tym wiedzą ale mają nas w doopie.

I jak sytuacja u Was z mapami na 6.5'?
U mnie wczoraj pobrana i wreszcie bez jakichkolwiek problemów zainstalowana.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót