-BamBosZek-
Nowy
Koledzy jedni sa za szlifem drudzy twierdza że się nie szlifuje. Prawda jest taka ze nie ma silnikow na naszym rynku i bez szlifu czasami sie nie obejdzie.
Ja zdecydowałem sie na kapitalke udalo mi się po 3 tygodniach kupic nominalny wal do mojej AR166 v6 TB i dałem do porządnego zakładu wraz ze wszystkimi korbowodami.
sam szlif wału nic nie daje po przytartej panewce na korbowodzie po dupie dostaja lub dostaje korbowod ja dalem wszystkie korbowody gdzie równiż je regenerowali
1 korbowow reg w opuszczaniu
5 korbow w stopie
Właścicielowi mówilem o tym co tu było do tej pory pisane zapewnial mnie ze grubosc warstwy utwardzonej jest na tyle duza ze po takim szlifie zostaje jej wystarczajaco aby nic sie nie stało do tego dobrali panewki niemieckiej firmy głowne 135zl korbowodowe 230zl ,
Przypuszczam ze co niektorzy maja juz wiecej do czynienia z tymi silnikami w tej szlifierni powiedzieli mi ze nie spotkali sie z walem od benzyniaka ktorego sie nie szlifuje mowiac jeszcze ze to niemcy produkuja panewki wiec gdyby tego walu sie nie szlifowalo to by ich nie robili.
Wszystko ladnie zlozone nowe pierscienie przewody swiece planowana glowica itd .
chodzi idealnie
Jeśli zatrze sie po 20tys km jak to niektorzy tu pisali napewno o tym napisze i potwierdze fakt czy ten wał się szlifuje.
Sory ale jak slucham opowiesci tego typu to az mnie skreca ze profesjonalisci odwalaja taki syf... "niemieckie" panewki
Grzesiek juz napisal wyklad na temat warstwy utwardzanej i powinno to byc dosc jasne.
Piszesz ze kupiles nominalny wal wiec po co go dales do szlifu?
Po przytarciu panewki po dupie nie dostaja inne korbowody niz ten na ktorym sie ona posypala ale robiac kapitalke i tak powinno sie je przestrzelic i nie wazne czy stopa czy korba bo i tak robi sie "nowy" otwor. Tuleje rozumie ze honowane skoro nowe pierscienie?
Jaki Ci wlali olej na okres docierania? i po ilu kazali wymienic?
PS. jezdzisz spokojnie czy lubisz sie poscigac?