Andy1970
Nowy
Cóż - jak panewki są dostępne to można by próbować. Przy czym biorąc pod uwagę fakt, iż trzeba by dać do azotowania to taniej wyjdzie kupić stary nowy wał nominalny.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Oczywiście nadwymiarową panewke mozna dobrać i szlifować Wał do nadwymiaru panewki ale to bedzie kupa a nie silnikCóż - jak panewki są dostępne to można by próbować. Przy czym biorąc pod uwagę fakt, iż trzeba by dać do azotowania to taniej wyjdzie kupić stary nowy wał nominalny.
Kluczem do sukcesu jest utwardzenie czopów - wtedy może mieć rację bytu.
Jak zjechany o 1 mm to nic nie da się z tym zrobić. Obojętnie od czego on jest.
Wały z V6 są utwardzane powierzchniowo więc z tych powodów się ich nie szlifuje.
No chyba, że po szlifie dać do azotowania - to ma rację bytu. Nie występują jednak oryginalne panewki po szlifie /fabryka nie przewiduje/.
A czemu by nie szlifować azotowanego wału? .....
Najlepsze jest to że piszesz ze sie nieda szlifowac a teraz mi udowadniasz ze ja tak robie.! Najlepiej pisac bzdury i potem udowadniac że ma sie racje - rzeczytaj dokładnie mój post i wypada sie przyznac do bledu. Tyle!
hehe wiec szlifuje sie wał w busso czy nie ? Prosze o odpowiedz super fachowców co sie mienią specjalistami i innych określaja swoją miarą.
hehe wiec szlifuje sie wał w busso czy nie ? Prosze o odpowiedz super fachowców co sie mienią specjalistami i innych określaja swoją miarą.
Grzegorz, a mam pytanie - co według Ciebie jest lepsze? Dorabiane panewki (u Nawrockich w Izdebnie) i wał nominalny, ale z większym luzem (jest trochę zużyty, ale ciśnienie oleju trzymał), czy pójście na pierwszy szlif, ciaśniej spasowany wał z oryginalnymi panewkami GLYCO, tylko twardość pewnie już nie ta - takie mam ewentualności, jeśli nie dostanę panewek nominalnych z RezCC w poniedziałek.
Bo jeśli po szlifie wyskoczy mi różnica 20 HRC, to jest b. dużo, a na dalsze kombinacje, typu azotowanie i potem prostowanie i kolejne wyważanie wału, to mnie po prostu nie znać.
Widze ze do Ciebie fakty nie przemawiaja... Czy w ASO dostaniesz oryginalne panewki do TSa na szlif? a czy w ASO dostaniesz oryginalne panewki do V6 na szlif? Na reszte sam sobie odpowiedz. Mysle ze w tym temacie juz jest dosc wyczerpujacych informacji zeby wyciagnac wnioski.
Widze ,że nie umiesz odpowiedzieć na proste pytanie...
Wał wypolerowany, osiowość sprawdzona, korby sprawdzone i zrobione. Plastigage - być musiPoszedł bym w jeszcze inną stronę, wypolerowałbym wał, wyosiował blok, przestrzeli stopy korbowodów, kupił nominalne panewki. Plastigage w rękę, podkładać i pomierzyć luzy łożysk podpór głównych i korbowych.
A dlaczego? Dlatego że aftermarketowe panewki nawet w nominale nie trzymają parametrów, jest realna spora szansa że na aftermarketowej panewce na polerowanym wale zmieścisz się w dopuszczalnym luzie roboczym - warto poświęcić 2 stówki na nominał GLYCO niż od razu szlifować wał.
Wiem że budujesz ten silnik z myślą wykręcenia z niego więcej niż seria, pomyśl o czymś lepszym niż GLYCO, np ACL RACE do tego niech to będą panewki typu sputter lub boring - dlaczego Tobie chyba nie muszę tłumaczyć w przeciwieństwie co do niektórych osób na tym forum![]()
Możesz coś więcej napisać o tych panewkach. Jak nie będzie Ci się chciało to zrozumiemdo tego niech to będą panewki typu sputter lub boring - dlaczego Tobie chyba nie muszę tłumaczyć
Możesz coś więcej napisać o tych panewkach. Jak nie będzie Ci się chciało to zrozumiem![]()
Wał wypolerowany, osiowość sprawdzona, korby sprawdzone i zrobione. Plastigage - być musi
Problemem jest dostępność panewek, wszyscy, łącznie z CERmotor twierdzą, że nominały główne są obecnie nieosiągalne (a pół roku temu nie było problemu...), jedynie RezCC twierdzą, że mają na stanie i sprawdzą mi w poniedziałek. Z czymś lepszym, jak ACL to nie pomyślałem w sumie, żeby było ciekawiej, obecnie ich PL dystrybutor ma dostępnie główne panewki, a nie ma korbowodowych, czyli odwrotna sytuacja jak z GLYCO. W ogóle, dostępność części do tego silnika jest jakaś... dziwna ^^
Cholera, chciałem złożyć ten silnik przed 30 stycznia, sprawdzić, i obronić inżynierkę, którą o nim pisze, ale widzę, że nie ma co pośpieszać tematu i zrobić za to lepiej.