• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wał korbowy czy nadaje sie do szlifu?

To że GLYCO ma w katalogu podwymiarowe panewki 0,25mm nie znaczy że te wały nadają się do szlifu.
Temat wałkowany wielokrotnie na forum myślę że nie ma co bić piany.
Kiedyś sprzedałem klientowi wszystkie panewki w std do 3.0 24v ale jego mechanik stwierdził że przeszlifuje na pierwszy szlif czopy główne bo wał był zbyt drogi, jak powiedział tak zrobił i dokupił gdzieś panewki na pierwszy szlif.
Wynik... po kilku dniach jazdy w/w klient dzwoni do mnie ile wezmę za remont jego silnika bo znowu słychać panewkę, a z tamtym mechanikiem już nie chce mieć nic wspólnego...

To że GLYCO ma w katalogu podwymiarowe panewki 0,25mm nie znaczy że te wały nadają się do szlifu.
Temat wałkowany wielokrotnie na forum myślę że nie ma co bić piany.
Kiedyś sprzedałem klientowi wszystkie panewki w std do 3.0 24v ale jego mechanik stwierdził że przeszlifuje na pierwszy szlif czopy główne bo wał był zbyt drogi, jak powiedział tak zrobił i dokupił gdzieś panewki na pierwszy szlif.
Wynik... po kilku dniach jazdy w/w klient dzwoni do mnie ile wezmę za remont jego silnika bo znowu słychać panewkę, a z tamtym mechanikiem już nie chce mieć nic wspólnego...

Qba daj spokój, nie znamy się na tym, piszemy dyrdymały, Rafał wie lepiej ...

A jak z wałem do 155 Q4? Przekręciło mi panewkę i drapię się po głowie co robić z wałem.Poratujcie wiedzą:)

A jak z wałem do 155 Q4? Przekręciło mi panewkę i drapię się po głowie co robić z wałem.Poratujcie wiedzą:)

Poszukaj nominału z 2.0 DOHC 8V turbo z Lancii, zapomnisz o problemach panewkowych, kto macał taki wał wie dlaczego.

Poszukaj nominału z 2.0 DOHC 8V turbo z Lancii, zapomnisz o problemach panewkowych, kto macał taki wał wie dlaczego.

Zdarzyło mi się 2 razy przekładać na ten w FC 2.0 Turbo i problemy już nie występowały.
Co do szlifowania wałów w V6, to pracując jeszcze w ASO widziałem 3 takie przypadki z nad wymiarami, wszystkie prędzej czy później się zatarły.
Oczywiście kierownik wiedział lepiej.

Zdarzyło mi się 2 razy przekładać na ten w FC 2.0 Turbo i problemy już nie występowały.

Siedzę na necie już 3 godziny i nigdzie takiego wału znaleźć nie mogę.Od wolnossących 1.8 i 2.0 8v Fiata podejdzie,bo wyczytałem,że tak,choć wątpliwości mam do tego 1.8.

Co do szlifowania wałów w V6, to pracując jeszcze w ASO widziałem 3 takie przypadki z nad wymiarami, wszystkie prędzej czy później się zatarły.
Oczywiście kierownik wiedział lepiej.

Najciekawszy efekt jest jak się powiesi oba wały w powietrzu i przyłoży im w przeciwwagę kluczem, wał z 8VT dźwięczy jak porządny kawał metalu, 16VT brzmi jak odpad ;] zresztą na oko od razu widać że to inne materiały. Osobiście uważam że wały ze starych silników 8VT są dużo mocniejsze niż późniejsze 16VT z ery krojenia kosztów przez Fiata.

- - - Updated - - -

Siedzę na necie już 3 godziny i nigdzie takiego wału znaleźć nie mogę.Od wolnossących 1.8 i 2.0 8v Fiata podejdzie,bo wyczytałem,że tak,choć wątpliwości mam do tego 1.8.

Wszystkie te silniki oparte są na jednym bloku, wał od 1,8 ma inne wykorbienie.

Najciekawszy efekt jest jak się powiesi oba wały w powietrzu i przyłoży im w przeciwwagę kluczem, wał z 8VT dźwięczy jak porządny kawał metalu, 16VT brzmi jak odpad ;] zresztą na oko od razu widać że to inne materiały. Osobiście uważam że wały ze starych silników 8VT są dużo mocniejsze niż późniejsze 16VT z ery krojenia kosztów przez Fiata.
Ale wymiarowo to te same wały?

No ma inny skok to musi byc inny

A no dlatego że:
- wał nominał V6 24V twardość czopów na poziomie 64HRC
- zdjęcie 0,10 czyli 1 szlif => ~45-48HRC

Tylko żeby takie rzeczy widzieć to trzeba trochę czasu spędzić przy tych silnikach, pomacać, pokombinować pomierzyć.

Widzę że niestety to forum schodzi do poziomu dzieciarni z Onetu, WP itp. narobiło nam się od pyty specjalistów sprzed monitora którzy nigdy w życiu nie złożyli silnika od podstaw tym bardziej do sportu nawet amatorskiego.

Jeszcze jakieś pytania i bzdurne dyskusje?

Majcher nie bierz tego do sobie, bo może tak wyglądać po tym że Cie cytowałem, sprawa tyczy się ogółu ...

No to mój TS jest skazany na zatarcie, bo wał po 1 szlifie. Nadzieja w tym, że już po szlifie do niego zajrzałem po 5 tys km. od pierwszego złożenia i wał był idealny.

Zajrzeć musiałem, bo tuleje i tłoki były jednak do wymiany, wbrew opinii mechaniorów :(

Grzesiekk:
1. Przedekranowemu laikowi coś się zdaje, że pierwszy szlif to 0,25 mm (angole piszą "0,10 cala"), a nie 0,10 mm. No chyba że to pojęcie potoczne.
2. Nie masz wrażenia Grzesiek, że gdyby warstwa azotowana była już zlikwidowana, to tych HRC-ów byłoby mniej? Ponoć azotowanie wchodzi do 0,6 mm w materiał, ale ja się nie znam.
3. W 100% zgadzam się z Tobą co do kolejności obsadzania panewek/polerowania wału.

Ostatnia edycja:
Ale w TSie, chyba wolno szlifować wał?

p.s. Skoro już o wałach Lancii mowa, czy któryś z nich "wejdzie" do TSa 16v?

Ostatnia edycja:
Koledzy jedni sa za szlifem drudzy twierdza że się nie szlifuje. Prawda jest taka ze nie ma silnikow na naszym rynku i bez szlifu czasami sie nie obejdzie.
Ja zdecydowałem sie na kapitalke udalo mi się po 3 tygodniach kupic nominalny wal do mojej AR166 v6 TB i dałem do porządnego zakładu wraz ze wszystkimi korbowodami.
sam szlif wału nic nie daje po przytartej panewce na korbowodzie po dupie dostaja lub dostaje korbowod ja dalem wszystkie korbowody gdzie równiż je regenerowali
1 korbowow reg w opuszczaniu
5 korbow w stopie

Właścicielowi mówilem o tym co tu było do tej pory pisane zapewnial mnie ze grubosc warstwy utwardzonej jest na tyle duza ze po takim szlifie zostaje jej wystarczajaco aby nic sie nie stało do tego dobrali panewki niemieckiej firmy głowne 135zl korbowodowe 230zl ,

Przypuszczam ze co niektorzy maja juz wiecej do czynienia z tymi silnikami w tej szlifierni powiedzieli mi ze nie spotkali sie z walem od benzyniaka ktorego sie nie szlifuje mowiac jeszcze ze to niemcy produkuja panewki wiec gdyby tego walu sie nie szlifowalo to by ich nie robili.

Wszystko ladnie zlozone nowe pierscienie przewody swiece planowana glowica itd .
chodzi idealnie

Jeśli zatrze sie po 20tys km jak to niektorzy tu pisali napewno o tym napisze i potwierdze fakt czy ten wał się szlifuje.

Ale w TSie, chyba wolno szlifować wał?

p.s. Skoro już o wałach Lancii mowa, czy któryś z nich "wejdzie" do TSa 16v?

Prowadzę pewne kombinacje w tym temacie.
Jak się powiedzie to na pewno się pochwalę.
Korci mnie jeszcze zakręcić mocno TSem 16v.

Amortyzatory
Powrót