[159] wady chip tunningu

Ja studiuję już te strony od dwóch godzin i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania (możliwe że przeoczyłem)!
Jeżeli nie umiesz odpowiadać na zadane pytania z krótkim komentarzem to w ogóle nie odpowiadaj!
Co to za odpowiedz "NIE" na pytanie "Czy auto po chipowaniu z DPF będzie miało taką moc co bez DPF?"

Nadal czekam na konkretną odpowiedz na temat chipowania i wpływ na DPF?

To sa odpowiedzi na Twoje pytania. Jakbys zapytal "Czy auto będzie miało taką moc... i dlaczego" to pewnie byś dostał odpowiedź dlaczego :P To tak gwoli czepiania się.

A dlaczego nie? Pomyśl- filtr to przeszkoda dla spalin- jak jej nie będzie silnik będzie lepiej "oddychać".

EDIT-> a dlaczego lepiej przed tuningiem usunac DPF? Bo jak zrobisz czipa, a potem dopiero usuniesz DPF to auto moze miec za duza moc i silnik oraz inne elementy moga sie rozleciec.

Ostatnia edycja:
Jest jeszcze kwestia oleju, oleje dla silników z DPF są słabej jakości i nie trzymają parametrów, do tego dochodzi rozrzedzenie oleju ropą przy wypalaniach.
Jak wiadomo silnik po chipie jest bardziej wysilony i zaleca się zmniejszenie interwałów wymiany oleju i przede wszystkim zalanie dobrej oliwy.
Ja w tamtym roku jak kupiłem belle maiłem jeszcze DPF-a i po miesiącu go usunąłem i zrobiłem chipa, ale oleju już się nie opłacało wymieniać, teraz zamówiłem najbardziej polecany LM Diesel Synthoil 5w40.

Czytałem trochę ten temat i nie mogę znaleźć nic o wpływie chipa na DPF?
Czy auto z DPF można chipować?
Czy auto po chipowaniu z DPF będzie miało taką moc co bez DPF?
Czy lepiej usunąć DPF przy chipowaniu?
Czy tylko sam DPF usunąć czy coś jeszcze zrobić przed chiopwaniem?

ja mam 2.0 jtdm, i chipowałem z 170 na niecałe 200 km, DPFa cały czas mam,

DPF powoduje że masz mniejsze przyrosty mocy, bo osuwając DPFa mozna z 2.0 jtdm wyciagnać ok 230 km.

w zależności od tego co chcesz osiagnąć, z tego co mi mówili w Kreatorze to że lepiej usunąć (większy przyrost mocy i mniej problemów) DPF zapychając się moze spowodować problemy z Turbiną i słabsza możliwość odpływu spalin bedzie pododowała "duszenie się" silnika.

Ja zostawiłem DPF bo nie dymi wcale jak to z DPFem:P (choc diesel musi dymic) ponadto za gramanicą nie bede miał problemu z policją:P
a po prostu co jakiś czasu będe mył DPFa (czytałem na forum że działa i daje pozytywne efekty)

i tak jak piszą inni najlepiej robiąc chip wywalić całą ekologie czyli EGR

Dodano po 2 minutes:

co do oleju to one nie są wcale gorsze jakościowo, są nawet lepszej jakości niz zwykłe, ale przez to że powoli jest rozcieńczany przez rope to traci swoje właściwości (co skutkuje potrzeba częstszych wymian szczególnie jak jeździ sie głównie po mieście)

Ostatnia edycja:
DPF powoduje że masz mniejsze przyrosty mocy, bo osuwając DPFa mozna z 2.0 jtdm wyciagnać ok 230 km.

Osuwając? W którą stronę? :)

Swoją drogą ciekaw jestem ile (o ile w ogóle) przybywa KM po samym usunięciu DPF'a...?

cinek wspominał o 5 koniach.

ja mam 2.0 jtdm, i chipowałem z 170 na niecałe 200 km, DPFa cały czas mam,

w zależności od tego co chcesz osiagnąć, z tego co mi mówili w Kreatorze to że lepiej usunąć (większy przyrost mocy i mniej problemów) DPF zapychając się moze spowodować problemy z Turbiną i słabsza możliwość odpływu spalin bedzie pododowała "duszenie się" silnika.

Ja zostawiłem DPF bo nie dymi wcale jak to z DPFem:P (choc diesel musi dymic) ponadto za gramanicą nie bede miał problemu z policją:P
a po prostu co jakiś czasu będe mył DPFa (czytałem na forum że działa i daje pozytywne efekty)

i tak jak piszą inni najlepiej robiąc chip wywalić całą ekologie czyli EGR

Dodano po 2 minutes:

co do oleju to one nie są wcale gorsze jakościowo, są nawet lepszej jakości niz zwykłe, ale przez to że powoli jest rozcieńczany przez rope to traci swoje właściwości (co skutkuje potrzeba częstszych wymian szczególnie jak jeździ sie głównie po mieście)

230km z 2.0 JTD całkiem ładnie a ile Nm?

Widzę, że różnice w mocy po wywaleniu DPF są tak małe, że żadne... wystarczy, że powietrze jest ciut chłodniejsze i silnik od razu ma więcej mocy... inne paliwko itd.

No chyba, że Cinek zhamował auto, wywalił w ciągu kilku minut DPF i powtórzył pomiar.

Witam, Czytajac ten wątek nasuwa mi sie pytanie czy w 159 2.0 jtdm sprzęgło jest takie samo jak w 2.4 czy całkiem inne, chodzi mi czy będzie pasowało z silnika 2,4 ewentualnie jesli nie czy jest mocniejsze niz w silniku 1,9 150KM. Z tego co wyczytalem 1,9 8v 120KM ma takie samo sprzegło co 1,9 16v i mozna je ze spokojem chipować czy tak samo jest z 2,0 170KM ze będzie to samo sprzęgło co montuje sie w 2,4 ??

Pytam ponieważ w przyszłości zamierzam kupic 159 i nie wiem czy warto 1,9 16v czy poczekac i 2,0 JTDm i wtedy chipa, bo widze ze wiele osob ma tu problemu po chipie wlasnie ze sprzegłem w alfie 159 1,9 16v.

Ostatnia edycja:
Nie żartuj. Właśnie z powodu DPF olej musi mieć gorsze parametry. Ma mniej dodatków uszlachetniających, zwiększających smarność, chroniących przed utlenianiem i działaniem wysokich temperatur. Podczas spalania oleju te dodatki powodują powstawanie popiołów, które skutecznie blokują filtr.
Dlatego jeśli usuniesz DPF, z czystym sumieniem możesz stosować oleje silnikowe o lepszych parametrach.

Dodano po 2 minutes:

Pytam ponieważ w przyszłości zamierzam kupic 159 i nie wiem czy warto 1,9 16v czy poczekac i 2,0 JTDm i wtedy chipa, bo widze ze wiele osob ma tu problemu po chipie wlasnie ze sprzegłem w alfie 159 1,9 16v.
Problemem może być zużyte sprzęgło i koło zamachowe, który wychodzi po modyfikacji mapy ECU. Ale z opinii można się dowiedzieć, że jakość sprzęgła w 1.9 16V (skrzynia M32) jest niższa niż w przypadku silnika 2.0 czy 2.4. Ogólnie wybór dwulitrowej jednostki jest moim zdaniem bardziej trafny.

Ostatnia edycja:
a ile koni dodaja super kolpaczki spinerki w rozmiarze 16"??Przepraszam za moj zart:D
Chłopaku jak nie masz nic sensownego w temacie do powiedzenia to zamilcz bo syf robisz a postow masz ponad 4,5 tyś wiec szacunek tez masz.

Te 230 KM w 159 to jak na razie widziałem u kolegi Rybaka i w Fiatach Bravo z tym silnikiem. W wiekszosci 159 2.0 najczesciej wychodzi 200-210 KM.

jaki szacunek?Co ty mslisz, ze ja pisze zeby miec jak najwiecej postow?Masz jakis problem to zglos posta i sam zamilcz

Te 230 KM w 159 to jak na razie widziałem u kolegi Rybaka i w Fiatach Bravo z tym silnikiem

Dokładnie 225, ale chyba tylko dla tego,że remap robiłem przy przebiegu 19 tys km ( świeży układ paliwowy). Do tej pory w 159 widziałem jeszcze 218km, a potem tak jak piszesz 200-210.

Co do sprzęgła i koła dwumasowego,to jest ono tak samo mocne jak w wersji 2.4 210, aczkolwiek troszeczke różni się mocowaniem, ale jak się dowiadywałem nie bedzie zbyt wielkiego problemu zamontowac sprzegło i dwumase z wersji 2.4 do 2.0.

Wytrzymałość przeniesienia 1.9 , a wytrzymałość przeniesienia 2.0 to dwa inne światy. U siebie mam 460Nm przy 2000, w 1,9 sprzęgło i dwmumasa dawno by się rozleciały.

Ostatnia edycja:
A 8v mozna faktycznie tak chipowac bez zadnego stresu? Mam 120 km,zregenerowane turbo,165 kkm przebiegu i jesli faktycznie tak bezkarnie moglbym poprawic na 150,160 km,to gra wydaje sie warta swieczki. Mam dpf i egr,wolalbym,by ingerencji bylo jak najmniej. Sa tu kierowcy z chipem na 8v i bagazem kilometrow po chipie?
Dzieki

Nie ma się czego obawiać - oczywiście w granicach rozsądku. 150-160 KM i 350-360 Nm na pewno odczujesz i nie będzie to nadmierne obciążenie dla silnika czy skrzyni. 8V ma taką zaletę, że ma nieco większy zapas wytrzymałości skrzyni czy sprzęgła w porównaniu do 16V.
Sprawdź tylko stan oleju w przekładni i najlepiej uzupełnij do ok 2.7-2.8 litra. To zapewni jej bardziej szczęśliwy żywot.

Amortyzatory
Powrót