[159] wady chip tunningu

Powiem otwarcie, że nie rozumiem Twoich obaw... w sumie jeżeli ktoś decyduje się na tuning, to musi się liczyć, że np silnik bardziej "dostanie po zaworach". W sumie w innym przypadku po co go wykonywać? Dla samopoczucie i wykresu z hamowni? Sam jestem przeciwnikiem takich działań. Owszem co innego budowa "samochodu" od podstaw z założeniem rajd itd..., a do normalnej jazdy? No cóż, wiem, że cześć mnie zaraz zakrzyczy, nie mniej odpowiem w ten sposób (weźcie mimo wszystko pod uwagę moje sceptyczne podejście do tematu). Znajomy "podciągał" sobie silnik w swojej Mazdzie (wiem, że sprawa dotyczy Alfy, ale pisze na przykładzie znajomego i nie będę wciskał, że on buja się Alfą, jak tak nie jest, zresztą nie o konkretna markę w tym przypadku akurat chodzi). Samochód, ze względu na miejsce zamieszkania robił w Krakowie w ŁG Autoserwis (jak usiadłem do pisania postu pozwoliłem sobie do niego zadzwonić by niczego nie pomylić, stąd znam dokładny adres) na Półłanki 30. Moc podbili mu o około 20 koni. On twierdzi, że jest to odczuwalne, a na sama "naprawę" ma gwarancję i jest to firm, której w tych rzeczach można zaufać. Nie wiem co i jak w przypadku czasu użytkowania silnika, bo tu można gdybać, że po tuningu to wytrzymał tyle, a gdyby go nie było to co... własnie, żadna w sumie gwarancja, że mniej czy więcej. Z drugiej strony mam znajomego, który ma Golfa i kupił na Allegro jakiś box do montażu we własnym zakresie (niby jakieś pojęcie o tym ma). Niestety, zamontował, pojeździł, poszalał i po 5000 km silnik nadawał się na złom totalny.... Nie wiem na ile miał na to wpływ ten box, nie mniej chyba wszelkiego rodzaju takie przeróbki warto robić w warsztatach mających o tym jakieś pojęcie

Kolego Zdzisławie,piszesz o przypadku nieprofesjonalnego tuningu auta ( zarówno w jednym jak i drugim przypadku) ,a takie praktyki mają się do specjalistycznego podejścia do sprawy jak tombak do złota.Aczkolwiek masz zupełną rację :chiptuning nalezy wykonywać u profesjonalistów.

Miałem zmieniony soft w Golfie MKIV przez znanego tunera z Warszawy. Pierwsze wrażenie - rwie asfalt. Wrażenie po 2 m-cach- sprzęgło+dwumas do wymiany, wrażenie po 3 m-cach-turbina rozszczelniona,wrażenie po 4 m-cach-wtryski do regeneracji,wrażenie tunera który zmieniał program - "niepotrzebnie jeździsz po mieście" :)

Nigdy więcej żadnej zmiany programów,czipów i innych badziewi. To co wyjechało z fabryki z mocą 150KM nie nadaje się na 200km i nikt mi nie powie,że jest inaczej ale decyzja należy do Ciebie [i to jest piękne ;) ]

Pół roku jeżdżę z czipem 190/390, nadal jak rwał tak rwie asfalt i nic się nie dzieje, jestem zadowolony z programu, autko przyspiesza płynnie, żadnych turbo dziur nie ma, oszczędności w spalaniu nie zauażyłem.Program robił Cinsoft.

Kolego Zdzisławie, przeczytaj wątek od początku, a poznasz opinie użytkowników na temat zalet i wad chipowania oraz odpowiedzi na Twoje pytania (i dowiesz się jaka jest różnica między boxem a modyfikacją mapy ECU). Sam osobiście byłem przeciwny podkręcaniu silnika, jednak po tej operacji zmieniłem zdanie. Bo moim zdaniem warto.

Regeneracje dwumasy mi odradzili ze względu na brak oryginalnych części do regeneracji - mowa o dwumasie używanej - nowej nie miałem ochoty wzmacniać czy przerabiać więc nie było nawet takiego tematu. Wysłałem im używane sprzęgło valeo do wzmocnienia - nie było masakrycznie zjechane bo wymieniając sprzęgło i dwumasę jakiś rok-półtora temu problem był głównie z dwumasą a nie miałem ochoty po pół roku znowu w tym grzebać.

Czy Radzikowski poradził sobie ze wzmocnieniem docisku w sprzęgle VALEO ??

ponawiam pytanie, dzisiaj zabieram docisk z dwumasą od http://www.sprzegla-regeneracja.pl/ i mam zamiar zawieźć do radzikowskiego

Po kolejnych konsultacjach z ludźmi od sprzęgieł, niech nikt sie nie zastanawia i kupuje zestawy SACHS !!!

Ostatnia edycja:
można to odczytać, odróżnić ? Chyba nie jest to tak że na opakowaniu jest SACHS a na docisku nabite VALEO ?

Tylko w pudełkach sachsa często gęsto leży valeo ;)

Verzonden vanaf mijn iPhone 4S met behulp van Tapatalk
Z tym się nie zgadzam. Niedawno wymieniłem komplet. Bez problemu można znaleźć cały zestaw Sachs, za wyjątkiem wysprzęglika. Na każdym elemencie wybite jest logo producenta.
Pisałem już też kiedyś - do dwumasy Sachs nie pasowało sprzęgło Valeo. Chciałem założyć to sprzęgło, ponieważ wydaje się bardziej solidne niż Sachs, ale koło dwumasowe Sachs ma wysoki kołnierz i srednice się nie zgadzają.

Ja założyłem ten temat więc dzięki wszystkim za wypowiedzi, ogólnie po przeczytaniu wszystkich informacji najbardziej można bać się o sprzęgło i dwumas, ponieważ ja mam automat stwierdziłem, że raz się żyje i zrobiłem sobie softa. Wykres na zdjęciu :) co będzie dalej napiszę
132.jpg

kambizes55, można wiedzieć gdzie zrobiłeś program?
I jeśli to nie tajemnica jaki koszt (może być na PW).

Ja jestem z Płocka i robiłem w www.dieselsoft.pl tam jest wszystko o tej firmie. Cenę miałem "po znajomości" ale 159 robi w okolicach 800 zl - jednak najlepiej zadzwonić i zapytać. Firmę polecali mi różni ludzie, chyba warto :)

Dwumas stuki przy gaszeniu

Witam, czytając posty na forum myślałem, że mam pecha przy wymianie kompletnego koła dwumasowego oraz sprzęgła i wysprzęglika. Posiadam AR 159 SW 2007 r. 120km (obecnie 140 km i 350 nm), zaczeło ślizgać się sprzęgło, zrobiłem wymianę, po 300 km wibracje itp., do mechanika..... koło dwumasowe do wymiany, kupiłem drugie(oczywiście takie jak w oryginale z VALEO), po przejechaniu 2500 km, objawy podobne, do mechanika........koło dwumasowe do wymiany( złożyłem reklamacje czekam na odpowiedź), w chwili obecnej nauczony doświadczeniem zakupiłem oryginał w ASO notabene 300 zł taniej niż w hurtowni motoryzacyjnej. Przejechałem 100 km, drgań brak, jednak przy gaszeniu bez wciśniętego sprzęgła słychać stuki, gdy gaszę auto z wciśniętym sprzęgłem stuków nie ma( mechanik nie wierzy w to co słyszy), jak kupowałem w ASO dwumas, po przedstawieniu historii ASO wspomniał, że przyczyna może leżeć po stronie wałka, ponoć wybija dwumas. Z tymi nowościami z powrotem do mechanika, awarię wałka wykluczył, bo auto cyka jak zegarek. Dajcie znać czy te objawy bez szarpania to norma?

jednak przy gaszeniu bez wciśniętego sprzęgła słychać stuki, gdy gaszę auto z wciśniętym sprzęgłem stuków nie ma( mechanik nie wierzy w to co słyszy)
To normalne objawy dla zmęczonego życiem dwumasu. Ale coś z tym wałkiem może być na rzeczy, skoro już trzecie koło zamachowe nie daje rady.
zakupiłem oryginał w ASO notabene 300 zł taniej niż w hurtowni motoryzacyjnej
Oryginał, ale pewnie po regeneracji.

Z jakiego źródła kupowałeś dwa pierwsze?

Witam
Czytałem trochę ten temat i nie mogę znaleźć nic o wpływie chipa na DPF?
Czy auto z DPF można chipować?
Czy auto po chipowaniu z DPF będzie miało taką moc co bez DPF?
Czy lepiej usunąć DPF przy chipowaniu?
Czy tylko sam DPF usunąć czy coś jeszcze zrobić przed chiopwaniem?

Proszę o wszystkie informacje!

Witam
Czytałem trochę ten temat i nie mogę znaleźć nic o wpływie chipa na DPF?
Czy auto z DPF można chipować?
Czy auto po chipowaniu z DPF będzie miało taką moc co bez DPF?
Czy lepiej usunąć DPF przy chipowaniu?
Czy tylko sam DPF usunąć czy coś jeszcze zrobić przed chiopwaniem?

Proszę o wszystkie informacje!

Tak.
Nie.
Tak.
Zaślepić EGR.

Ja studiuję już te strony od dwóch godzin i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania (możliwe że przeoczyłem)!
Jeżeli nie umiesz odpowiadać na zadane pytania z krótkim komentarzem to w ogóle nie odpowiadaj!
Co to za odpowiedz "NIE" na pytanie "Czy auto po chipowaniu z DPF będzie miało taką moc co bez DPF?"

Nadal czekam na konkretną odpowiedz na temat chipowania i wpływ na DPF?

Amortyzatory
Powrót