V max

• Autor wątku Autor wątku brown
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
"Prędkość nie zabija... tylko nagle jej wytracenie " ;-)

Co to jest 160 na takie auto. Zatrzymuje się szybciej jak rozpędza :) moment i w jedna jak i w drugą stronę.

Na Gniezno rzadko jeżdżę... Ale teraz tam drogę zrobili od mojej strony :) tylko policja ciągle stoi.

246 to prędkość maksymalna, 260 to po modach czy na mniejszych kółkach ;-)

Trzeba by chociaż z gpsem sprawdzić, bo w sumie niewiele wiemy o V max[emoji3]. Przeważnie wysokie prędkości pojawiają się spontanicznie, są nieplanowane a kto by wtedy myślał o odpaleniu GPSa..

3voQ, oczywiście, że nieplanowane, gdyż jakbym miał coś takiego planować to bym się zastanawiał co się może stać ;)

Ja ostatnio musiałem na A1 gwałtownie przyspieszyć w momencie wyprzedzania, bo ktoś Audicą za mną ostro cisnął pedał gazu. Przyspieszyłem do 180 km/h. Kolega jechał swoją JTD 16V 210km/h. Moc auta przydaje się w sytuacjach niebezpiecznych, nie jestem zwolennikiem rozwijania pełnej mocy dla zabawy,.

1.9 16V przed czipem ... autostrada do Pragi ... licznikowe 230.
Chciałem zamknąć licznik ale pasażerowie już "sikali".

147 1.6 Bi-Fuel - najwyższa prędkość zaobserwowana z GPS coś ponad 500km/h, ale zakładam, że miał lekkie przekłamanie.

11250_637198786321815_1166756767_n.jpg

nach Berlin. na liczniku było ponad 260, jeszcze było trochę placu na obrotomierzu, ale minimalnie.

Panowie, co może być przyczyną przekłamywania licznika "w dół". koła 195/65 r15
tzn: licznik pokazuje mniej (od 3 do 5 km/h) od wskazania na gps-ie - przy 100km/h;
Sprawdziłem różnicę na licznikach - u mnie przy 100km/h jest odpowiednio 110 w hondzie civic, około 113 w bmw 3,
w porównaniu z dwoma innymi 156 - u mnie 140km/h - w obu jest 150km/h
V-max zmierzone jednocześnie gps-em i wykresem prędkości w fiat ecu scanie pokazało 213km/h - a licznik w tym czasie pokazywał 205km/h - co tu jest grane - przecież powinno być odwrotnie...

To może być przyczyna. Według instrukcji powinny być opony 185/65 więc Twoje mają 13mm więcej średnicy.
U mnie przy różnych kołach licznik pokazuje tą samą prędkość przy tych samych obrotach, ale GPS wyłapuje różnicę 5km/h.
Ok, zakładamy, że tak jest - ale w drugiej 156 też są takie koła ( 195/65 r15) i pokazuje prawidłowo, w trzeciej 205/55 r16 - też prawidłowo (tzn. więcej niż w rzeczywistości) hmm???

Ostatnia edycja:
Ok, zakładamy, że tak jest - ale w drugiej 156 też są takie koła ( 195/65 r15) i pokazuje prawidłowo, w trzeciej 205/55 r16 - też prawidłowo (tzn. więcej niż w rzeczywistości) hmm???
No to jedyne co mi przychodzi do głowy to przestawiona wskazówka prędkościomierza.
W moim Mondeo licznik pokazywał o 20km/h za dużo. Ktoś musiał grzebać wcześniej przy liczniku, bo jak go rozebrałem i przestawiłem wskazówkę to pokazywał tyle ile trzeba :)

156, motor 1.6 120KM fabryka tyle dała a ile zostało? benzyna z tesco 95 za 4.15:),koła 195/60/15,
170km/h bardzo ochoczo i chciała jeszcze ale ja już nie:D

Amortyzatory
Powrót