Uwaga na filtr oleju !!!!! t.spark

• Autor wątku Autor wątku kolarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Do autora: A jeżeli olej jest zagrzany do 100stopni i na zegarze zewnetrznym będzie za niskie ciśnienie to czy filtr może miec cos do tego? Kolega ma problem ze ma wyremontowany silnik a cisnienie jest za niskie, no i filtr tez najtanszy.

olej ma castrola sport 10W60 więc nie byle jaki. Zmienimy filtr na ten bez zaworku z ciekawości bo to smieszny pieniądz ale do cełej tej teorii z zaworkiem podchodze sceptycznie ponieważ zaworek ten nie ma zadania ograniczyć ciśnienia oleju bo od tego jest zawór bezpieczenstwa w pompie tylko ma zabezpieczyć olej przed cofaniem się aby na górze nie zabrakło oleju i szybciej tam dochodził, dlatego troszkę tego nie kapuje o czym piszecie. Teoria autora nie pomoże wam wszystkim w pozbyciu się problemow z panewkami. Ja zaś ze swoch doświadczen z tymi silnikami mam inne teorie czyli panewki na wałkach równoważących, pompa , glowica ze smarowaniem 2wałków , pompa i słabe panewki na wale, wystarczy że na każdym z tych szybko zużywających się elemetów ucieknie po 0.1-0.2bara i już mamy po silniku. Rozumiem że może być to wina filtra ale na zimnym silniku natomiast jeżeli kontrolka cisnienia oleju zapala sie tylko na gorącym silniku to wina niskiego ciśnienia w silniku a nie zaworek we filtrze. Z ciekawości wymienię ten filtr ale nie licze na cuda.

Ostatnia edycja:
Pablo. , bo takowy filter(Kager) właśnie kumpel założył do Alfy i nie wiem czy dobrze zrobił..?

No właśnie szukałem tego tematu, ja kupiłem do siebie filtr firmy Kager i coś mnie podczas wymiany ruszyło bo stary filtr był większy od tego Kagera (taki z koniczynką) (a stary filtr to nie pamiętam czy to był Filtron czy inny jakiś) i pojechałem do sklepu i kupiłem filtr Filtrona taki dość długi, nie pamiętam numeru z opakowania jak znajdę to napiszę a jutro zrobię zdjęcia tego Kagera. Hmmm i teraz się zastanawiam czy zrobiłem dobrze czy źle, kontrolka od oleju gaśnie normalnie a jak auto się rozgrzeje to czasami lubię przycisnąć do 5k rmp.

No właśnie szukałem tego tematu, ja kupiłem do siebie filtr firmy Kager i coś mnie podczas wymiany ruszyło bo stary filtr był większy od tego Kagera (taki z koniczynką) (a stary filtr to nie pamiętam czy to był Filtron czy inny jakiś) i pojechałem do sklepu i kupiłem filtr Filtrona taki dość długi, nie pamiętam numeru z opakowania jak znajdę to napiszę a jutro zrobię zdjęcia tego Kagera. Hmmm i teraz się zastanawiam czy zrobiłem dobrze czy źle, kontrolka od oleju gaśnie normalnie a jak auto się rozgrzeje to czasami lubię przycisnąć do 5k rmp.

Jeździłem na Kagerach, Filtronach i wielu innych. Wielkość wszystkich jest podobna. Dłuższe są do innych silników. Jeśli z silnikiem jest wszystko ok., to filtr na pewno nie spowoduje zatarcia silnika. Kager nie jest jeszcze taki tragiczny.

Filtr który mam w tej chwili założony to Filtron OP545 a ten Kagera to taki:

No właśnie tacy u nas sprzedawcy, nie patrzy na numery tylko żeby gwint się zgadzał. Wykręcić go i założyć tego Kagera?

Byłem dzisiaj w niemieckim serwisie Alfy po filtr oleju do 146. Pan powiedział, że bez dowodu mi nie sprzeda:) Widać przez to, że jednak jak się ktoś zna, widzi różnicę i nie wciśnie zamiennika od Seicento.

Byłem dzisiaj w niemieckim serwisie Alfy po filtr oleju do 146. Pan powiedział, że bez dowodu mi nie sprzeda Widać przez to, że jednak jak się ktoś zna, widzi różnicę i nie wciśnie zamiennika od Seicento.
Napewno sie nie znal tylko potrzebowal nr.nadwozia:P

Napewno sie nie znal tylko potrzebowal nr.nadwozia:P

Jestem tego samego zdania, ponieważ gdyby się znał, to wystarczyło by podanie jaki w aucie jest silnik. W silnikach TS 16v był tylko jeden rodzaj filtrów, a więc nie trzeba jakiejś nadzwyczajnej wiedzy do tego. Pracownikowi serwisu danej marki wypadało by znać takie podstawy budowy samochodu.

Witam,

Właśnie przeczytałem tutaj wasze opinie ale zanim to zrobiłem zakupiłem dziś właśnie( może zbieg okoliczności ) filtr paliwa.I teraz pytanie czy dokonałem dobrego wyboru.Na filtrze piszą różne rzeczy np: OC 272 micro-star aplicable para Alfa-Romeo, Fiat , Lancia, Opel coś tam Mahle, Knecht Filter.Czy to jest dobry wybór?Mówię szczerze że się kompletnie na filtrach nie znam.

Pracownikowi serwisu danej marki wypadało by znać takie podstawy budowy samochodu.
Bez przesady,nie pamietam kiedy widzialem w niemieckim serwisie Alfe Romeo 146.Ze wzgledu na koszt robocizny,czego by sie nie tkneli,to zaraz koszt naprawy przekraczalby wartosc samochodu

Szybciej 146 w serwisie spotkasz niż 156. Nie sprzeda bez dowodu osobie prywatnej, takie przepisy.
Wymieni taki olej na ulicy, olej do kanału, plamy na ulicy. Jak coś nie teges police sprawdzi w chwil kilka kto za wymianę z okolicy sie zabierał. Tak system działa.
Mniej więcej tak jak w uk z kupnem tv, kupujesz odbiornik musisz podać adres żeby za chwilę tv license płacić.

Amortyzatory
Powrót