• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Uwaga na filtr oleju !!!!! t.spark

• Autor wątku Autor wątku kolarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kiedyś miałem jeszcze przygodę z Filtronem w Golfie II 1.8 znajomego, poprosił mnie o wymianę oliwy więc powiedziałem, niech kupi olej i filtr to mu zmienię. No i przywiózł filtrona a oliwa ta co zawsze. Olej zmieniłem, chłopina pojeździł i na drugi dzień dzwoni że jak dłużej w korkach pojeździ że olej złapie 100stopni to mu pika coś, okazało się że tak sygnalizowany jest spadek ciśnienia oleju. Najlepsze że przed zmianą oleju wszystko było OK, więc nie wiele myśląc kupiłem mu filtr oleju MANNa, zmieniłem i po kłopocie, dopiero po fakcie znalazłem na jednym z forów VW info że takie jajca na Filtronach się dzieją.;

Mam filtrona wszystkie filtry.Jestem przed wymiana oleju.Przejechane 12 tys na tych filtrach i wszystko jest w porzadku.Nastepna wymiana tez bedzie Filtron.Moze ten filtr poprostu spadl w sklepie na podloge i cos sie uszkodzilo??albo poprostu zdarzaja sie takie rzeczy kazdej firmie.Pozdro.

Mam filtrona wszystkie filtry.Jestem przed wymiana oleju.Przejechane 12 tys na tych filtrach i wszystko jest w porzadku.Nastepna wymiana tez bedzie Filtron.Moze ten filtr poprostu spadl w sklepie na podloge i cos sie uszkodzilo??albo poprostu zdarzaja sie takie rzeczy kazdej firmie.Pozdro.

z tego co widac masz jtd a chyba jtdkow nie obejmuje ten problem co tsów

ja w obu tsach 16v co miałem chyba z 6-7 razy zmieniałem olej i zawsze kupowałem filtrona i nigdy nie bylo zadnego problemu... tylko ze olej zawsze gęsty lałem 15w, siejecie chyba jakąś niepotrzebną panike..

w jtdku teraz była druga zmiana i kupiłem drugi raz filtr sofima, tez sie nic nie dzieje

---------- Post dodany o godzinie 08:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 07:57 ----------

Ja rowniez slyszalem rozne opinie, m.in "Branie oleju" zalatwia wymiana pierścieni na firme GOETZE, ze panewki nie sa takiej grubosci jak np niemieckie i niedobór oleju doprowadza do ich zatarcia poniewaz sa "delikatne".To sa teorie uslyszane, jak wspomnialem wczesniej mechanikem nie jestem, pytam i szukam potwierdzenia tego co "obilo mi sie o uszy".Jako ze masz warsztat który specjalizuje sie we włoszczyźnie mozesz pow cos wiecej na ten temat? Czy wymiana pierścieni zalatwi temat brania oleju ?

Pzdr

to wszystko zależy w jakim stanie są u Ciebie tuleje jeśli nie ma wysokich progów to wymiana pierścieni spokojnie załatwi bezustanne dolewki oleju, pisze to z własnego przypadku, po wymianie na pierścienie GOETZE spożycie oleju w 2.0 16v TS spadło prawie do zera ale u mnie były ślady jeszcze po honowaniu na tulejach cylindrów i prawie niewyczuwalne progi..

zużyte pierścienie widać gołym okiem, zazwyczaj w twin sparku powodem brania oleju są starte "listewki" na pierścieniach olejowych

Ostatnia edycja:
ja w obu tsach 16v co miałem chyba z 6-7 razy zmieniałem olej i zawsze kupowałem filtrona i nigdy nie bylo zadnego problemu... tylko ze olej zawsze gęsty lałem 15w, siejecie chyba jakąś niepotrzebną panike..

w jtdku teraz była druga zmiana i kupiłem drugi raz filtr sofima, tez sie nic nie dzieje

---------- Post dodany o godzinie 08:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 07:57 ----------

to wszystko zależy w jakim stanie są u Ciebie tuleje jeśli nie ma wysokich progów to wymiana pierścieni spokojnie załatwi bezustanne dolewki oleju, pisze to z własnego przypadku, po wymianie na pierścienie GOETZE spożycie oleju w 2.0 16v TS spadło prawie do zera ale u mnie były ślady jeszcze po honowaniu na tulejach cylindrów i prawie niewyczuwalne progi..

zużyte pierścienie widać gołym okiem, zazwyczaj w twin sparku powodem brania oleju są starte "listewki" na pierścieniach olejowych

Uslyszalem taka opinnie od mechanika ktory naprawial zatarta GTV mojego brata.. Wczesniej jakis tydzien temu robil to samo w 156..

A co do tematu jedni mowia tak drudzy tak, fotek brak :D

Tak jak poprzednio kupilem filtr Boscha (Knecht & mann tylko na zamowienie :o) Problemow nie bylo wiec mam nadzieje ze tak bd i tym razem :) Świeżutki Valvoline zalany :))

Pzdr

Ostatnia edycja:
Panowie może źle się wyraziłem na początu tego co pisałem bo napisałem o braku sprężyny ponieważ w filtrach filtrona spręzyna która odpowiada za bezpieczeństwo silnika przy wzroście ciśnienia oleju jest gruba i znajduje się wewnątrz widać ją i to dokładnie przez otwór z gwintem wklejam link do filmu na temat filtrów obejrzyjcie bo warto !!!!!!!!
Pragne sprecyzować że widocznie w filtrze znanej nam marki zawór bezpieczeństwa (na filmie zwany zaworemobejściowym)musi być żle dobrany i widocznie sprężyna jest za mocna ?
Zachęcam do obejrzenia filmu i powiedzcie co myślicie na ten temat?
Pozdrawiam
http://www.motofocus.pl/filmy,127,filtr-oleju.html

Budowa filtra oleju jak i jego działanie jest ogólnie znane każdemu użytkownikowi auta, problem jest raczej z jakością zakupionych filtrów. Wniosek, kupujcie sprawdzone i renomowanej firmy filtry olejowe

Tu się nie zgodzę że budowa filtra oleju jest każdemu znana.
teraz następuje pytanie jakie to są marki?
Z własnego doświadczenia wiem że filtron nie zdaje egzaminu w t.s i jeszcze jedna rzecz.
zacytuje opis z firmy intercars sklep internetowy dobrałem sobie po wyszukiwarce filtr oleju oto opis filtra marki filtron"Rodzaj zaworu: zawór ograniczający cisnienie"
natomiast filtry innych marek nie mają takowego opisu.
Od takiego opisu w tec docu zaczeło się moje poszukiwanie czym się różnią filtry do twin sparka i co ciekawe po obejrzeniu wszystkich filtrów przypisanych do naszych beli pierwszym elementem który je róznił była gruba sprężyna dobrze widoczna wewnątrz filtra która znajdowała się w filtrach filtrona między innymi. po założeniu filtra bez widocznej sprężyny problem się skończył

Sprężyna jest założona odwrotnie i jej nie widać. Masz kanał olejowy w trzpieniu na który nakręca się filtr?

Film może i ciekawy, ale nie do końca mnie przekonał do zakupu filtra tego producenta. Pierwsze co wzbudziło moje zastrzeżenia to brak zaworu przeciwzwrotnego po tzw. stronie czystej. Druga sprawa to umiejscownienie tzw. zaworu przelewowego, który znajduje się w okolicach dna filtra. Oznacza to, że podczas otwarcia zaworu przelewowego nie tylko nie filtruje (to chyba zrozumiałe), ale wpuszcza w obieg wszystkie zgromadzone do tej pory po stronie brudnej - zanieczyszczenia :/

Robiłem wiele remontów w TSach i bardzo często montowałem Filtrona OP 537/1 i nigdy nie miałem takiego problemu, jaki jest opisany w tym temacie.
Jeśli zacieranie się TSów może być powodowane tymi filtrami, to jak wyjaśnić zatarte silniki, które były serwisowane tylko w ASO na częściach sygnowanych logiem AR.

Czyli włoskie filterki a one nie są zbyt cenione. Jest w necie ranking filtrów olejowych i na nich włoskie filtry wypadają blado.

Ja zmieniałem teraz na Mana i jest tam jakas sprężynka. Stary tez miałem Mana - dokładnie taki sam o takich samych numera i z tą sama sprężyną. Olej Lałem Lotos 10W40 ThermalControl. Najlepsze jest to, że po wymianie oleju ten wariator przestał się odzywac. Wczesniej przed wymianą lubil ze 3 sekundy pochodzic jak stary klekot!

Co do filtrów to się zgodzę, że z zamiennikami różnych firm różnie bywa ( inna pojemność, minimalnie zmieniona budowa ) i zaczynają się problemy. Ważną sprawą jest też odpowiednie dobranie oleju. No i na koniec.... to o czym zapomina wielu a mianowicie w misce olejowej macie ssak do pompy oleju i np. taka toyota vvti ma takie durne rozwiązanie ze sitko jest chronione przez obudowe metalową z małym otworkiem za małym jak do tego silnika ( który produkuje duuuuużo zanieczyszczeń , dodając zly filtr oleju mamy zatarty wał na 100 % ) Dopiero niedawno serwisy przyznały ze co 2 lub 3 wymiany oleju trzeba zdejmować miskę oleju i wyczyścić lub wymienić ssak. Nie rozbierałem siltnika TS od dołu więc sie nie wypowiem jakie ma rozwiązanie ale zgodzicie się ze mna, że pełni on też jakąś funkcję filtrującą. Moja niestety lubi sobie czasami postukac jak zimna ( wariator ) przed zmiana oleju i filtra było gorzej ( nowy : castrol gtx magnatex 10w40 ). myślę że można by zrobić taki spis odpowiednich fitlrów z numerami do TS . I było by po kłopocie.

Nie rozbierałem siltnika TS od dołu więc sie nie wypowiem jakie ma rozwiązanie ale zgodzicie się ze mna, że pełni on też jakąś funkcję filtrującą.

na smok naciągnięta jest metalowa perforowana siatka. jak zdejmowałem miske u siebie to czyściłem tą siatkę (demontaż i płukanie) bo była trochę zalepiona...

A co sądzicie o zamiennikach filtrów oleju firmy Kager.. ? Z tego co widzialem to nie ma on widocznego tego zaworka.. (z katalogu przeznaczony do AR 146 1.4 TS 16v)
Więc ?

A co sądzicie o zamiennikach filtrów oleju firmy Kager.. ? Z tego co widzialem to nie ma on widocznego tego zaworka.. (z katalogu przeznaczony do AR 146 1.4 TS 16v)
Więc ?

To nie tak, zamiennik czego ???
To jest tani produkt bliżej nie określonego producenta, może nawet dobrego, brandowany przez hurtownię FOTA swoim logiem produktów.
IC ma 4max, a FOTA właśnie KAGERa.

Amortyzatory
Powrót