• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Uwaga na filtr oleju !!!!! t.spark

• Autor wątku Autor wątku kolarz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O kurcze... dzięki za info... ja mam chyba filtrona:/ ale wymienię na MANA skoro tak mówicie a przy okazji może rozrząd z wariatem itp.

Pozdrawiam.

tez mam filtrona, jak by nie bylo i tez juz slyszalam o problemach z ta firma. coz ja moge zalozyc do mojej dziewczynki zatem? zrobie jak radzicie chlopaki i zabiore sie za wymiane w jak najblizszym czasie. pozdrawiam

tez mam filtrona, jak by nie bylo i tez juz slyszalam o problemach z ta firma. coz ja moge zalozyc do mojej dziewczynki zatem? zrobie jak radzicie chlopaki i zabiore sie za wymiane w jak najblizszym czasie. pozdrawiam

Ja używam Knecht lub Mann, na Filtronie zajechałem dół silnika we Fiacie Tipo 2.0 16V, ale tam rozpadł się materiał filtrujący i poszedł w kanały olejowe, najgłebiej zaszyty kawałek bibuły filtrujacej znalazlem w kanale olejowym na 3 podporze wału korbowego, zatkał wypływ oleju na panewce.

To ja ciekaw jestem o co dokładnie Kolarzowi chodzi, bo mój mechanik zawsze twierdził by unikać polskich filtrów właśnie dlatego, że często _nie_posiadają_ zaworka zwrotnego(czyli tego zatrzymującego olej w układzie po zgaszeniu silnika)... W przeciwieństwie do Knechta, Manna i włoskiej Sofimy, które zwykle ów zaworek posiadają(wg. mechanika). W sumie nigdy nie weryfikowałem tych polskich produkcji, bo po prostu kupuję zawsze Sofimę a jak nie ma to Knechta i w obu sprężynka jest - przynajmniej była jak ostatnio kupowałem. Czyli jak to w końcu jest, zaworek jest zły bo w czasie pracy silnika blokuje wypływ oleju, czy jak?

Ja się zaopatruje w filtry olejowe UFI.

Ja mam filtrona i jestem troche sflustrowany...
Swoja drogą, przecież każdy producent musi spełniac jakies normy przy produkcji. To już chyba nie te czasy, że kto chce robi co chce i jak chce.

Filtry UFI

w sklepie w którym ja kupuję zawsze proszę o jakiś lepszy filtr olejowy i przynośi UFI
Ja dzisiaj byłem w sklepie i dałem 18zeta za oryginalny UFI made in Italy :cool:
Podróbki są po 13zeta, różnica mała- można zaszaleć :)

Ja dzisiaj byłem w sklepie i dałem 18zeta za oryginalny UFI made in Italy :cool:
Podróbki są po 13zeta, różnica mała- można zaszaleć :)
A ten filtr ma ten nieszczęsny zaworek czy nie?
I ile kosztuje oryginalny filtr Alfy w ASO?
PS. To nr UFI do TSa: nr 23.415.00 rodzina F23. kod paskowy 8003453043480

Ja mam filtrona i jestem troche sflustrowany...
Swoja drogą, przecież każdy producent musi spełniac jakies normy przy produkcji. To już chyba nie te czasy, że kto chce robi co chce i jak chce.

No tylko pytanie kto miałby te normy wyznaczać? ISO to tylko suche procedury środowiskowe, czy jakościowe nie odnoszące się do konkretnego produktu. Imho w przypadku firmy takiej jak filtron to wyłącznie kwestia wewnętrznej polityki jakościowej firmy. Resztę załatwia rynek - pewnie mało jest reklamacji/trudno udowodnić winę producenta filtra, a i tak większość klientów(szczególnie w Pl) chce taniej to dostają taniej, tyle że coś za coś.

No tylko pytanie kto miałby te normy wyznaczać? ISO to tylko suche procedury środowiskowe, czy jakościowe nie odnoszące się do konkretnego produktu. Imho w przypadku firmy takiej jak filtron to wyłącznie kwestia wewnętrznej polityki jakościowej firmy. Resztę załatwia rynek - pewnie mało jest reklamacji/trudno udowodnić winę producenta filtra, a i tak większość klientów(szczególnie w Pl) chce taniej to dostają taniej, tyle że coś za coś.

Należy jednak zauważyć, że produkty Filtrona są nie raz w podobnej cenie, albo nawet i droższe od takich marek jak Mann, Knecht czy inne.
Mam różnych klientów.
Jedni jak dostają filtr np. Mann, to pytają 'A Filtrona nie macie?'
Inni z kolei, zaraz na wejściu krzyczą 'tylko nie Filtron'

Spotkałem się też z klientem, który twierdził, że przez nieotwierający się zaworek w Mannie przytarł silnik w CQ 700.

Jednak ja od początku stawiam na tego właśnie producenta (Mann), bo ma zajebiste żółto-zielone opakowania :D

A jak jest z JTD'kami. Co w ogóle jest w oryginale?
Takie coś mam teraz założone:
filtroleju.jpg

? ? ?

Ja się tylko zastanawiam, czy aby na pewno to wszystko o czym tu napisano to wina tylko i wyłącznie "prawidłowo" dobranego filtra ???

Też mam takie wrażenie. Filtr stosować przewidziany przez producenta i stosować odpowiedni olej i powinno być dobrze. Z drugiej strony te nasze silniki też już mają przeważnie ponad 100 000 km (mówię o tych starszych) i już w jakiś sposób są zużyte. To nie mercedesy W115, że przy 300 000 km możemy mówić, że silnik jest jeszcze na dotarciu.

Czy dobrze rozumiem, że brak tego zaworka może powodować hałasowanie zaworków/popychaczy kilka sekund po odpaleniu zimnego silnika? Bo mam dokładnie taki objaw od czasu wymiany oleju w norauto. Przypuszczam, że zły filtr dobrali. Wrrr!

Amortyzatory
Powrót