• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Uszkodzony alternator JTD 1.9 16V

a gdzie go kupiles , na internecie czy ....
kupiłem w sklepie motoryzacyjnym z tym że miałem stary przy sobie ( szczotki mi się skończyły), wymiana jest prosta tylko trzeba uważać na takie podkładki plastikowe

- - - Updated - - -

Witam,

Zauważyłem u siebie ostatnio następujący objaw: przy uruchomionym silniku napięcie na klemach akumulatora wynosi 15 V. Może to świadczyć o uszkodzonym regulatorze, czy jest to w normie?

Pozdrawiam,
Maciek
15V to za dużo, u mnie ładowało około 13 V a za jakiś czas (krótki) szczotki sie skończyły (czuć to nawet było przy rozruchu że aku jest niedoładowany) . Teraz ładowanie oscyluje 13,5V do 14,2 V

a gdzie go kupiles , na internecie czy ....

jedz do jakiejs hurtowni motoryzacyjnej...ja kupowalem w sieci AD Dakol.Podaje link tylko do serwisu bo nie znalazlem innego http://www.dakol.adserwis.pl/wizytowka/go:8/

- - - Updated - - -

dokladnie tak samo jak u mnie criss

- - - Updated - - -

i nie sciagniecie regulatora bez demontazu alternatora chyba ze uszkodzicie mocowania to go wylamiecie

Czarny_28 a wymieniałeś ty sam regulator czy ktoś ci to robił ? bo ja wymieniałem sobie sam i wcale alternatora wyciągać nie musiałem. I jeszcze jedno regulator jest przykręcony na 3 nakrętki na klucz 8 a pod nimi są plastikowe podkładki, i jedna jak dobrze pamiętam jest śrubka na torxa taka mała, a o dwóch kablach nie wspominam. Po odkręceniu wszystkiego regulator sam wyskakuje. Oczywiście klema odłączona

probowalem sam sciagac regulator pod blokiem ze znajomym i dostep jest tragiczny zeby zobaczyc nawet gdzie jest jaka srubka.Pozatym z tego co pamietam cos trzymalo regulator tak ze go wyrwalismy,taka jedna blaszka(koluszko).Kupilem nowy(dopasowalem trzymajac w rece stary) i pojechalismy do mechanika tego mojego znajomego.On zdjal altka i dopiero wtedy mialem mozliwosc zobaczyc dokladnie co i jak ale z tego co pamietam to raczej jest to niemozliwe zeby go wykrecic na auce chyba ze ktos ma male chińskie raczki oraz mala glowke zeby tam wlozyc i pozatym jest dobrze wygimnastykowany.

nie odkręciłeś tej śrubki na torx dlatego go wyrwałeś. Ja jak odkręcałem regulator to ściągnąłem osłone z silnika, przy wyciąganiu regulator też sie trzymał na tej śrubce ale ja nie ciągnąłem na chama tylko wsadziłem lusterko i wiedziałem co go trzyma. Dla mnie to była prosta czynność.

pojezdzilem dluzej autem dzisiaj i zauwazylem ze po dluzszej jezdzie chyba jak aku pozodnie sie doladuje to nic nie pulsuje zadne swiatla nigdzie , tak na zewnatrz jak i w srodku , jak ladowanie troche spadnie to problem wraca , autem jezdze malo i zadko podkreslam , wiec to jest wina regulatora czy moze jest inna przyczyna ?

pojezdzilem dluzej autem dzisiaj i zauwazylem ze po dluzszej jezdzie chyba jak aku pozodnie sie doladuje to nic nie pulsuje zadne swiatla nigdzie , tak na zewnatrz jak i w srodku , jak ladowanie troche spadnie to problem wraca , autem jezdze malo i zadko podkreslam , wiec to jest wina regulatora czy moze jest inna przyczyna ?
Jakie masz napięcie ładowania akumulatora?

sprawdzałem dzis u mnie napięcie ładowania i wynosi ono od 14.1-14.3 , jak miałem 13 pare to aku nie był doładowany co objawiało sie już trudniejszym rozruchem (światła zrobiły sie też słabsze) . Potem kontrolka na desce i szczotki powiedziały papa

ile dales za szczotki ?

szczotki są zintegrowane z regulatorem a kable idące od szczotek są zgrzane z elementami metalowymi do których cyna nie łapie. Ja na szybko kupiłem regulator ze szczotkami za 90 zł bo mi to było potrzebne na wczoraj. Wydaje mi się że szczotek się raczej samych nie wymienia tylko cały regulator ze szczotkami

dalibyscie rade zalatwic taki regulator w tej cenie albo podpowiedziec gdzie moge go kupic

- - - Updated - - -

kupiliscie oryginal nowy czy moze uzywke albo pasujacy od innego auta ..

ja kupilem Magneti Marelli taki jak ktos wrzucal zdjecie na jednej z poprzednich stron.Kupilem go w sieci hurtowni AD Dakol.Nawet masz filie w Czestochowie http://www.adpolska.pl/oddzialy/stachura-krakow/filie/ .Zdemontuj swoj stary i najlepiej podjedz z nim to Ci dobiora chyba, ze ktos Ci poda numer.Ja placilem cos 40-50 zl ale ze znizka znajomego co ma tam znizki.

Widzę, że temat jest stały, sam dziś doświadczyłem tego nieszczęścia. Jeżeli chodzi o regulator to w ww. AdPolska cena detaliczna oscyluje około 57 zł numer:AST ARE 4004 diody(mostek) około 62zł numer:AST ARC 4016. Może komuś się przyda ta informacja. Aaaa i regulator jak najbardziej da się zdjąć bez ściągania alternatora.
Pozdrawiam.

To jest regulator ze szczotkami czy bez? Podzwoniłem po kilku Wrocławskich hurtowniach. Najniższa cena jaką udało mi się wysępić do 180 zł :/

Kolego jakbyś wpisał ten numer co podałem regulatora w google pokazało by ci się kilka fotografii, widać na nich wyraźnie szczotki. Kolejna sprawa to podałem cenę w hurtowni ADPolska (Autodystrybution Polska) masz kilka oddziałów w samym Wrocławiu: ul. Krzywoustego 86/100 tel. 71 32 52 683, ul. Koszycka 1 tel. 71 362 84 88, ul. Fabryczna 18 tel. 71 356 19 99 i magazyn ul. Logistyczna 1. Cena jaką podałem to zamiennik jeżeli interesuje cie oryginał Magneti Marelli numer: MM 85563051 cena detaliczna to 137zł. Podjedz, zadzwoń a sprawa ci się rozwiąże.

Dzięki Kolego za numery. Faktycznie można kupić w hurtowniach internetowych Magneti Marelli nawet za niecałe 100 zł.
Jak wymienialiście regulator? Poprzez demontaż nadkola czy trzeba od dołu?

Amortyzatory
Powrót