Uszkodzenie świateł drogowych

prezes-tk

Aktywny
Auto
Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.
Zatytułowałem wątek tak, bo jeszcze nie wiem co odpowiada za błędy, które zamieszczam poniżej. A sytuacja wygląda następująco: wczoraj wieczorem jechałem z Berlina i w pewnym momencie na wyświetlaczu pokazał mi się znaczek niedostępnego systemu SS (nawiasem mówiąc jest wyłączony cały czas urządzeniem kolegi [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]). Poza komunikatem nic więcej się nie działo, żadnych innych komunikatów i żadnych objawów uszkodzenia czegokolwiek. Tu muszę zaznaczyć, że ze względu na ruch używałem cały czas świateł mijania. Kiedy zdarzyła się okazja, żeby właczyć drogowe to jakoś mi one podpadały ale zmianę było widać więc nie zastanawiałem się za bardzo. Ale już pod domem stwierdziłem, że w lewej lampie nie działa przesłona włączająca drogowe. Błędy, które odczytałem da się wykasować i wracają przy każdej próbie włączenia świateł drogowych. Po konsultacji z kolegą z ASO Alfy dowiedziałem się, że mieli jakiś podobny przypadek ale to było na gwarancji więc wymienili całą lampę, w której uszkodzony był sterownik odpowiedzialny za zmianę świateł. Ale ja nie mam gwarancji więc rozpatruję temat na kilka sposobów, m.in. wymiana samego sterownika zabudowanego w lampie na pobrany z jakiegoś stłuczonego reflektora.
I tu mam takie pytanie: czy jest on demontowalny z reflektora? Czy sterowniki prawej i lewej lampy to te same części (mam możliwość wymiany prawej lampy bezkosztowo więc zamieniłbym sterowniki)?
Czy ewentualnie przy odpowiedziach twierdzących na powyższe, ktoś dysponuje takimi elementami lub np. stłuczonym reflektorem.
Poza tym pytanie zasadnicze: może ktoś zna te błędy i zna inny powód niedziałającej przysłony.

Sterownik silnika.pngBCM błędy.png

Doświadczenie jakie mam to w środku cewka elektromagnes która załącza przesłonę. Mała wtyczka na dwa piny i czasami któryś przewód pęka stwierdzić można po wyjęciu lampy na stół.

Miałem podobnie. Po włączeniu świateł drogowych pojawiał się check. Błąd w Mes - inteligentny alternator. W praktyce jednen z reflektorów nie zmieniał światła na drogowe. Ściągnąłem zaślepkę nadkola i za gumową zatyczką żarnika widać dwa kabelki do sterowania przesłoną, u mnie jeden był urwany. Udało mi się go jakoś polutowac bez wyciągania reflektora.

Będę musiał spojrzeć. Na alfaowner też ktoś opisywał taką historię z urwanym przewodem. Jaka może być przyczyna? Drgania?

Pewnie tak, coś sobie wybiorę. Ale chciałbym, żeby skończyło się lutowaniem kabelka. Ponawiam jednak pytanie czy ktoś posiada pękniętą czy stłuczoną lampę.

Pewnie tak, coś sobie wybiorę. Ale chciałbym, żeby skończyło się lutowaniem kabelka. Ponawiam jednak pytanie czy ktoś posiada pękniętą czy stłuczoną lampę.
To może najpierw wymontuj lampę, powypinaj kabelki, odłącz sterownik (przetwornicę) i wyczyść styki (jeśli kabelki będą w całości), a potem się dowiesz, czy szukać lampy, czy przetwornicy, czy może WD40 :P

Dzisiaj zajrzałem pod klapkę i po zdjęciu tej gumowej osłony widać wiszący przewód i chyba jego miejsce w kostce. Ze względów czasowych nie mogłem zdjąć koła ani tym bardziej zagłębić się w temat. Teraz jak już wiem co się stało to muszę ten tydzień przejeździć (w czwartek do Berlina, w niedzielę powrót, obie trasy w dzień więc bez drogowych przeżyję).

Dzisiaj zajrzałem pod klapkę i po zdjęciu tej gumowej osłony widać wiszący przewód i chyba jego miejsce w kostce. Ze względów czasowych nie mogłem zdjąć koła ani tym bardziej zagłębić się w temat. Teraz jak już wiem co się stało to muszę ten tydzień przejeździć (w czwartek do Berlina, w niedzielę powrót, obie trasy w dzień więc bez drogowych przeżyję).

SLABO post powinien rozrosnąć sie jak wymiana akumulatora co najmniej a tak pare wpisów tylko.

Było konkretne pytanie to i odpowiedzi w większości krótkie i konkretne. A ja już reflektora szukałem :).

Dzisiaj mechanik z naszego serwisu metodami ginekologicznymi naprawił moje drogowe światła. Potwierdziły się podpowiedzi kolegów wyżej - urwał się przewodzik z kostki cewki przysłony żarnika świateł. Udało się to naprawić poprzez wyjęcie pinu z kostki, przylutowanie do zwisającego kabelka i wsadzenie do kostki. Tak więc reflektora nie musiałem demontować. Martwi mnie tylko to, że mam jeszcze przynajmniej trzy takie przewody w aucie. Poniżej foto przed naprawą.
20211207_142717.jpg

Mechanik z serwisu, w którym jestem szefem serwisu :) . Poprosiłem i zrobił mi przysługę koleżeńską.

teraz mnie trafił ten problem - jak będzie czas i pogoda na grzebanie to zdejmuję koło i zobaczę czy dam radę zlutować od tyłu bez wyciągania lampy.

tylko to pokazuje jaka fajna (czytaj zjeb..na) jest logika błędów w tych autach - walnie kabelek od przesłony a na desce wyskakuje komunikat o S&S a w kompach siedzi błąd inteligentnego alternatora. co za idiota to pisał i co za nierzetelny człowiek sprawdzał w testach funkcjonalność

Ta, coś o tym (pożal się boże dzisiejszych programistach i testerach) pisałem kilka dni temu w wątku o przyszłości Alfy...
Ale patrząc na przygody Boeinga z Indianami to chyba trudno się już czymś zdziwić.

Ja nie miałem na desce żadnego błędu, w mesie był błąd lewego światła drogowego i inteligentnego alternatora. Na giuliaforums.com jest poradnik do tej awarii i te same błędy ludzie mieli, może u ciebie jest inna przyczyna?
Da się zrobić bez wyciągania lampy bez żadnego problemu.

Na desce pokazuje się chyba dopiero po przełączeniu na drogowe.

Ogarne jak bedzie czas i pogoda. Wkurza ze projektowanie aut jest tak nastawione na koszt i pare lat bezawaryjnosci max - cienkie kabelki i podatnosc na wibracje zyl kabla jest ewidentna - wystarczylaby jakakowiek forma spięcia 2 zyl czesciowo i żywotność od razu powiedzmy x10 w gore idzie, grubosc kabli tez duzo by poprawila. Mam moze zboczenia z branzy lotniczej, ale automotive tez nie powinien byc badziewiem-pewne rzeczy widac na pierwszy rzut oka i mozna poprawic tanio nawet dopiero widząc na prototypie ze jest cos liche

Amortyzatory
Powrót