• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Zrób logi na 3 i 4 biegu. Od 1500 obrotów do końca. Pewnie działa dobrze.

Dpf 159

Tez sie pozbylem DPF-A puszke zostawilem, na spawach rozcinajac i ponownie ja zaspawalem , moc oczywiscie przyrosla teraz tylko programowo to zrobie ale co dziwne przejechalem juz ponad 30 Km i brak bledow na wyswietlaczu, auto nie dymi moze delikatnie ale zupelnie w normie przy mocnym dodaniu gazu wiec spokojnie mozna jezdzic:)

Tez sie pozbylem DPF-A puszke zostawilem, na spawach rozcinajac i ponownie ja zaspawalem , moc oczywiscie przyrosla teraz tylko programowo to zrobie ale co dziwne przejechalem juz ponad 30 Km i brak bledow na wyswietlaczu, auto nie dymi moze delikatnie ale zupelnie w normie przy mocnym dodaniu gazu wiec spokojnie mozna jezdzic:)

"Moc oczywiscie przyrosła" - rozumiem, że przybyło tyle koni że jesteś w stanie to doskonale odczuć?
Co do błędów ( check ) poczekaj do momentu, gdy komp będzie chciał wypalić DPF - kwestia czasu.

Panowie coś mi się stało z EGR nie ma żadnego błędu ale zawsze na niskich obrotach EGR miał około 3,98% a teraz coś się pomieszało i ma 40% a jak dodam gazu to maleje do 3,98 % dlaczego teraz pokazuje odwrotnie ? zamist rosnąć po dodaniu gazu to maleje ? mam podkładkę z otworami.

Juz programowo tez zrobilem wiec powinno byc ok DPF = OFF , a spalanie zmalalo na wyswietlaczu ponad 0,7 litra w miescie z 9.4 na 8,7, dodatkowo poszla moc na 200Ps i ponad 400 Niutonometrow wiec daje rade na 18calach bez problemu jeszcze tylko blaszka z dziurkami na egr i po temacie nic wiecej juz nie ma co modyfikowac bo naprawde jest przyjemnosc z jazdy gdy sie czuje jak na kazdym biegu wciska w fotelik

A ja ma takie pytanie odnośnie DPFa. Otóż dziś moja Alfa została podpięta pod kompa (dzięki Łukasz ;P )i po sprawdzeniu zapchania DPF okazało się że jest w 0,00% zapchany.:confused: A co lepsze, ponoć ostatnie wypalanie było 1200km temu. O co kaman? Ja DPFa nie usuwałem a puszka pod autem jest. Więc co z tym DPFem? Chyba jakiś procent zapchania powinien być.

No ok, a co z tym ostatnim wypalanie? Że niby było 1200km temu? A co widnieje na kompie w aucie które ma usunięty DPF? Też pisze że jest zapchany w 0,00%?

No właśnie Mateusz coś mi sie zdaje ze nie masz DPF'a właśnie, ale komp widzi wypalanie 1200km temu, bardzo to dziwne...

Widnieje 0.00% :)
A co do okresu ostatniego wypalania to ci nie powiem bo nie pamiętam :(

A może by tę puchę wyciągnął i zaglądnął do środka? :D Pokaż kotku co masz w środku :D Wtedy będzie wiadomo, czy jest tam coś czy to tylko sama puszka. A może być tak, że np. DPF jest wyłączony w kompie a fizycznie tam siedzi? Odkąd kupiłem auto zrobiłem prawie 3tys km i nic się nie dzieje. Czy jeśli by tak było to powinny być jakieś objawy?

Ostatnia edycja:
A może by tę puchę wyciągnął i zaglądnął do środka? :D Pokaż kotku co masz w środku :D Wtedy będzie wiadomo, czy jest tam coś czy to tylko sama puszka. A może być tak, że np. DPF jest wyłączony w kompie a fizycznie tam siedzi? Odkąd kupiłem auto zrobiłem prawie 3tys km i nic się nie dzieje. Czy jeśli by tak było to powinny być jakieś objawy?

Jak będzie wywalony w programie a pucha z zawartością zostanie... to w końcu sadza zatka wydech.

to w końcu sadza zatka wydech
A ile to może zająć? Bo tak jak mówiłem, odkąd kupiłem Alfę to nic tam nie zaglądałem do tego DPF a zrobiłem już prawie 3tys km. I tak jak pisałem wcześniej, skąd informacja o ostatnim wypaleniu DPF skoro jego zapełnienie to 0%, więc przypuszczalnie jest on wyłączony?

Ostatnia edycja:
Gdyby było coś nie tak z DPFem to już dawno auto by stało na warsztacie.
Jeżeli stan zatkania jest równy 0%, a przebieg od ostatniego wypalanie równy 1200km to znaczy, że nie masz DPF.

Czy wyrzucic DPF?

Witam.
Czy w 159 2.4 JTD (210 koni) warto zostawic DPF gdy jezdzi sie glownie po miescie (80% przebiegu) czy moze go wymontowac? Jakie sa realne roznice w spalaniu paliwa z i bez DPF?

Ostatnia edycja:
nie masz problemu to zostaw. nie amputuje się nogi tylko dlatego ze gdybys miał kiedyś upaść na kolano to będzie klopot

A ja wyciąłem i nie żałuje bo spalanie spadło i auto trochę odetchnęło.

Amortyzatory
Powrót