[159] Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Jak Ci spełni normę spalin i zostawisz puche z dpfa to czemu byś miał mieć jakieś problemy? Jeżeli przejdzie normę spalin to wszystko będzie git

Cześć, mamy tu gdzies na forum tutorial jak wyciagnac wklad z dpf? bo niewiem jak sie za to zabrac.

i jak jest "sygnalizowane" wypalanie dpf w naszych 159?

czy ma znaczenie czy zrobimy chipa przed albo po wycieciu dpf?

2.0 jtdm

i przedewszystkim jak sprawdzic czy filtr dpf juz nie jest wyciety ??

nikt nie potrafi odpowiedziec na pytania? ..

i powiedzcie co to za ekologia skoro ludzie zamiast gasic auto jada zrobic rundke 10km zeby wypalic dpf ?+wieksze spalanie :P

Ostatnia edycja:
Czy jest czy nie ma, to musisz wyjąć go z auta i zajrzeć do środka. Wiem, że wycinają w ten sposób, że puszkę rozcinają od góry i wydłubuja wkład, a póxniej spawają ponownie, tak, żeby możliwie niewiele było ingerencji widać. Ale póxniej i tak trzeba DPF wyprogramować z kompa.

Sygnalizacji wypalania nie ma. Widać to po chmurze spalin z tyłu auta na początku procesu wypalania i po spalaniu chwilowym podniesionym o 2-3 litry. Możesz też sprawdzić w kompie jak często się wypala, kiedy było ostatnie wypalanie i kilka innych parametrów.

Ja u siebie mam i skoro działa, to nie ruszam. Latam głównie w trasy i wypalanie co 800 - 1000 km.

Cześć, mamy tu gdzies na forum tutorial jak wyciagnac wklad z dpf?
2.0 jtdm
...
i powiedzcie co to za ekologia skoro ludzie zamiast gasic auto jada zrobic rundke 10km zeby wypalic dpf ?+wieksze spalanie :P

A czemu chcesz wyciągać? W 2.0 dobrze to działa raczej.

Jak ktoś jedzie 10km aby wypalić filtr, to nie problem filtra, a tej osoby.
Ja nigdzie nie jeżdżę, aby wypalać.

Ostatnia edycja:
doczytalem na forum ze podczas wypalania wskazowka od turbo szybko spada i trzyma sie zera.
u mnie jest to samo, i obroty na jalowym 900, + auto DUUZO slabsze, czasami nie chce sie rozpedzic powyzej 150km/h

u was jest tak samo? i przejechalem jakies 10km i wszystko wrocilo do normy, tak krotko by sie wypalal ?

U mnie w 2.0 wypala się równe 10 min. Przy puszczeniu gazu wskazówka od turbo spada na 0 a chwilowe spalanie pokazuje ponad 4-6l/100. (To takie alfowskie 0/100.)Jak się nie wypala to pokazuje po odpuszczeniu właśnie te 2/100. Przy jeździe tylko w mieście mi wypala się co ok 300 km.Nie zauważyłem nigdy"czarnej chmury" ani spadku dynamiki.

Ostatnia edycja:
doczytalem na forum ze podczas wypalania wskazowka od turbo szybko spada i trzyma sie zera.
u mnie jest to samo, i obroty na jalowym 900, + auto DUUZO slabsze, czasami nie chce sie rozpedzic powyzej 150km/h

u was jest tak samo? i przejechalem jakies 10km i wszystko wrocilo do normy, tak krotko by sie wypalal ?

Czy jadę czy jestem na postoju, wypala się tyle samo mniej więcej, jakieś 10 minut.
Wskazówka faktycznie opada szybko. Ja jednak nie zauważam, aby był jakiś wyraźnie słabszy wtedy.

Nigdy nie zauważyłem, żeby był słabszy podczas wypalania. Dym jest widoczny tylko w momencie rozpoczęcia procesu wypalania, a samo wypalanie trwa ok 10 minut u mnie. W insigni sąsiada po rozpoczęciu wypalania ma komunikat na wyświetlaczu , żeby kontynuować jazdę ... pewnie nie bez powodu. Jeśli widzę, że się DPF wypala to jadę aż skończy i do tego zrzucam bieg, żeby były wyższe obroty. Na pewno to nie zaszkodzi.

u mnie w 2.0 tez wypalanie trwa ok 10 minut i kilkanaście km na autostradzie. Co ciekawe zauważyłem, że wypalanie rozpoczyna sie co 8 godzin ( kasuje przebieg po każdym wypalaniu), a przebieg od 330 - 500 km, w zależnośc od trybu jazdy....Raz wypalanie miałem po 900 km, ale to było 100 % autostrady za jednym zamachem...Dymek zauważyłem tylko przy rozpoczęciu wypalania, a co do mocy to mam wrazenie, że jest słabszy na wyższych obrotach.

Cześć Panowie :D

mam kilka pytan ktore mnie mecza. mamy kata i dpf w jednej puszce , kat (malutki , jest na poczatku) a za nim dpf ta wielka czesc.
czy jesli by wydlubac dpf a kata zostawic, to bedzie gitarka ? bo widze ze budowa obydwu filtrow jest podobna, ale to tak "na oko" hehe.
czy katalizator nie potrzebuje wypalania?

i widze ze piszecie ze wydlubanie dpf BEZ zrobienia programu rozwali turbine.
ale macie na mysli ze od rozczenczenia oleju z ropa? czy z innego powodu?

Jeżeli sam sobie go wywalisz to wy programowanie to kwestia 200-300zl więc lepiej zapłacić i mieć spokój święty z tym dziadostwem

Cześć. W mojej Alfie 1.9 8v dpf wycięty był jakieś 6 lat temu i zastąpiony emulatorem. Od pewnego czasu jadąc w trasie, nagle spalanie z 5-7 litrów, wzrastało do 10-12. W tym samym czasie za autem chmura dymu. By sie tego chwilowo pozbyć jedynym rozwiązaniem było zatrzymanie się i odpalenie ponownie auta. Pojechałem do warsztatu gdzie filtr był wycinany i stwierdzili, że wszystkie parametry odpowiedzialne za dpf są ok. Miał ktoś podobny problem? Macie jakieś propozycje?

Cześć. W mojej Alfie 1.9 8v dpf wycięty był jakieś 6 lat temu i zastąpiony emulatorem. Od pewnego czasu jadąc w trasie, nagle spalanie z 5-7 litrów, wzrastało do 10-12. W tym samym czasie za autem chmura dymu. By sie tego chwilowo pozbyć jedynym rozwiązaniem było zatrzymanie się i odpalenie ponownie auta. Pojechałem do warsztatu gdzie filtr był wycinany i stwierdzili, że wszystkie parametry odpowiedzialne za dpf są ok. Miał ktoś podobny problem? Macie jakieś propozycje?

A po co Ci jakieś emulatory? Proponuję zmienić warsztat

Nie ja decydowałem się na emulator i nie jest to też mój warsztat.
Ktoś spotkał się z podobnymi objawami? Chciałem wywalić ten emulator i wgrać program ale nie mam pewności czy to nie jest inna przyczyna i nie chce utopić 500 zł.

Musisz zmienić parametry w ECU, wylaczyc procedurę wypalania. Żaden emulator nie pomoże, to nie benzyna z katalizatorem.

Podbijam pytanie - czy usunięty programowo DPF pokazujący pod softem zerowy poziom zapełnienia, w którym parametr "dystans od ostatniej regeneracji" nie wskazuje na wypalenia może jednak powodować, że DPF będzie się spontanicznie wypalać np. podczas dłuższej trasy, nie pozostawiając śladu w sterowniku?

Amortyzatory
Powrót