[159] Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Bo skuteczność prania zależy od stopnia uszkodzenia dpfa. Zaprzyjaźniony mechanior wstawił już kilka sztuk JMJ i po prostu jeżdżą, wypalają się normalnie, nie powodują błędów.

Bo skuteczność prania zależy od stopnia uszkodzenia dpfa. Zaprzyjaźniony mechanior wstawił już kilka sztuk JMJ i po prostu jeżdżą, wypalają się normalnie, nie powodują błędów.

A ja swego czasu byłem handlowcem w większej firmie z częściami i wiem jak się ma produkcja tego i jak jest z reklamacjami wiec nie polecam

Jakie macie u siebie wskazania ciśnienia różnicowego na wolnych obrotach? Ja mam max 3 mbar, a mimo to dość często dpf się wypala.

Wysłane z mojego moto e(6) plus przy użyciu Tapatalka

Często znaczy co ile km?
Ogólnie w 2.0JTDm dpf się często wypala. Dużo zależy od rodzaju użytkowania u temperatury na zewnątrz. Dpf się zapycha najszybciej podczas rozgrzewania silnika więc jak robisz krótkie trasy to tak będzie.
U mnie na jałowym jest 3-7mbar w zależności od stopnia zapchania filtra i tego czy zawór Egr się już zamknął czy jeszcze nie. Kilka mbar to żadna różnica. Pytanie jakie wartości osiąga przy pełnym obciążeniu?
Przy zapełnionym dpf będzie to pod 200mbar. Po wypaleniu będzie poniżej 100mbar.
Po wypaleniu stopnień zapełnienia u mnie zawsze schodzi na 20%.
A jak to wygląda u Ciebie?

Często znaczy co ile km?
Ogólnie w 2.0JTDm dpf się często wypala. Dużo zależy od rodzaju użytkowania u temperatury na zewnątrz. Dpf się zapycha najszybciej podczas rozgrzewania silnika więc jak robisz krótkie trasy to tak będzie.
U mnie na jałowym jest 3-7mbar w zależności od stopnia zapchania filtra i tego czy zawór Egr się już zamknął czy jeszcze nie. Kilka mbar to żadna różnica. Pytanie jakie wartości osiąga przy pełnym obciążeniu?
Przy zapełnionym dpf będzie to pod 200mbar. Po wypaleniu będzie poniżej 100mbar.
Po wypaleniu stopnień zapełnienia u mnie zawsze schodzi na 20%.
A jak to wygląda u Ciebie?

Przy jeździe 70% trasa 30% miasto wypala mi się średnio co 340-380 km. Te 3 mbar u mnie pokazuje obecnie przy zapchaniu filtra w 89%. Niestety nie zwróciłem uwagi na egr w momencie odczytu.

Po wypaleniu poziom zapełnienia schodzi do 20%, jak u Ciebie.

Ostatnia edycja:
siema, kiedys sam osobiscie wywalilem dpf w 2.0jtdm i zostawilem katalizator bo tak polecaliscie na tym forum.
i teraz sobie mysle ze to chyba byl blad.
bo przeciez kat jest taki sam w budowie jak dpf, wiec ten kat z czasem sie poprostu nie zatka ?? jak to jest ??

Katalizator zbudowany jest inaczej niż filtr cząstek stałych. Ten drugi posiada ślepe kanały, w których zbiera się sadza i kiedy zapchanie sadzą osiągnie określoną wartość sterownik silnika rozpoczyna proces wypalania/regeneracji.
Katalizator posiada wszystkie kanały otwarte i cząstki jedynie osiadają, a nie zatrzymują się w środku. Oczywiście po jakimś czasie taki katalizator nadaje się do wymiany lub regeneracji.

Katalizator prędzej się rozpadnie, stopi niż zapcha. W porównaniu do DPF ma dość duży przepływ.

U mnie na jałowym jest 3-7mbar w zależności od stopnia zapchania filtra i tego czy zawór Egr się już zamknął czy jeszcze nie.

Teraz to dopiero doczytałem. Dość śmiała teoria. Jakiś to wpływ ma zamknięcie EGR na ciśnienie różnicowe na DPF ?

Czy są jakieś skutki uboczne wycięcia dpf? Dowiedziałem się ostatnio o sytuacji gdzie po wycięciu dpf wypaliło dziurę w kolektorze dolotowym. Podobno zaciął się EGR i do kolektora leciało bardzo gorące powietrze (według mechanika przez wycięty dpf temperatura powietrza jakie wlatywało do dolotu była była taka jakby zionął ogniem). Czy ma to jakiś sens że w razie awarii egr może dojść do takich niebezpiecznych sytuacji? Druga sprawa to czy jeśli samochód z dpf spełnia przykładowo normę euro 5, to po wycięciu go będzie spełniał euro 4, czy takie myślenie nie ma sensu?

Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
34.jpg

Jeżeli DPF został prawidłowo wyłączony w sterowniku silnika to nic złego nie miało prawa się stać.
Co do normy po wycięciu filtra - to tak nie działa.

Wiem że każdy jest za całkowitym wycięciem filtra, ale gdy postukamy w pustą puszkę powstaje inny dźwięk niż wtedy gdy jest ona pełna. Czy na przeglądzie nie wzbudza to podejrzeń? Próbował ktoś rozcinać dpf i wiercić w nim na przykład otwór o średnicy 50mm?

Ostatnia edycja:
Wiem że każdy jest za całkowitym wycięciem filtra, ale gdy postukamy w pustą puszkę powstaje inny dźwięk niż wtedy gdy jest ona pełna. Czy na przeglądzie nie wzbudza to podejrzeń? Próbował ktoś rozcinać dpf i wiercić w nim na przykład otwór o średnicy 50mm?

Po jakimś czasie wkład ceramiczny od rozpadnie się od wibracji (przynajmniej tak mi się wydaje), lepiej wymienić cały wkład na nowy wkład katalizatora sportowego.

Gdzie w Warszawie lub okolicy najlepiej wyprogramować Dpf i Egr? Fizycznie juz usunięte.

W Polsce nie ma takich możliwości, ale np. w Niemczech dysponują w radiowozach modułami OBD II i oprogramowaniem do sprawdzania, czy nie został wyprogramowany, boleśnie przekonał się o tym mój kumpel, taksówkaż, który jeżdżąc po mieście miał z nim wiecznie problemy, a więc go usunął.

Przy takim dążeniu do ekologii, taki wymóg może się pojawić przy przeprowadzaniu badania technicznego, ale, póki co, takich wymogów nie ma.

Ostatnia edycja:
Obecnie polecam czyszczenie filtra Dpf. Działa to w 100% skutecznie . firma dpf-czyszczenie.pl , mogę też podać zakłądy które się tym zajmują. na priv

A ja nie polecam, robiłem już dwa razy i finalnie efekt był taki sam. Finalnie usunąłem, bo już denerwowało mnie, że co roku regenerowałem DPF, a i tak wypalał się dosyć często. Jedyna opcja to wymiana na nowy co 4-5 lat.

Amortyzatory
Powrót