• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Pytanie tylko, czy brak DPF-a można zdiagnozować dymomierzem, bo jeśli tak, to ryzyko związane z jego brakiem staję się jeszcze większe.

Euro 4 okresla normy zanieczyszczen...wystarczy ze wloza mniejsza rurke w wieksza i widza ze samochod nie miesci sie w okreslonych normach i wsio...:P

Euro 4 okresla normy zanieczyszczen...wystarczy ze wloza mniejsza rurke w wieksza i widza ze samochod nie miesci sie w okreslonych normach i wsio...:P
Norma Euro 4 określa do 25mg/km, tylko czy za pomocą dymomierza można określić zawartość cząstek stałych w spalinach?

---------- Post added at 13:34 ---------- Previous post was at 12:40 ----------

Może się mylę, jeśli tak, to ktoś mnie poprawi, ale zdaję się, że (przynajmniej polskie) normy nie przewidują pomiarów emisji cząstek stałych, a więc przepis i normy są, ale nie ma możliwości ich weryfikacji.

Norma Euro 4 określa do 25mg/km, tylko czy za pomocą dymomierza można określić zawartość cząstek stałych w spalinach?

---------- Post added at 13:34 ---------- Previous post was at 12:40 ----------

Może się mylę, jeśli tak, to ktoś mnie poprawi, ale zdaję się, że (przynajmniej polskie) normy nie przewidują pomiarów emisji cząstek stałych, a więc przepis i normy są, ale nie ma możliwości ich weryfikacji.

jeżeli są normy to w instytucjach wykonujących przegląd sie je bada, sprawa jak narazie dotyczy ciężarówek, co nie znaczy że dotrze do osobówek

No właśnie rozmawiałem z diagnostą, który twierdzi, że dymomierz nie ma takiej funkcji, ani nie zna urządzenia, które takie parametry by badały ;)

Więc jeżeli to prawda z tym mercedesem w Niemczech to policjanci musieli miec sprzet do prownywania oprogramowania w ECU. Bo takie porównanie zrobic to chyba banalna sprawa.
I teraz jesli program wykryje, ze w sekcji gdzie są komendy dla DPF cos bylo zmieniane to policjant stwierdza, ze nie ma DPFa i koniec jazdy. Analizator spalin czy tez dymomierz niepotrzebny.
Pytanie czy maja wtyczki i analizatory do wszystkich samochodów? :)

Ostatnia edycja:
Więc jeżeli to prawda z tym mercedesem w Niemczech to poliscjanci musieli miec sprzet do prownywania oprogramowania w ECU. Bo takie porównanie zrobic to chyba banalna sprawa.
I teraz jesli program wykryje, ze w sekcji gdzie są komendy dla DPF cos bylo zmieniane to policjant stwierdza, ze nie ma DPFa i koniec jazdy. Analizator spalin czy tez dymomierz niepotrzebny.
Pytanie czy maja wtyczki i analozatory do wszystkich samochodów? :)

trzeba wtyczki zaślepić i już, ale słuchajcie ta dyskusja i tak nie wnosi nic nowego
pozdrawiam

Witam ma takie pytanie mianowicie czy możecie mi napisać czy się różni usunięcie dpf mechanicznie a komputerowo na czym to polega z góry dziekuje;-)

usuniecie mechaniczne to wyrzucenie fizyczne filtra z puszki (lub calej puszki) i wlozenie w je go miesce rury przelotowej, usuniecie w programie to m.in wylaczenie czujnika roznicy cisnien i obslugi wypalania filtra, przy czym i mechaniczne i programowe robi sie jednoczesnie - nie da sie wylaczyc programowo nie wyrzucajac fizycznie wkladu filtra, bo wowczas auto Ci sie przytka na amen.

Pytanie czy maja wtyczki i analozatory do wszystkich samochodów? :)
Czy mają do wszystkich, trudno wyczuć, do Mesia mieli (tam chyba jest OBDII) - oprogramowanie również. Jak do jakiegoś nie mają, to pewnie nie zatrzymują ;)

---------- Post added at 06:40 ---------- Previous post was at 06:37 ----------

trzeba wtyczki zaślepić i już
A, jak zrobisz diagnostykę, jak zajdzie taka potrzeba? ;) Nie wiem, czy ta dyskusja nic nie wnosi, skoro może się okazać, że usunięcie DPF-a może narazić Cię na poważne problemy, o czym ja mi się wydaje, nie wszyscy wiedzieli.

Ale temat z zaslepieniem wtyczki to dobry pomysl. A ja mam jeszcze inny. Wyrzucic gniazdo OBD2 i zrobic jakas niestandardowa wtyczke + dodatkowo dla siebie przelotke na OBD2. I jak przyjdzie policjant i bedzie chcial podlaczyc sie pod kompa to zdebieje bo nie bedzie mial mozliwosci :)
Co do Mercedesa to mieli bo pewnie fabryka im dala. Nie ma innej mozliwosci wykrycia zmian w programie jak czytnik + oprogramowanie od samego producenta.

Co do Mercedesa to mieli bo pewnie fabryka im dala. Nie ma innej możliwości wykrycia zmian w programie jak czytnik + oprogramowanie od samego producenta.
Oprogramowanie to żaden problem, tym bardziej, że prawdopodobnie dysponują tylko takimi z możliwością edycji danych, a pozbawione są możliwość dokonywania zmian, np. kasowania błędów, a to jest najistotniejsze w takim oprogramowaniu, jeśli chodzi o potrzeby serwisów, a więc komercyjną ich stronę. Nie wiem, czy miałeś kiedykolwiek do czynienia z Niemiecką policją, nie życzę Ci oczywiście tego, ale nie patrz na nich z perspektywy naszej, bo to dwa różne światy ;) Nie wiem jakby się zachowali nie mogąc przeprowadzić takiego badania, być może nie użyli by przymusu bezpośredniego ;)

Czy mają do wszystkich, trudno wyczuć, do Mesia mieli (tam chyba jest OBDII) - oprogramowanie również. Jak do jakiegoś nie mają, to pewnie nie zatrzymują ;)

---------- Post added at 06:40 ---------- Previous post was at 06:37 ----------

A, jak zrobisz diagnostykę, jak zajdzie taka potrzeba? ;) Nie wiem, czy ta dyskusja nic nie wnosi, skoro może się okazać, że usunięcie DPF-a może narazić Cię na poważne problemy, o czym ja mi się wydaje, nie wszyscy wiedzieli.

hehe no masz rację płacąc za usunięcie DPF powiedzmy 500-1000zł ludzie nie więdzą czym to skutkuje:congrats:

W Polsce niczym nie skutkuje, natomiast za granica trzeba miec po prostu pecha, zeby nadziac sie na kontrole.

Bez przesady. Jeżdżę pare razy w roku i jeszcze nigdy nie miałem kontroli. Raz tylko a granicy (po wejściu do Schengen) sprawdzali mi dowód osobisty.

Bez przesady. Jeżdżę pare razy w roku i jeszcze nigdy nie miałem kontroli. Raz tylko a granicy (po wejściu do Schengen) sprawdzali mi dowód osobisty.
Zbaczymy co powiesz,jak ktoregos razu zalapiesz sie na troche inna kontrole.Bedziesz sobie jechal autostrada,a tu w samochodzie przed Toba spadnie roleta na tylnej szybie i zobaczysz napis-POLIZEI,a potem Bitte folgen,badz zalapiesz sie n Wembley.Zagladaja nie tylko do dowodu:P

Nie powiedziałem, ze mnie to nie spotka tylko napisałem, ze nie spotkało. Ale biorąc pod uwage doswiadczenia nie jest to częsta procedura.

Alfa jest wykstrowana z DPF wycinkę robiłem w kreatorze mocy pełen profesjonalizm w warsztacie i elegancko wykonana robota problemy znikneły jak ręką odjął a dodatkowo po schamowaniu alfy okazało się że moc wzrosła ze 120KM do 132 KM tylko po usunięciu filtra bez podnoszenia mocy. w końcu auto lata jak powinno.

Alfa jest wykstrowana z DPF wycinkę robiłem w kreatorze mocy pełen profesjonalizm w warsztacie i elegancko wykonana robota problemy znikneły jak ręką odjął a dodatkowo po schamowaniu alfy okazało się że moc wzrosła ze 120KM do 132 KM tylko po usunięciu filtra bez podnoszenia mocy. w końcu auto lata jak powinno.
Ile kosztowała ta przyjemność?

Amortyzatory
Powrót