[159] Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Patrole techniczne drogówki i chyba krokodylki mają dymomierze i analizatory spalin...
Tak jak i na stacjach kontroli pojazdów są te urządzenia obowiązkowo na wyposażeniu i teoretycznie zawsze mogą sprawdzić co leci z rury.

W praktyce nie spotkałem się żeby coś takiego sprawdzali (sam nie byłem sprawdzany i nie słyszałem o takiej kontroli). Na stacji diagnostycznej jak dużym fiatem podjeżdżałem to też nie sprawdzali, mimo że w tego typu samochodzie jest to obowiązkowe bo można skorygować mieszankę biegu jałowego.

Ogólnie rzecz biorąc to jak się wywali DPF, a silnik i osprzęt jest w dobrym stanie to przy normalnej jeździe żadnego dymku nie będzie widać, jedynie przy ostrym deptaniu, jak dużo paliwa jest wtryskiwane podczas przyspieszania to wtedy może coś się chwilowo pojawić. Ogólnie silniki diesla mają to do siebie że przy normalnym zakresie pracy bez dużego obciążenia nie kopcą nawet stare konstrukcje. Stara 3 litrowa beczka mercedesa też kopci jak się depcze przy zmianach biegów, a nie jak się spokojnie przyspiesza.

zastanawiam sie kto pisze takie rewelacje i na jakiej podstawie (mial ktos tki przypadek czy powtarza cos co zaslyszal ?

Nie pamiętam kto tak napisał, ale na pewno przeczytałem to tutaj na forum dlatego chciałem zweryfikować te informacje. Dopiero co zakupiłem Alfę, ale podejrzewam że w najbliższej przyszłości zajmę się DPFem i EGR dla świętego spokoju :)

Kolego berez skad niby wiesz ze twoja nie dymi . A z logika chyba masz problem samochody sa homologowane zgodnie z aktualnie obowiazujacymi przepisami a prawo nie dziala wstecz.
Pozdrawiam

jeszcze raz zapytam: skad wiecie, ze Wasze 159-tki zaczynaja tryb oczyszczania DPFu (o ile go jeszcze maja)?

pzdr,
marcin

było ze 100 razy na forum jak rozpoznać proces wypalania...zresztą objawia się podobnie jak w TDI grupy VW, mam teraz służbową octavię 1,6 TDI i jak wypala DPF to podnoszą się obroty na jałowym.

A ja mam takie pytanie czy ktos z was kto usunal DPF lub pozbyl sie EGR, mierzyl poziom spalin przed zabiegiem i po...? Interesuje mnie to bo mieszkam w UK i tez chcialbym moja 159 poddac takiemu zabiegowi ale boje sie, ze poziom spalin przekroczy dopuszczalny poziom i alfunia nie przejdzie mi przegladu technicznego...

Robili klienci w lanci delcie i nowym bravo po wywaleniu dpfu i egru oraz po montazu kata (w lanci wylecialo wszystko) - euro 4 było bezproblemowe.

skad niby wiesz ze twoja nie dymi.

Pisząc "nie dymi" miałem na myśli, że nie zaobserwowałem dymu w lusterkach. Czasem zdarza mi się jechać za swoim samochodem, wtedy dymu też nie zauważyłem. Nie wykluczam, że w ekstremalnych warunkach mały dymek się pojawi.

zastanawiam sie kto pisze takie rewelacje i na jakiej podstawie (mial ktos tki przypadek czy powtarza cos co zaslyszal ?), ze policja zatrzyma zabierze dowod i laweta itp.
Szewi, ja piszę na podstawie przygody mojego kolegi - jechał Mesiem C i miał usuniętego DPF-a, przed Berlinem zatrzymali go do rutynowej kontroli jakimś takim specjalistycznym radiowozem, podpięli się do kompa i stwierdzili, że DPF jest usunięty z oprogramowania - kosztowało go to 350€ plus laweta do Polski - powiedzieli mu, że i tak robią mu przysługę, bo powinni zatrzymać dowód w Niemczech, do momentu, w którym dostarczy badanie techniczne, poza tym powiedzieli, że i tak ma farta, bo jakby go zatrzymali w "zielonej strefie" np. w Berlinie, to mógłby odpowiadać karnie.

janio - dzięki za informację, właśnie czegoś takiego oczekiwaliśmy chyba wszyscy, więc te przygody w Niemczech to nie przypadek i rzeczywiście może coś takiego nas spotkać.

Ogólnie lipa.

Słyszałem jeszcze o metodzie przewiercania otworu fi 6mm przez środek DPF bez jego usuwania z kompa i podobno to pomaga, ale raz na 1000 km powinno się robić wtedy wypalanie wymuszone jeżeli w ogóle jest to możliwe.

No to trzeba bedzie przed wyjazdem do Niemiec zakupic sobie emulator DPF'a :)
Nie wiem czy takie cos jest ale jak nie ma, to na pewno zaraz ktos to wymysli ...

No to trzeba bedzie przed wyjazdem do Niemiec zakupic sobie emulator DPF'a :)
Nie wiem czy takie cos jest ale jak nie ma, to na pewno zaraz ktos to wymysli ...
Już wymyślili... Polacy:) Jak się zastanawiałem na zakupem 2,4 to trochę się tym interesowałem - do 2,4 kosztował wtedy coś około 1700 zł.

Nikt nie sieje paniki tylko koledzy pisza o ewentualnych konsekwencjach. Usuwajac dpf twoj pojazd traci homologacje czyli dopuszczenie do ruchu po drogach publicznych. Nasze patrole nie posiadaja dymomierzy wiec nie sprawdzaja tego parametru ale kto wie jak zachowa sie niemiecki policjant jak zobaczy czarna chmure dymu za Alfa 159. Oni takie urzadzenia posiadaja na wyposazeniu. Ponadto Alfa jest eleganckim samochodem i nie powinna dymic jak jakis stary mercedes

no wlasnie jak dymi... ale proponuje skonczyc wreszcie z tym mitem ze 159 bez dpf dymi, bo nie dymi, nie puszcza bakow itp.

Już wymyślili... Polacy:) Jak się zastanawiałem na zakupem 2,4 to trochę się tym interesowałem - do 2,4 kosztował wtedy coś około 1700 zł.

Witam
Panowie jak ktoś ma wycięty DPF i załozony Emulator to niestety ale żadna drogówka mu nic nie zrobi a w niemczech co najwyżej zapłaci mandat,
proszę spojrzeć jak auto kopci z DPF-em jak ma wtryski rozjechane które leją np., tutaj DPF niewiele pomaga,

natomiast jeżeli wtryski sa pierwszej jakości to po wycięciu DPF cięzko stwierdzić analizatorem spalin czy auto ma filtr czy nie.
Kolega bera5 poprostu banialuki opowiada

...nie puszcza bakow itp.
No właśnie "bąki" puszcza ze sprawnym DPF-em, w czasie wypalania, bez DPF-a, to chyba nie ma powodu ;)

---------- Post added at 10:42 ---------- Previous post was at 10:36 ----------

Witam
Panowie jak ktoś ma wycięty DPF i załozony Emulator to niestety ale żadna drogówka mu nic nie zrobi a w niemczech co najwyżej zapłaci mandat...
Jeśli ma założony emulator, to komp nie pokaże braku DPF-a, a zatem nie mam możliwości sprawdzenia na drodze czy DPF jest, czy też go nie ma, a więc za co miałby zapłacić mandat? Jeśli zatrzyma Cię Niemiecka policja i stwierdzi brak DPF-a (nie uszkodzenie, bo wówczas dadzą Ci dowód tymczasowy na zjazd do domu), możesz zapomnieć o dalszej jeździe, a mandat oczywiście również zapłacisz.

Jesli niemiecka policja zobaczy chmurę dymu za Tobą to możesz mieć i dwa DPF-y a mandat zapłacisz i może być nawet laweta

Jesli niemiecka policja zobaczy chmurę dymu za Tobą to możesz mieć i dwa DPF-y a mandat zapłacisz i może być nawet laweta
Jedno nie ma nic wspólnego z drugim ;) To, że masz DPF-a, nie znaczy, że masz sprawny samochód, ale to, że go nie masz znaczy, że masz niesprawny - taka drobna, wydawałoby się, różnica :)

Jedno nie ma nic wspólnego z drugim ;) To, że masz DPF-a, nie znaczy, że masz sprawny samochód, ale to, że go nie masz znaczy, że masz niesprawny - taka drobna, wydawałoby się, różnica :)

Tak
a jak masz emulator a nie masz DPF to masz wg. policji i urządzeń którymi dysponują masz sprawny samochód czy niesprawny ?

Tak
a jak masz emulator a nie masz DPF to masz wg. policji i urządzeń którymi dysponują masz sprawny samochód czy niesprawny ?
Cytat z mojej wcześniejszej wypowiedzi:
"Jeśli ma założony emulator, to komp nie pokaże braku DPF-a, a zatem nie mam możliwości sprawdzenia na drodze czy DPF jest, czy też go nie ma, a więc za co miałby zapłacić mandat?".

Amortyzatory
Powrót