• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Moich 2 znajomych miało takie kontrole. DPFy były sprawne i na miejscu wiec obyło sie bez kar itd.

Verzonden vanaf mijn iPhone 4S met behulp van Tapatalk

Znane są przypadki np. Lagun III z początku produkcji, które miały silnik dCi z normą EURO4 i fabrycznie bez filtra cząstek stałych.

oj tam daleko szukasz ,

Fiat Bravo II z silnikiem 1,9 Multijet 16v 150KM ( taki sam silnik jak ma AR 159) występował w wersji bez dpf i także spełnia normę euro4 ;

w tej chwili mam Bravo 2.0 165KM euro5 , oczywiście ma dpf , i sam mam dylemat czy go usunąć czy zostawić , bo egr to na 100% usunę u cinka , ale na chwilę obecną dpf wg kompa wypala się średnio co 350km , więc na razie OK

Jeden użytkownik z forum opisał swoją przygodę z niemiecką policją, więc ją oddałem i tyle.
Pewnie chodzi o mnie - opisałem przygodę swego kumpla, tyle, że nie dotyczyło to AR, a Mercedesa :) Niemiec okazał mu litość - jak sam zaznaczył, tylko dlatego, że było to przed Bożym Narodzeniem - napisał 350€ "sztrafu" i pozwolił wywieźć samochód do Polski na lawecie - innym sposobem rozwiązania "problemu" jest nakaz zainstalowania DPFa na terenie Niemiec. Sprawdzili mu, podpinając się do OBD2 - DPF był wykasowany z oprogramowania ;)

Pewnie chodzi o mnie - opisałem przygodę swego kumpla, tyle, że nie dotyczyło to AR, a Mercedesa :) Niemiec okazał mu litość - jak sam zaznaczył, tylko dlatego, że było to przed Bożym Narodzeniem - napisał 350€ "sztrafu" i pozwolił wywieźć samochód do Polski na lawecie - innym sposobem rozwiązania "problemu" jest nakaz zainstalowania DPFa na terenie Niemiec. Sprawdzili mu, podpinając się do OBD2 - DPF był wykasowany z oprogramowania ;)

Bo szwaby niestety tak kontrolują. Jeszcze za czasów Fordów Probe GT potrafili sprawdzać na drodze czy są modyfikowane zwężki w przewodzie WG turbiny. Czy sa wpisy o Box-ie pod maską itp. Czy modyfikacje mechaniczne widoczne pod maską maja urzędowy wpis w dowodzie rej.
DPF-y na pewno sprawdzają na przeglądach. Miałem kilka modów stamtąd, to klienci mówili.

""Brawo, brawo takich inżynierów i specjalistów nam potrzeba".

Panowie, trzeba przyznać, że czym innym jest ślepe i bezsensowne zmniejszanie emisji CO2 w imię ekologii, a czym innym jest zmniejszanie emisji pyłów, które są bardzo drobne, które wdychamy na co dzień, których organizm nie wydala, które osiadają w płucach na długi czas i są prawdopodobnie rakotwórcze.

Pewno, że jest to co innego. Warto też zauważyć, że najgorsza jest emisja PM10 i PM2,5, a te sa najpowszechniejsze, bo to tzw. smog. Ale i PM10 i PM2,5 jest generowany przez piece opalane węglem, drewnem. One stanowią największe zagrożenie. Jaka jest to skala i, że to co powstaje ze spalania ON jest niczym w stosunku do nich można zaobserwować w stacjach monitoringu powietrza. Ja akurat jestem cały czas w temacie, bo mieszkam w mieście, gdzie to jest znacznym problemem, a w dodatku pasjonuje się bieganiem. Chcąc połączyć te dwie rzeczy muszę korzystać z informacji podawanych przez te stacje.
IARC zaliczył spaliny diesla do 1 grupy czynników rakotwórczych. Tak samo jak azbest, pluton-239. Ale nikt już nie mówi, że może tam trafić środek, w stosunku do którego istnieje mniej niż wystarczająca ilość dowodów na kancerogenność ale wystarczająca na stwierdzenie kancerogenności u zwierząt. Tak jest z cząstkami stałymi ON. Ze względu na znajdujące się tam węglowodory, które są potwierdzonym czynnikiem wywołującym nowotwory (płuca, pęcherz). I ważne, badania przeprowadzano na osobach, które pracują ciągle w otoczeniu spalin ON. Górnicy, mechanicy. Odpady z ON przez długi czas były w grupie 2B, bo nie można było jednoznacznie ustalić ich wpływu na zachorowalność.

Nie wiem czy się orientujecie ale znacznie większym problemem niż odpady ze spalania ON i PB są cząstki powstające w wyniku ścierania się opon (mutagenne i kancerogenne związki olei aromatycznych, dioksyn i super kancerogenny kadm).
Wódeczke na grillu popijacie i raka krtani się nie obawiacie ? Wiecie, że zapalając przy tym papieroska podnosicie szanse na jego wystąpienie o 300% ? Do tego przegryzając spalona kiełbaska i wysmażonym boczusiem możecie od razu na drugi dzień iść do onkologa... mam straszyć dalej ;)

Ostatnia edycja:
@sdero :D dobre kolego :D bardzo dobre :D strasz strasz dalej :D ja się o tym nasłuchałem już wystarczająco :D

a tak nawiasem to napisze do Ciebie kolego bo mam małe pytanie ;) ale to narazie nie ;)

Ostatnia edycja:
Witam mam alfę w silniku 1,9 16v. Ostatnio zapychał mi się dpf, byłem nawet na wymuszonym wypalaniu.
Tydzień temu wywaliłem dpf fizycznie (puszka została, sam środek wyleciał), zaślepiłem całkowicie EGR, w kompie zostało wyłączone to i to + lekki program 20km i 40nm więcej.

Ogólnie jestem zadowolony, ale auto przy depnięciu konkretnie dymi na siwo. Czytałem że wam po usunięciu pdf auta nie kopcą, tak więc co u mnie może być nie tak? Gdzie szukać przyczyny?

Jak na siwo to olej... moze turbina po modzie umarla od razu?
Sprawdz stan oleju na bagnecie.

Witam mam alfę w silniku 1,9 16v. Ostatnio zapychał mi się dpf, byłem nawet na wymuszonym wypalaniu.
Tydzień temu wywaliłem dpf fizycznie (puszka została, sam środek wyleciał), zaślepiłem całkowicie EGR, w kompie zostało wyłączone to i to + lekki program 20km i 40nm więcej.

Ogólnie jestem zadowolony, ale auto przy depnięciu konkretnie dymi na siwo. Czytałem że wam po usunięciu pdf auta nie kopcą, tak więc co u mnie może być nie tak? Gdzie szukać przyczyny?

Zaczynając od poczatku to usunałeś skutek a nie przyczynę. skutek - zatykany DPF nie wziął sie sam z siebie a przyczyną sa niedomagania ze strony zasialania silnika. Czy nieszczelności w dolocie czy wtryski. Dlatego kopci teraz i kopcił przy DPF dlatego sie zatykał. Problem został tylko nie potrzebnie wyrzuciłeś DPF i wydałes kasę. Sprawdz korety wtrysków i czy sa jakieś nieszczelności, ciśnienie na szynie CR. itd itp

W źle zmodyfikowanej mapie Smoke ? W zalaniu za dużej ilości ON w stosunku do powietrza ?
Aby to zdiagnozować, to trzeba widzieć aktualne mapy.

- - - Updated - - -

Zaczynając od poczatku to usunałeś skutek a nie przyczynę. skutek - zatykany DPF nie wziął sie sam z siebie a przyczyną sa niedomagania ze strony zasialania silnika. Czy nieszczelności w dolocie czy wtryski. Dlatego kopci teraz i kopcił przy DPF dlatego sie zatykał. Problem został tylko nie potrzebnie wyrzuciłeś DPF i wydałes kasę. Sprawdz korety wtrysków i czy sa jakieś nieszczelności, ciśnienie na szynie CR. itd itp

Dymiłby na czarno (nieszczelności, EGR itp.). Na siwo (wyczuwalny ostry, gryzący zapach), to jest niedopalony ON.

Wyprogramowanie Dpf

Witam Wszystkich
Dzisiaj wywalilem dpf poniewasz byl zatkany mianowicie auto gaslo po zapaleniu, zapocona i kapiacy oleju z turbo sprezarki
No i na Ecuscan jest pokazane doladowanie turbo sprezarki

Ermittelter Ladedruck: 947 mBar
Soll-Ladedruck: 983 mBar

A teraz wyglada inaczej
Ermittelter Ladedruck: 986 mBar
Soll-Ladedruck: 980 mBar
Moje pytanie jest czy jest jakis program do wyprogramowania tego super filtra
Bez wyprogramowania wlacza sie wypalanie jak bedzie sie zachowywac samochod

Ogólnie to chyba prędzej radzę ci poszukać kogoś ze swoich okolic. Potrzebujesz dodatkowych kabli, paru programów i trochę wiedzy która łatwo dostępna nie jest :)

Czytalem inne tematy dfp. A na temat wyciecia filtra a mianowicie sciagniecie filta zajmuje 30 minut wiertarka dlugie wiertlo i dfp jest odciety
Ciekawe jest wszystkie czujniki podlaczylem i zadnego bledu jescze nie wywala

widać, że 159 tanieją
nie psuj dalej, sprzedaj i kup jakiegoś golfa albo passata czy bmw :->

Ostatnia edycja:
Dobrze ze tanieja. Niestety jescze do dzisiaj jezdzi .
Do warsztatu kazdy moze jechac .A tymi samochodami ........................................

Ostatnia edycja:
Możliwe że niedługo będziesz jeździł na ciągłym wypalaniu :D
Niestety wszystkiego sam nie zrobisz trzeba czasem pojechać do "specjalisty". Skąd jesteś?
Zrobienie przelotu wiertłem jeszcze aż tak tragiczne nie jest chociaż nie popieram i nie polecam.

Dzieki za odpowiec tak tez myslalem ale lepiej spytac. W Niemczech niestety ciezko bedzie taki zabieg przeprowadzic , zaloze nowy dfp i przy okazji w Polsce bede musial odwiedzic Fachowca ktory ma pojecie bo tutaj bedzie ciezko nawet na forum niemieckim to mozna popisac sobie o kolorze auta.
Jeszcze raz Dzieki

Amortyzatory
Powrót