[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja po 8tkm tez nie narzekam choć na początku miałem problem z radiem ale zostało wymienione, dodatkowo kilka razy czujnik temp zewn pokazał mi ze jest w minusie wiec pewnie niebawem bedzie do wymiany, ale to są pierdoly poza tym wszystko działa.

Na chwile obecna irytuje mnie jak działają wykresy spalania w trybie N, No i oczywiście navigacja.... ale mam nadzieje ze ten temat okaże sie jednak rozwojowy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Co do czujnika temperatury zewnętrznej, to u mnie problem pojawił się jeden raz, po myciu -- więc prawodpodobnie jest to jakaś nieszczelność obudowy prawego lusterka, która powoduje dostawanie się wody i zalewanie czujnika (jest w dolnej powierzchni obudowy lusterka).

No to się porobiło w mojej Giulii!!!
Zapaliła się kontrolka awarii silnika, niedostępność start/stop, po chwili stanąłem bo poczułem woń paliwa i... wyciekło całe paliwo gdzieś w komorze silnika w momencie i koniec jazdy:(
Jestem wk... i ciekawy co się stało :(

Dziś słyszałem ze w tych Q, które miały problemy przyczyną była pompa paliwa, więc obstawiam to. Pytanie tylko gdzie w Giulii jest pompa...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pompa wstępną 3-5 bar. jest w zbiorniku. Natomiast pompa wysokiego ciśnienia 20-200 bar. pracuje na silniku. Obie pompy nadzorowane przez autodiagnostyke.

No to się porobiło w mojej Giulii!!!
Zapaliła się kontrolka awarii silnika, niedostępność start/stop, po chwili stanąłem bo poczułem woń paliwa i... wyciekło całe paliwo gdzieś w komorze silnika w momencie i koniec jazdy:(
Jestem wk... i ciekawy co się stało :(

Co się stało ? miałeś CHOLERNE szczęście żeś żyw, a przynajmniej niepoparzony poważnie !

Paliwo wyciekło w komorze silnika (całe???) . No cudnie po prostu.

już nie dramatyzujmy - czym się tam niby miał poparzyć? co mu silnik pracujący wpadł do kabiny na twarz?

Zauważyłem ostatnio kilka razu ze po przejechaniu dłuższego odcinka z prędkością 140+ walizka w bagażniku była mocno ciepła. Spojrzałem w specyfikacje i nic z dodatków typu pogrzewany bagażnik nie zamawiałem :D. Jak u Was? Wiem ze w Q jest dużo rurek z tylu ale żeby tak podgrzewały atmosferę w aucie :)

Zauważyłem ostatnio kilka razu ze po przejechaniu dłuższego odcinka z prędkością 140+ walizka w bagażniku była mocno ciepła. Spojrzałem w specyfikacje i nic z dodatków typu pogrzewany bagażnik nie zamawiałem :D. Jak u Was? Wiem ze w Q jest dużo rurek z tylu ale żeby tak podgrzewały atmosferę w aucie :)

No w bagażniku jest sauna, ale to kwestia tego, że dupka jest maksymalnie odchudzona i nie ma tam za bardzo co oddzielić wydechu od podłogi, dlatego się bardzo mocno grzeje.

Ostatnio przy wyjedzie na weekend dostrzegłem zaletę tego grzania, dowiozłem cieply obiadek;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Aktualizacja nic nie zmieniła, rozrząd brzęczy, zapłon wypada nadal. :mad:
Nie jest to przypadkiem procedura podobna jak w VW TSI - zamiast dodawać pompę powietrza wtórnego do rozgrzania katalizatora po odpaleniu w pewnych warunkach dodawany jest dotrysk paliwa i zwiększane doładowanie na niskich obrotach. Ja tak mam w 1.4 TSI i jest to opisane w dokumentacji serwisowej. Niestety do tej pory nic nie znalazłem dla AR (może ktoś ma jakieś linki?).

No w bagażniku jest sauna, ale to kwestia tego, że dupka jest maksymalnie odchudzona i nie ma tam za bardzo co oddzielić wydechu od podłogi, dlatego się bardzo mocno grzeje.
Nie przesadzacie? :) W każdym sedanie praktycznie bagażnik się grzeje, ja podczas dalszych wyjazdów (pojazd innej marki) otwieram "okienko" na narty i jest ok.

Co się stało ? miałeś CHOLERNE szczęście żeś żyw, a przynajmniej niepoparzony poważnie !

Paliwo wyciekło w komorze silnika (całe???) . No cudnie po prostu.

Na szczęście zaraz zatrzymałem się i wtedy dopiero wszystko momentalnie wyciekło w komorze silnika. Nie chce myśleć co byłoby gdybym był w trasie i jechał z "przyzwoitą" prędkością!!!
Świetna reklama marki :(

Nie jest to przypadkiem procedura podobna jak w VW TSI - zamiast dodawać pompę powietrza wtórnego do rozgrzania katalizatora po odpaleniu w pewnych warunkach dodawany jest dotrysk paliwa i zwiększane doładowanie na niskich obrotach. Ja tak mam w 1.4 TSI i jest to opisane w dokumentacji serwisowej. Niestety do tej pory nic nie znalazłem dla AR (może ktoś ma jakieś linki?).

Nie przesadzacie? :) W każdym sedanie praktycznie bagażnik się grzeje, ja podczas dalszych wyjazdów (pojazd innej marki) otwieram "okienko" na narty i jest ok.

Ponad 60st. to chyba nie przesada, plastik progu bagażnika jest tak gorący, że długo ręki na nim nie przytrzymasz.

Od 6 lat jeżdżę sedanem i nigdy nie zwróciłem nawet uwagi na coś takiego

Sent from my iPhone using Tapatalk

Na szczęście zaraz zatrzymałem się i wtedy dopiero wszystko momentalnie wyciekło w komorze silnika. Nie chce myśleć co byłoby gdybym był w trasie i jechał z "przyzwoitą" prędkością!!!
Świetna reklama marki :(

Lub rozpalił ognisko a Alfy w korku, roznosząc ogień na otaczajace wozy, oj nie wiem czy ubezpieczyciel chętnie by pokrył takie koszty, w końcu za stan techniczny auta odpowiada właściciel, z drugiej strony auto nowe, z badaniem technicznym na 3 lata .

W wątku obok kolega burzę robił z wymianą auta włącznie z powodu jakiejś pierdołki, a tu benzyna w komorze silnika !!! - z kolektorami wydechowymi w niej, wydechem pod spodem, elektryką...
Reklamy w tej dziedzinie ta marka to nie potrzebuje, oczywista jest jej awaryjność, ale dotąd chociaż Alfy nie starały się zabijać właściciela :)

- - - Updated - - -

już nie dramatyzujmy - czym się tam niby miał poparzyć? co mu silnik pracujący wpadł do kabiny na twarz?

Parafrazując Sthura "oj jak ty mało wiesz o życiu" :)

Wiesz, ja kilka pożarów aut widziałem.

Nie no, brzęczenie głośniczka to dramat i oburzenie, a lejąca się do komory silnika benzyna to luzik i przesadne dramatyzowanie :)

To jest niewiarygodne!!!
Właśnie dzwonili z serwisu i oznajmili mi, że złączka "puściła"
Ku... mać w samochodzie za 200 tys. po przejechaniu 5 tyś. złączka puściła!!!
To jest karygodne i niedopuszczalne.
Nie wiem gdzie ale ja tego tak nie zostawię.
Poradzi ktoś gdzie się zwrócić aby komuś innemu nie wydarzyła się tragedia na drodze?

Wszędzie ale to wszędzie nagłośnić!

I załóż oddzielny temat, bo tu zaginie zaraz pod górą nieusterek innych.

Tu poniżej z dużym prawdopodobieństwem przyczyną była właśnie awaria układu paliwowego - czyli najprawdopodobniej właśnie połączenie jakieś. Można próbować gasić jakiś plastik itp., ale paliwo pod maską - to koniec, uciekać gdzie pieprz rośnie !
[notranslate]Alfa[/notranslate] aspiruje aby być 'sportową marką' , no ale nie musi zaraz w tak drastyczny sposób emocji dostarczać klientom ...

WP_20170615_002.jpg

W temacie usterki albo według mnie wady jest bardzo miękki lakier metaliczny. Zauważyłem ze nawet jak lekko zachcieć paznokciem to wychodzi od razu nie tyle ryska co mały wgniótł. Inne lakiery w innych samochodach rysują się tez ale nie maja tych wgniotow.
Dla mnie, człowieka który dba o samochody :), trochę mnie to denerwuje. Ma czarny metalic. A jak jest u was?

A "wgniot" nie robi się na części z aluminium/karbonu? Aluminium jest generalnie miękkim metalem i smartfony są często z rysami na elementach aluminiowych

No ale karbon chyba miękki nie jest, poza tym żeby paznokciem robić wgniotki? To chyba w rtęci ;))

Amortyzatory
Powrót