[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Niestety to tylko element wykonawczy, mózgi siedzą w Italii ASO działa szablonowo jak niema rozwiązania z centrali to znaczy ze taki problem nie istnieje.

Wskaźnik oleju ( po wymianie oleju) pomiędzy zegarami pokazuje stan prawidłowy. natomiast na wyświetlaczu w konsoli pokazuje 4/5 Specjalista z ASO powiedział: To nic, stan jest prawidłowy pomiędzy MIN a MAX. Umarłem

w ogóle nie rozumiem czasem tego podejścia Alfy - niby oglądają każdy grosz, a zamiast po prostu wsadzić tradycyjny bagnet, to tworzą całą instalację związaną z pomiarem oleju dla idiotów (czasem mam wrażenie że tam jest plik .jpg wyświetlony a nie żaden czujnik ;) Tak samo alert poziomu płynu do spryskiwaczy - można naprawdę dać znać, że się kończy i świecić delikatnie na pomarańczowo gdzieś w kącie zegarów, a tutaj? Jadę na nawigacji, i zamiast zjazdu z autostrady pojawia mi się IKONA dosłownie na cały wyświetlacz, że mi się kończy płyn..... i tak co pare sekund - jakbym miał stanąć na środku autostrady, włączyć awaryjne, wbić się w kamizele i dolać płynu - dobrze, że na czerwono nie świeci i nie wchodzi w jakiś tryb serwisowy, albo nie odpala hamulców jak przy Forward Collision ;) Tak samo jak te super-potrzebne czujniki ciśnienia (cobym dopłacił w wulkanizacji +500 zł przy zmianie opon), czy ta instrukcja obsługi elektroniczna, ucząca mnie jak włączyć zapłon (skoro jestem w instrukcji to już raczej nawet z moim ptasim mózgiem chyba udało mi się jakoś odpalić). Kojarzy mi się z takim gospodarzem domu, co Ci pokazuje gdzie stoją kubki i jak się spuszcza wodę w kiblu, a nie powie gdzie się korki wyłącza jakby się palił telewizor ;))

W Q jest bagnet manualny :). Zastanawiam się czy te usterki o których piszecie są powiązane z miesiącem i rokiem produkcji Giulii? Ja jak pisałem mam z 06/17 odbiór później a wy ? Napewno znacie przypadek Warsawdrive :). On ma z 2016r. Choroby wieku dziecięcego. Jak powiedział mi gość z ASO kiedyś zanim wprowadzili nowy model to jakiś czas testowali a teraz testują klienci :)

Ja mam 2017 i okrągłe 0 kłopotów z komputerem. Ale warsawdrive też dużo koloryzuje. Na autostradzie mu się bak skończył po 200km i to przez pływak bo nie pokazał dokładnie paliwa, please... jak się zapieprza 250Km/h na autostradzie to trzeba mieć świadomość ze jest wir w baku

A co do płynu o którym pisze [MENTION=24088]makaronek[/MENTION], to 100% racji. To jest tak uciążliwe, ze jak jest lato, bez deszczu na kolejne 2 tygodnie, a tu Ci krzyczy dolej płyn!
I pytanie pomocnicze - wam tez przy komunikacie rozświetla się ten wyświetlacz na maxa? Ja ma gdzieś na 30% podświetlenie ale jak walnie ze mało płynu, to 100%.
Sent from my iPhone using Tapatalk

Ostatnia edycja:
Z moich to czujnik temperatury w lusterku został wymieniony a teraz rozłącza mi system ostrzegania o kolizji. Raz działa raz nie. Albo soft albo kamera w szybie przedniej padła.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

System jest też na dole po prawej w zderzaku.
424.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Z tego, co udało mi się znaleźć na forum alfaowner i Giuliaforums większość usterek dotyczy wersji Q i 2.0T. Czy wiemy już jak na ich tle prezentuje się wersja z silnikiem Diesla? I imię duzo mniejszej usterkowości sam byłbym skłonny kupic diesla 150km i go zaczipowac zamiast stresować się z benzynowym silnikiem. Dość powiedzieć, że w jednym z tematów na alfaowner omawiano, że wykupienie pakietu serwisowego do diesla jest sporo tańsze niż do benzyny, co może wskazywać na częstsze problemy z silnikiem 2.0T.

Cena pakietu serwisowego wynika niestety z tego, ze z jakiś powodów Q została zakwalifikowana do całej reszty benzynowych i bardzo podniosła średni koszt napraw - dla posiadaczy Q ta cena jest wielka promocja, dla 200/280 KM jest niedorzeczna.

W Q jest bagnet manualny :). Zastanawiam się czy te usterki o których piszecie są powiązane z miesiącem i rokiem produkcji Giulii? Ja jak pisałem mam z 06/17 odbiór później a wy ? Napewno znacie przypadek Warsawdrive :). On ma z 2016r. Choroby wieku dziecięcego. Jak powiedział mi gość z ASO kiedyś zanim wprowadzili nowy model to jakiś czas testowali a teraz testują klienci :)
To ciekawe co robiły zamaskowane Giulie, które jeździły po Bielsku przynajmniej pół roku przed wprowadzeniem do sprzedaży...

Jest kampania na hałas rozrządu i wypadanie zapłonu

Ostatnia edycja:
Czy to kolejna aktualizacja? Ponad tydzień temu byłem na kampanii 6118. Zaktualizowano mi sterownik ECU w wyniku czego ustąpiło trzęsienie samochodem po zimnym rozruchu silnika, ale w zamian zyskałem falujące obroty i wypadający zapłon...

Nie no, patrząc na problemy zaraz po zakupie i auta warte setki tyś zł, to masakra! Jeśli tak dalej będzie, to [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo nie obroni się przed kolejną krytyką ze strony konkurencji i potencjalnych kupców, którzy znowu zamiast wybrać AR, kupią coś niemieckiego.

Nie no, patrząc na problemy zaraz po zakupie i auta warte setki tyś zł, to masakra! Jeśli tak dalej będzie, to [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo nie obroni się przed kolejną krytyką ze strony konkurencji i potencjalnych kupców, którzy znowu zamiast wybrać AR, kupią coś niemieckiego.

Nie chce mi się więcej tego powtarzać ale większość to drobne usterki, które są usuwane wraz z aktualizacją softu. Niby inne marki mają mniej problemów? Nie. Moja Giulia od 12 tys km nie miała ani jednego a BMW dziesiątki a też była nówka sztuka. Rece opadja.

Ja po 8tkm tez nie narzekam choć na początku miałem problem z radiem ale zostało wymienione, dodatkowo kilka razy czujnik temp zewn pokazał mi ze jest w minusie wiec pewnie niebawem bedzie do wymiany, ale to są pierdoly poza tym wszystko działa.

Na chwile obecna irytuje mnie jak działają wykresy spalania w trybie N, No i oczywiście navigacja.... ale mam nadzieje ze ten temat okaże sie jednak rozwojowy

Aktualizacja nic nie zmieniła, rozrząd brzęczy, zapłon wypada nadal. :mad:

Amortyzatory
Powrót