[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
podlaczylem sie do auta mesem, po wejsciu w moduł ABS pokazaly sie 3 bledy:
1. C0051-86 Sygnał czujnika kąta skrętu
2. C0076-68 Moment siły skrętu z CAN ( moduł DST)
3.U1702-86 Wspomaganie elektryczne EPS (NGE)

wszystkie sporadyczne, ale nie moge nic wiecej zrobic bo mam sgw, jeszcze nie nabylem od kolegi Epsonixa, sprawdziłem tylko w parametrach że jest połączenie z czujnikiem skrętu ( zmieniaja sie parametry podczas ruchu kierownicą ), dalej nie mam pojecia co zrobic

Najpierw pozbądź się SGW.
Lub przeprowadź diagnostykę AutoCom łyka SGW.
Sprawdzałeś centralkę Xenon. ??

Połącz się z nią. Nawet choćby MES.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
nie ma tam takiej opcji, albo ja nie widze, jestem laik jesli chodzi o takie rzeczy, polecono mi zrobic kalibracje, tylko nie wiem czy ma byc to "zerowanie kąta skrętu" czy "kalibracja czujnika przyspieszenia boczngeo i wzdłużnego", nie zrozumiale dla mnie sa te komunikaty a nie chciałbym jeszcze gorzej cos narobic

Proszę o polecenie dobrego elektryka, typowo od koncernu FIAT, najlepiej w promieniu 200km od Zielone Góry. Z góry mówię, że jestem sceptycznie nastawiony do ASO - serwis w Zielonej Górze trzymał auto ponad miesiąc i nic nie zrobił.

Chodzi o odpalenie Giulii 2019 rok z USA, która ma problem z siecią CAN. Po samym sprowadzeniu wszystko działało i kręciła (nie odpaliła ze względu na blokadę pompy paliwa, której nie potrafiłem wyłączyć), ale po regeneracji modułu AIRBAG, wymianie poduszek (włącznie z tą w desce rozdzielczej - mogłem coś uszkodzić przy demontażu/montażu), wpadła w jakby tryb awaryjny.

Prąd wszędzie dochodzi - sprawdzane wielokrotnie, ale mimo to licznik jest martwy, język menu w tablecie zmienił się z angielskiego na włoski i co najważniejsze nie można się połączyć z komputerem diagnostycznym i zczytać błędów.

Diagnoza: uszkodzona sieć CAN, ale brak nawet propozycji rozwiązania ze strony ASO czy innych elektryków, u których próbowałem przez ostatnie 5 miesięcy.

nie ma tam takiej opcji, albo ja nie widze, jestem laik jesli chodzi o takie rzeczy, polecono mi zrobic kalibracje, tylko nie wiem czy ma byc to "zerowanie kąta skrętu" czy "kalibracja czujnika przyspieszenia boczngeo i wzdłużnego", nie zrozumiale dla mnie sa te komunikaty a nie chciałbym jeszcze gorzej cos narobic

Nic nie zepsujesz kola proste i robisz te trzy punkty w abs co pisales.

hej, z czego może wynikać fakt, że już po 5000 km przebiegu słychać pisk z hamulców przy delikatnym hamowaniu? nie za szybko na takie atrakcje?

hej, z czego może wynikać fakt, że już po 5000 km przebiegu słychać pisk z hamulców przy delikatnym hamowaniu? nie za szybko na takie atrakcje?
Użyj sprzętu gwałtowniej i zrób parę ostrych hamowań
Czasami pomaga coś mogło dostać się między klocek a tarcze.

Czy z wnętrza do się dostać do odpływu wody z klimy celem odkażenia? Czy trzeba z zewnątrz?

Podejdziesz przy wymianie filtra kabinowego od strony nagrzewnicy. Ale musisz poprawnie węża założyć na króciec z nagrzewnicy by nie lało do środka. Możesz i najlepiej było by prysnąć bez filtra na skraplacz i żal klimę na zamkniętym obiegu na parę min

Błąd P0440 EVAP circuit - średnio co 2tygodnie, skasuję błąd auto jeździ normalnie. Gdzie szukać problemu? (2.0 280KM Q4 2017r)

Błąd P0440 EVAP circuit - średnio co 2tygodnie, skasuję błąd auto jeździ normalnie. Gdzie szukać problemu? (2.0 280KM Q4 2017r)
Sprawdź interfejsem diagnostycznym stopień zapełnienia karnista evap.
Nie przelewasz samochodu przy tankowaniu?

Sprawdź interfejsem diagnostycznym stopień zapełnienia karnista evap.
Nie przelewasz samochodu przy tankowaniu?

Napełnienie kanistra wskazuje 18%, tankuje zawsze do pełna, raz w tygodniu do 1 odbicia pistoletu.

Wersja USA? Nie masz przypadkiem problemu z tankowaniem do pełna?
Tak wersja USA, od poprzedniego właściciela wiem że był jakiś problem z tankowaniem do pełna. Od kiedy ja jeżdżę to nie miałem żadnego problemu.

Da się wyprogramować cały ten system EVAP?

Tak wersja USA, od poprzedniego właściciela wiem że był jakiś problem z tankowaniem do pełna.

Coś mi się wydaje, że to dotyczy po prostu aut z USA, niezależnie od marki/producenta. Miałem dokładnie to samo w Audi A5 ze Stanów. Uprzedzając pytania - nie zdążyłem naprawić, bo mi auto ukradli. Nigdy nie spotkałem się z podobnym problemem w aucie z EU.

Coś mi się wydaje, że to dotyczy po prostu aut z USA, niezależnie od marki/producenta. Miałem dokładnie to samo w Audi A5 ze Stanów. Uprzedzając pytania - nie zdążyłem naprawić, bo mi auto ukradli. Nigdy nie spotkałem się z podobnym problemem w aucie z EU.

USA mają bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące par paliwa, w związku z tym układ ich pochłaniania jest bardziej rozbudowany, a dodatkowo samochód zawiera mechanizm jego diagnostyki. Przykładowo: niezakręcony do końca korek wlewu paliwa powoduje "check engine".

Problem do zdiagnozowania. Proponuje przeczytać: xxx
Chyba lepiej naprawić ząb niż wyrywać?

Czyli ten "filtr" przy wlewie do sprawdzenia. Jeżeli samochody z EU nie mają z tym problemu to chętnie bym to wyprogramował i problem będzie rozwiązany raz na zawsze, do tego jestem przeciwnikiem wszystkich ekologicznych syfów jakie montuje się w samochodach dpf,adblue,gpf,egr itp.

Amortyzatory
Powrót