[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no właśnie, min dlatego azot jest lepszy, bo nie przejmujesz się ze nabiłeś jak było np +10 a teraz jest -15C.

albo tyłkiem wyczuję że coś gdzieś jakby pływa, czyli że ubyło z 0,2 bara z koła...
to strasznie czuły masz ten tyłek, bo ja przy zwykłej spokojnej jeździe nie czuję zmiany rzędu 0,5 bara :D azot na pewno coś daje, pytanie, czy u przeciętnego kierowcy warty jest tego całego zachodu i kosztu. bo gdy już trzeba dopompować (azot jest lepszy, ale nie jest jakimś cudem), to trzeba szukać miejsca, gdzie to zrobić, zamiast podjechać do kompresora przy okazji tankowania na stacji. gdyby na każdej stacji był dostępny azot (nawet za te kilkanaście zł za dopompowanie) nie byłoby problemu.

...nic nie jest dziwnie napompowane. Dla 17" ma być 2.2 przód i 2.4 tył. Zgodnie z instrukcją.
W zależności od temp ciśnienie z przodu waha się od 2.0 do 2.3 na tyle zauważyłem że wahania są mniejsze. Przy czym system nie ostrzega jak spadnie do 2.0 a wariuje jak jest ok.

no to moze przez jakiś bajzel masz źle zaprogramowane wartości domyślne - w instrukcji niektóre warianty miały niższe ciśnienia?
a masz zupdatowane wszystkie komputery o najnowszy software?
albo czujnik sporadycznie nawala (zły montaż, wadliwy czujnik albo czytnik - np problem coś niekontaktuje itp itd) a błąd pamięta potem przez wiele kilometrów?
auto masz na gwarancji, jedź do ASO i niech CI podepną się pod kompa, sprawdzą czy siedza jakieś błędy (dowiedz się jakie tak dla wiedzy forumowej) no i niech Ci to naprawią.

no to moze przez jakiś bajzel masz źle zaprogramowane wartości domyślne - w instrukcji niektóre warianty miały niższe ciśnienia?
a masz zupdatowane wszystkie komputery o najnowszy software?
albo czujnik sporadycznie nawala (zły montaż, wadliwy czujnik albo czytnik - np problem coś niekontaktuje itp itd) a błąd pamięta potem przez wiele kilometrów?
auto masz na gwarancji, jedź do ASO i niech CI podepną się pod kompa, sprawdzą czy siedza jakieś błędy (dowiedz się jakie tak dla wiedzy forumowej) no i niech Ci to naprawią.
Ale epsonix, u mnie jak było 2.1 to nic nie piszczało na przedzie, jak dopompowałem do 2.2 to zaczęło mówić że ciśnienie za niski

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

no to może bugi w softwarze i trzeba zupdatować albo zgłosić żeby poprawili? albo czujnik nawala -z tego co czytałem niektórzy ludzie mają z nimi problemy. od tego jest gwarancja żeby cisnąć ich a w pierwszym roczniku produkcji to wiadomo jest pełno różnych kwiatków i rzeczy do poprawki

aż tyle to nie, no chyba ze robisz to bardzo nieumiejętnie. jeśli "psyk" trwa mały ułamek sekundy to raczej to będzie 0.01-0.02bar. zrób sobie test - napompuj do jakiegoś ciśnienia i umiejętnie/sprawnie podłącz manometr i odłącz i tak np 5 cykli, czyli 10 przyłączeń lub odłączeń. myślę że stracisz łącznie te 0.1-0.2 podzielić przez 10 wyjdzie Ci to co napisałem.
Od ponad 10 lat dorabiam w sezonach na wulkanizacji u kolegi. Coś o tych sprawach wiem :)

a ja mam swój kompresor i od zawsze podpomowuję sobie sam wszystko i też wiem o czym mówię. zrobię potem test i Ci napiszę ile mi spadło po 5 cyklach odłączenia i podłączenia kompresora.

no to może bugi w softwarze i trzeba zupdatować albo zgłosić żeby poprawili? albo czujnik nawala -z tego co czytałem niektórzy ludzie mają z nimi problemy. od tego jest gwarancja żeby cisnąć ich a w pierwszym roczniku produkcji to wiadomo jest pełno różnych kwiatków i rzeczy do poprawki

...i to właśnie obstawiam, bugi w sofcie, albo coś ktoś narzeźbił przy czujnikach w Euromobilu przy zamianie opon lato/zima. Zbieram listę dupereli do poprawek. Pierwszy przegląd niebawem !

- - - Updated - - -

Przy okazji pojawiała się jakieś 2 tygodnie temu bardziej drażniąca pierdoła. Dźwięk z wiatraczka wentylatora jest taki jakby wpadł tam... jakiś cholerny świerszcz. Dodaję gazu - świerszczy, odejmuję - przestaje. Nie słychać tego tylko w 2 położeniach. skręcone na zero nawiewu i rozkręcone na max wianie.

...i to właśnie obstawiam, bugi w sofcie, albo coś ktoś narzeźbił przy czujnikach w Euromobilu przy zamianie opon lato/zima. Zbieram listę dupereli do poprawek. Pierwszy przegląd niebawem !

- - - Updated - - -

Przy okazji pojawiała się jakieś 2 tygodnie temu bardziej drażniąca pierdoła. Dźwięk z wiatraczka wentylatora jest taki jakby wpadł tam... jakiś cholerny świerszcz. Dodaję gazu - świerszczy, odejmuję - przestaje. Nie słychać tego tylko w 2 położeniach. skręcone na zero nawiewu i rozkręcone na max wianie.
Haha, moja też połknęła świerszcza czasem jak jadę i dam głośniej muzykę to niezły bit wychodzi ;-).
Daj znać co z tego wyjdzie, bo też mam zamiar zgłaszać.

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Zgłoszę a owszem. Niech szukają "robaka". Mam tylko nadzieję że jego usunięcie nie będzie wymagało rozprucia połowy kokpitu ;)

Instrukcja zaleca 95.
Od poczatku jednak wlewam 98 z BP oraz niemiecka i holenderska (trasa).
Zadnych niepokojacych objawow typu falujace obroty nie zaobserwowalem.

Po lekturze Waszych postow zastanwiam sie jednak, czy jest sens wydawac wiecej i kupowac 98. Przypominam sobie, ze 98 mialem jako zalecana w Hondzie Accord 2.0 i roznica byla odczuwalna (jakby dolozyc kilka koni mechanicznych).

To samo miałem w moim BMW 318i (E46 R4 2.0 16V N42B20, podwójny Vanos + Valvetronic, wtrysk MPi, 143KM/200Nm), rekomendowane paliwo 98, czasem zalałem 95 i czuć było różnicę jakby więcej osób jechało na pokłądzie ;)

Hałas rozrządu przy zimnym starcie. Problem zlokalizowany, to nie rozrząd tylko zawór wastegate. Przy zimnym rozruchu zawór otwiera się w celu ochrony turbiny ( suchy start) Następnie w miarę wypełnienia kanałów olejowych, zawór zamyka się. Czyli, ten typ tak ma. Odstająca klapka wlewu paliwa, wymieniona na nową, ale wygląda jak by miała zaraz odpaść. Różnica wyświetlania poziomu oleju- Należy korzystać ze wskaźnika głównego , pomiędzy zegarami. Wyświetlacz na connect jest orientacyjny. Zużycie paliwa w mieście, nocą, przy prędkości 40-50 km/h 8li/100 w dzień 10,8 li/h. Stuki z tylnego zawieszenia i brzęczenie w drzwiach nie występuje podczas diagnostyki. Czyli temat do ponownego reklamowania, ale poczekam trochę żeby można było zaprezentować na serwisie. Brak informacja o korkach w PL - zrzucają na TomToma. Problem z komunikacją Bluetooth wyszedł przy odbiorze auta, zrobili zgorszenie do producenta.
Tyle z moich usterek.

Ostatnia edycja:
Walczę z fotelem kierowcy w veloce, miażdżącym nogi dziecka w foteliku. Jestem ciekaw efektów.
FCA BB.
190.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

pochwal się, też jestem ciekaw efektów. Trzeba ich męczyć, może AR da jakiś update softwareu który problem rozwiązuje (np ustawienie w menu)

Na to liczę[emoji4] i że inni zbawieni postawią mi pomnik[emoji6]
Zabijam czas oczekiwania i wbiłem swoje dupsko w fotelik 4C. Przypomniał mi się mój dawny smart roadster barabus... chyba mam już za stare gnaty na takiego spartana.
195.jpg

Ostatnia edycja:
Bluetooth naprawiony po aktualizacji. Zostaje kwestia stuku w tylnym prawym zawieszeniu, zawieszanie się systemu zamykania i otwierania, i info o korkach.

Ostatnia edycja:
Czy zawieszenie jest elementem objętym gwarancją?

Jak zgłosisz po pięciu miesiącach i sześciu tysiącach kilometrów to niem ma dyskusji, jest tylko przeciąganie wykonania naprawy. Jak już uda się serwisowi przedłużyć wykonanie swojego obowiązku , zrzucą winę na eksploatacje .

Też mi się wydaje, że od 10000 coś stuka na nierównościach w prawym tyle. dzwięk bardzo podobny do wywalonego łącznika stabilizatora albo sworznia wahacza. Ale tak sobie tłmaczyłem, że to moje urojenia i w nowym aucie po 10tys może coś klękać w zawieszeniu.

Amortyzatory
Powrót