[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Im większa jest czułość, tym mniejsza jest ilość światła zewnętrznego niezbędnego do sterowania włączaniem świateł zewnętrznych.
Ustaw na 1.

9,5 to spalanie w mieście bez korków z wyłączoną klimatyzacją. Pierwszy bieg rozpędzałem auto do 60 przejście na 6 i tak trzymałem do kolejnych świateł. Byłem niesamowicie zadowolony z tego modelu. Jak już pisałem producent podawał minimalne w mieście 10,5 ja schodziłem poniżej. Giulietta na autostradzie 140-160km spalała 9,5-10 przy 160 wchodziła na 11. Przy niższych 60-90 km 7-8. Raz przejechałem odcinek 150 km z prędkością 70-80 i wyszło trochę ponad 5,5 Wszystkie parametry Giulietty pokrywały się z danymi producenta. Niestety Giulią nie jestem w stanie zejść poniżej 12 mimo ze producent gwarantuje ( chyba) 9, autostrada 150-170 9,5- 10 i tu jest OK. Przetestuje teraz w trybie D bez klimy jak zejdę poniżej 10 to uznam ze jest OK.

Diesel pali dużo mniej.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

...dałem Ci racjonalne argumenty. Odpowiedz w taki sam sposób. Chyba się nie obrażasz za marude ;)
...stać Cię na psa to stać Cię na smycz. 280KM nie będzie mniej palić.
...a dzielenie się doświadczeniami, podawanie przykładów i komentowanie to chyba normalna rzecz, od tego jest forum!

...dałem Ci racjonalne argumenty. Odpowiedz w taki sam sposób. Chyba się nie obrażasz za marude ;)
...stać Cię na psa to stać Cię na smycz. 280KM nie będzie mniej palić.
...a dzielenie się doświadczeniami, podawanie przykładów i komentowanie to chyba normalna rzecz, od tego jest forum!
Przeczytaj temat od początku, ze zrozumieniem. Głównie moją myślą jest błąd w danych producenta. Czekam na odpowiedz z Fiata według jakiej normy obliczyli zużycie paliwa.
- Jednym autem na stałej trasie, w odpowiednim czasie auto zużywa x paliwa, zużywa tyle ile podał producent.
Ten sam producent podał dla giuli 9 litrów, ten sam kierowca, droga, czas i natężenie ruchu. Zużycie jest znacznie wyższe od deklaracji producenta.

Tak na marginesie, przy normalnym użytkowaniu, zużycie paliwa waha się od 13 do 14 i jeżeli tobie zużywa 12 przy normalnym użytkowaniu to albo jeździsz oszczędnie, albo możesz zejść poniżej 10

Przeczytaj temat od początku, ze zrozumieniem. Głównie moją myślą jest błąd w danych producenta. Czekam na odpowiedz z Fiata według jakiej normy obliczyli zużycie paliwa.
- Jednym autem na stałej trasie, w odpowiednim czasie auto zużywa x paliwa, zużywa tyle ile podał producent.
Ten sam producent podał dla giuli 9 litrów, ten sam kierowca, droga, czas i natężenie ruchu. Zużycie jest znacznie wyższe od deklaracji producenta.

Tak na marginesie, przy normalnym użytkowaniu, zużycie paliwa waha się od 13 do 14 i jeżeli tobie zużywa 12 przy normalnym użytkowaniu to albo jeździsz oszczędnie, albo możesz zejść poniżej 10

Mam średnią 10,8l z prawie 12000km. Naturalnie prawie non stop na Dynamic. Kiedyś wracając z południa Czech zrobiłem jazdę na A i wyszło tak:
65.jpg

Staram się zrozumieć i uporządkować Twoje uwagi....apropos czytania ze zrozumieniem.
- Czyli miasto w trybie A (czy N?) min 12L
- 13L/ 14L Trasa czy miasto ?? Normalnie czyli jak ?
Ogólnie prawidłowość w przypadku mocnych aut jest taka że do danych fabrycznych trzeba dorzucić ze 3L. Dla przykładu Ford dla RSa podaje miasto 10L...a zejście poniżej 13 L jest trudne. Mieszane producent podaje 7.7...realnie spokojnie jadąc np na krajówkach 11L jest możliwe. Analogicznie jest dla Veloce 9L podaje poroducent, rzeczywiste wyjdzie 12...mieszane jest ok 6.5 , realnie w trasie wyjdzie 9-9.5L
Twój przypadek wg mnie nie odbiega od normy.

Ja po 14700 km średnie spalanie 11.5l. Praktycznie cały czas tryb D.

Witam miało być o usterkach
Czy według was poziom spalania to usterka awaria itd
Pozdrawiam

Wyższe niż u innych użytkowników spalanie, można uznać za usterkę.

dajcie spokuj, z reguly o spalaniu zaklada sie osobny watek bo inaczej dominuje dyskusje. zalozcie najlepiej taki i tam piszcie sobie i 1000 postow na ten temat

narazie nic nie rozwiązali tylko zgłosili do FCA, chyba trochę przedwczesny entuzjazm? poza tym nawet jakby już rozwiązali problem, to żaden powód do chwały, ASO jest od tego żeby właśnie to robić, a to że niektóre ASO są do dupy i zlewają sprawę, to nie znaczy że te pozostałe które podejmuje temat od razu są mega super. nie, są normalne,tylko i aż, bo chodzi o normalność.

Problem rozwiazny ! Dukiewicz zgłosił do FCA, fca do producenta. W zeszłym tygodniu miałem telefon o tym że jest rozwiazanie. Zaprosili na wizytę. Winny czujnik umieszczony w plafonierze na podsufitce. Wymieniony cały element. Trwało to jakieś 40min.
Komunikat "stwierdzono włamanie do pojazdu" już się nie pojawia. Alarm przestał się włączać bez potrzeby.

Wiadomo, czy w dieslach występują jakieś poważniejsze usterki ?( ktoś z posiadaczy cos zauważył?)

Liczę na to, ze od 2018 poprawia sporo rzeczy.

Zastanawiam się czy to w ogóle usterka czy też może jakaś wada konstrukcyjna. Ostatnimi czasy, po jeździe podczas naszej pięknej zimy, odniosłem wrażenie że lusterka w mojej Veloce nie grzeją równomiernie.
Tzn. podczas gdy lewe jest już prawie suche, prawe jest cały czas mniej więcej do połowy zaciapane. Myślałem, że to po prostu zacinający z prawej strony deszcz i odpuściłem, ale ostatnio też zrobiłem taki test, że celowo nie włączyłem grzania lusterek i pomimo tego w lewym spokojnie dało się coś zobaczyć, a w prawym prawie nic. Nie wiem z czego to wynika i może to się wydawać głupie, ale mam wrażenie że prawe po prostu zbiera za dużo wody np. podczas deszczu i ogrzewanie tutaj po prostu nie wyrabia. Z lewym jak już pisałem, wszystko jest ok. Lusterka na 100% grzeją obydwa, nie wiem tylko jak mocno grzeje lewe a jak prawe.
Ktoś coś podobnego zaobserwował?

Projektowanie lusterek sprawia wiele problemów - proponuję przejażdżkę Freemontem w deszczu - lewe lusterko i lewa boczna szyba dostaje tyle wody (z wycieraczej przedniej szyby), że zupełnie, ale to zupełnie nic nie widać. Z tej ogromnej przedniej szyby cała woda ląduje na bocznej lewej, a także na lusterku. Nie ma tam żadnego (skutecznego) odprowadzenia wody na dach, jakiegoś "rantu" na krawędzi bocznej szyby, więc przez słupek A przelewają się litry.

Dla porównania, prawa jest ok. :D Więc może być gorzej niż u Ciebie. ;)

Amortyzatory
Powrót