[Giulia] Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

• Autor wątku Autor wątku osy4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam wersję Business, nie działa mi opcja Power Lock - w związku z tym ktoś może wie, czy Power Lock jest jakąś opcją/występuje w wyższej wersji?

no to jak Ty ustawiasz przy 30C na zewnątrz 16C wewnątrz i tak jedziesz to dajesz najbardziej sprzyjające warunki do tego żeby Ci zamarzło, niestety widać te auta mają taką skłonnośc przy mocno obciążonej klimie. Inna sprawa że 16C przy takim gorącu na zewnątrz to bardzo niezdrowe ustawienie - każde wejście do/wyjście z auta to szok termiczny dla organizmu - niektórzy po jednym przejeździe w takich warunkach są chorzy. Ja mam ustawione 22,5C jak jest na zewnątrz 30C i nie szaleję z nawiewem.

a widzisz nie wiedzialem ze to az taki problem dla auta, dodam ze auto bylo nagrzane na full bo stalo pol dnia w słoncu 30+ stopniu wsialem dalem na 16 i jechalem przez 6h, niestety tak mam musi mi wiać zimne powietrze bo nie moge wysiedziec w aucie jak na zwenatrz ponad 30 a w aucie 20+ i wieje cieple powietrze, kiedys przez 10 dni czesto się przemieszczałem i podrozowalem metrem w jednym kraju w ktorym było z 17-18 stopni, tak samo w sklepach marketach itp, a na zewnatrz okolo 40, i sie nie pochorowalem :D

a widzisz nie wiedzialem ze to az taki problem dla auta, dodam ze auto bylo nagrzane na full bo stalo pol dnia w słoncu 30+ stopniu wsialem dalem na 16 i jechalem przez 6h, niestety tak mam musi mi wiać zimne powietrze bo nie moge wysiedziec w aucie jak na zwenatrz ponad 30 a w aucie 20+ i wieje cieple powietrze, kiedys przez 10 dni czesto się przemieszczałem i podrozowalem metrem w jednym kraju w ktorym było z 17-18 stopni, tak samo w sklepach marketach itp, a na zewnatrz okolo 40, i sie nie pochorowalem :D
Zgadzam się z [MENTION=20089]epsonix[/MENTION], taktyka bardzo ryzykowna zdrowotnie. Większośc osób po jakimś czasie odczuwa skutki, tak czy inaczej życzę zdrowia...

a widzisz nie wiedzialem ze to az taki problem dla auta, dodam ze auto bylo nagrzane na full bo stalo pol dnia w słoncu 30+ stopniu wsialem dalem na 16 i jechalem przez 6h
widać przy tym projekcie klimy to nie bardzo, bo sobie nie radzi. ciekawe, może trzeba by wprowadzić nowy produkt na sklep - automatyczny rozmrażacz zaworu haha. smieję się, ale może coś takiego byś sobie dodał sam, może po prostu dokręcenie radiatora by wystarczyło (czarny koniecznie) - z zewnątrz by się ogrzewał, do tego częściowo przez pochłanianie IR z gorącego silnika i może by nie zamarzał?

niestety tak mam musi mi wiać zimne powietrze bo nie moge wysiedziec w aucie jak na zwenatrz ponad 30 a w aucie 20+ i wieje cieple powietrze
ale 20+ to nie jest ciepłe powietrze jak na zewnątrz jest 30, robi zdrowy komfort. nie myśl tylko o sobie, myśl też o pasażerach których wieziesz.

- - - Updated - - -

wydech byc moze już niebawem.
ja mam teoretycznie wszystko przygotowane do montażu u Ciebie, wiązki z pasującymi wtyczkami plug and play też. czekam tylko na najazdy - niestety kanału czy podnośnika nie mam - zamówiłem takie dla aut z niskim zawieszeniem/łagodnym kątem najazdu - powinny być na początku tygodnia.

Pierwsze co jak wsiadasz do nagrzanego auta, wyłącz klimę, otwórz szyby i zacznij jechać. Jak już wywietrzysz nagrzane powietrze z auta, dopiero włączaj klimę.

Tak jak [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] napisał, dwadzieścia kilka stopni w taką pogodę powinno dać przyjemny chłodek. Choć ja zawsze na czuja nastawiam, do końca nie kumam jak ta klima działa.

Choć ja zawsze na czuja nastawiam, do końca nie kumam jak ta klima działa.
U siebie zauważyłem, że jak uruchamiam samochód i klima ustawiona jest np. na 19 st. bez AUTO to zaczyna wiać ciepłym powietrzem ale jak jest na AUTO to od początku wieje zimnym :)

Zaczął mi skrzypieć i klikać fotel kierowcy (tragedia jestem strasznie uczulony na tego typu dźwięki) generalnie skrzypienie jest podczas normalnego siedzenia przy przyspieszeniu, zmienia kierunku jazdy, a nawet po przejechaniu po przeszkodzie takiej jak studzienka w asfalcie. Oczywiście nie zawsze zaskrzypi. Oprócz tego jest dźwięk klikania (jakby kamyczki uderzaly o podwozie lub jakby przełącznik elektryczny się zalaczal ) w czwartek oddaje na gwarancji do ASO ale może ktoś juz zderzył się z czymś takim i podpowie? To pomogę znaleźć im przyczynę...

Zaczął mi skrzypieć i klikać fotel kierowcy (tragedia jestem strasznie uczulony na tego typu dźwięki) generalnie skrzypienie jest podczas normalnego siedzenia przy przyspieszeniu, zmienia kierunku jazdy, a nawet po przejechaniu po przeszkodzie takiej jak studzienka w asfalcie. Oczywiście nie zawsze zaskrzypi.
Mam podobnego zajoba na punkcie dziwnych dźwięków. U mnie też skrzypiał fotel kierowcy (mam full elektrykę), na gwarancji wymienili mi stelaż fotela i do tej pory cisza. Ponoć dźwięki pochodzą z poluzowanych nitów.

Dzięki - podpowiem im aby zobaczyli te nity.

Niestety ale z dnia na dzień jest coraz gorzej.

chwile mnie nie bylo w moim ulubionym dziale :) widze, ze problemy pokrywaja sie z moją Julką.

Niestety alfy chyba nie lubia biwakow i stania pod golym niebem, tydzien temu na mazurach wywalilo mi aku...6.5v.....okazalo sie, ze alarm wyl przez pół nocy (nie slyszalem, spiac w domku obok :) )...bylem w stanie otworzyc jeszce bagaznik, ale start juz nic nie pokazal i majac w bagazniku prostownik + przedluzka ogarnalem temat walczac troche z ludzmi co mieli pod prad podpiete lodowki

Jak juz podladowalem i odpalilem to wyskoczyl komunikat a'la "proba wlamania czy jakos tak"

Do dzis jest to dla mnie zagadka co poszlo nie tak..czujnik przechylu raczej nie, bo stalem w miare rowno. Mial ktos podobne doswiadczenia?? moglo sie jakies dziadostwo probowac dostac i/lub czujnik ruchu w srodku np. jakas natretna mucha?

czy sprawa do archiwum X? ;)

Cudowny monitoring Moparu, jak mniemam. U mnie kończy żywot końcem tego miesiąca i odpinam to dziadostwo. W moim przypadku aku poleciał do zera.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jak juz podladowalem i odpalilem to wyskoczyl komunikat a'la "proba wlamania czy jakos tak"

Do dzis jest to dla mnie zagadka co poszlo nie tak..czujnik przechylu raczej nie, bo stalem w miare rowno. Mial ktos podobne doswiadczenia?? moglo sie jakies dziadostwo probowac dostac i/lub czujnik ruchu w srodku np. jakas natretna mucha?

czy sprawa do archiwum X? ;)

komunikat "wykryto próbe włamania" pojawia się kiedy podczas Twojej nieobecności aktywował się alarm. Gdyby tego nie było to przy prawdziwej próbie włamania, nawet byś się o niej nie dowiedział.
Ja parkuje na strzeżonym parkingu wzdłóż ruchliwej ulicy i taki komunikat mam dość często - zakładam, że za sprawą sportowych aut, które tam latają. A co go aktywowało? to już zależy w jakich warunkach zostawiasz auto - ja raz byłem świadkiem, jak przejeżdżające głośne motocykle uruchomiły mi alarm. Sam pewnie wielokrotnie włączyłeś komuś alarm głośnym wydechem na parkingu w galerii. W innym aucie miałem źle ustawione czujniki ruchu, które łapały ruch za szybą samochodu. Może też być burza. Jeżeli z autem wszystko ok, to raczej wykluczyłbym rzeczywistą próbę włamania.
Mówie o alarmie fabrycznym. Z moparu nie korzystam.

komunikat "wykryto próbe włamania" pojawia się kiedy podczas Twojej nieobecności aktywował się alarm. Gdyby tego nie było to przy prawdziwej próbie włamania, nawet byś się o niej nie dowiedział.
Ja parkuje na strzeżonym parkingu wzdłóż ruchliwej ulicy i taki komunikat mam dość często - zakładam, że za sprawą sportowych aut, które tam latają. A co go aktywowało? to już zależy w jakich warunkach zostawiasz auto - ja raz byłem świadkiem, jak przejeżdżające głośne motocykle uruchomiły mi alarm. Sam pewnie wielokrotnie włączyłeś komuś alarm głośnym wydechem na parkingu w galerii. W innym aucie miałem źle ustawione czujniki ruchu, które łapały ruch za szybą samochodu. Może też być burza. Jeżeli z autem wszystko ok, to raczej wykluczyłbym rzeczywistą próbę włamania.
Mówie o alarmie fabrycznym. Z moparu nie korzystam.

Może faktycznie warto byłoby zmiejszyć czułość alarmu. W sumie zdarzyło mi się to pierwszy raz przy alfie, no ale pierwszy raz też była w takich warunkach biwakowych.
Pamiętam, że taki sam komunikat miałem, gdy w poprzednim aucie w środku odpadł z szyby uchwyt do kamerki i alarm zawył, ale tylko raz - więc to był typowo czujnik ruchu z alarmem.
Przy Giulii z relacji świadków alarm uaktywniał się w jakichś interwałach czasowych - ale żeby wywalilo tak całkiem sprawny aku? dziwna sprawa...może jak będę w ASO to dam im to do sprawdzenia jakoś

Przy Giulii z relacji świadków alarm uaktywniał się w jakichś interwałach czasowych - ale żeby wywalilo tak całkiem sprawny aku? dziwna sprawa...może jak będę w ASO to dam im to do sprawdzenia jakoś
Przecież wystarczy, że na biwaku zamknąłeś w aucie jakąś upierdliwą muchę, która co parę minut chciała się wydostać :P

Przecież wystarczy, że na biwaku zamknąłeś w aucie jakąś upierdliwą muchę, która co parę minut chciała się wydostać
Potwierdzam, kiedyś po wylęgu, zamknąłem jak się okazało później około 10 krwiopijców skrzydlatych i tak samo włączał się alarm

Ja pierwsze co to szukałem po otwarciu auta delikwenta/delikwentów, ale może towarzystwo padło po nocy, bo przecież kto by to wytrzymał :)

Czy ktoś miał kiedyś problem z potrzaskującym plastikiem zegarów (cały element z tubami) na desce rozdzielczej? Na poprzecznych nierównościach (nawet przy mocniejszym przyspieszaniu bez nierówności) wydaje nieprzyjemny trzeszczący dźwięk. Dociskając ten element palcem i najeżdżając na nierówność nic nie wydaje dźwięku. Zastanawiam się czy jakoś samemu to sobie ogarnąć czy męczyć ASO.

Ostatnia edycja:
nie spotkałem się, ale może wyjmij liczniki, oblukaj, jeśli spinki są dobre, może przesmaruj jakimś neutralnym smarem elementy które się stykają z deską i załóż.

Trochę się boję, że coś ułamie i później będę musiał ze swojej kieszeni to pokrywać. Na forach z USA czytałem że ludzie tam starali się podkładać jakiś materiał w szczelinę żeby to nie trzeszczało. Może póki jest gwarancja to zgłoszę to jeszcze w ASO, ale rada ogólnie dobra i pewnie by coś pomogło :D dzięki

Amortyzatory
Powrót