• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

Moim zdaniem pisk nie jest od uszczelki. Lusterko można sprawdzić otwierając szybę i zasłaniając ręką pasażera łączenie lusterka z drzwiami. Złożenie lusterek w czasie jazdy też powinno wpłynąć na dźwięk.

Ostatnio zjawisko w ogóle ucichło. Więc jednak raczej TTTM.

U mnie dzisiaj auto po 7500 tysiąca pękł wąż od turbiny wymiana na gwarancji auto straciło moc i check engine

Po takim przebiegu to nie dziwota.

doczekałem się, po 100tyś. rozleciał się plastikowy korek wlewu oleju do silnika, podobno to normalne. Koszt to 35zł i mogłem zrobić dolewkę.

U mnie 50 tys przebiegu i na narazie nic się nie dzieje. Zero kontrolek, dziwnych dźwięków, awarii etc.
Dobra sztuka. Brzmienie wydechu bardziej tłuste i sportowe się zrobiło.

U mnie się już trochę tego nazbierało:
Dwumas przy przebiegu 30tyś,
Jakiś czujnik przy skrzyni biegów,
Radio przerywało,
Coś skrzypiało w zawieszeniu,
Wszystko na szczęście naprawili w ASO na gwarancji
A i uwaga na zamarzające uszczelki w drzwiach :)
Obecnie przebieg 40 tyś

U mnie przy przebiegu ok 25 tyś. po zatankowaniu paliwa w Czechach wyskoczył check. Po sprawdzeniu w ASO okazało się, że to błąd pierwszej sondy lambda (za niskie wskazania). Potem jeździłem i nic się nie działo, zatankowałem na Amic - przejechałem 5 km i znowu check. Podłączyłem się już sam przez MESa i znowu ten sam błąd, skasowałem, tankuję teraz na BP i na razie spokój. Czytałem, że TBi podobno bardzo jest czułe na jakość paliwa. Jak zacznie wywalać checki częściej będę musiał wymienić pierwszą sondę na nową. Co do dźwięków to mam brzęczenie z przednich boczków drzwi ale tylko gdy temperatura na zewnątrz przekracza 30 stopni. Trochę to dziwne w samochodzie zaprojektowanym w południowym kraju :)

Jeżeli można nazwać to usterką to u mnie po przebiegu około 5 tys jakby zaczęła się rozchodzić tapicerka na przednich siedzeniach.
Wymienione na gwarancji poszycie.
Po następnych 5 tys nic się nie dzieje.

U mnie drobna usterka przebieg 12 tysiecy nie działa w fotelu pasazera podparcie odcinka ledźwiowego

Przebieg 110kkm nie mogłem wyciągnąć kluczyka że stacyjki, trzeba było poruszać kierownica lewo prawo i jednocześnie kręcić kluczykiem, mam nadzieję że to się nie powtórzy bo miałem ciepło (dzięki Ozi!!!).

Przebieg 20tys Ułamana klamka od wewnątrz od strony pasażera z przodu na szczęście wymiana na gwarancji bez problemu, ponoć nie zawsze przyznają na to gwarancje

U mnie 55 tys. km na razie spokój mam , lekko poskrzypują gumy tylnego zawieszenia na mokrym lub jak jest zimno.

Mam kilka pytań do tych co zrobili Julką 1.4TB ok 200 tys km. Jakie usterki są charakterystyczne dla tych przebiegów? Jaka jest żywotność poniższych elementów:

- cewek zapłonowych
- sondy lambda
- tłumików
- poduszki silnika
- sprzęgła
- dkz

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to zależne od eksploatacji ale może jakieś statystyki coś mówią o przebiegach oraz awaryjności.

109 tys. km - niespodziewany "Check engine" po wrzuceniu na bieg neutralny, brak S&S i DNA. Po podpięciu do MES: "P1850 Gear lever position sensor", czyli na 99% urwane kable od czujnika.
Pojutrze Julka jedzie na naprawę, dam znać jakie koszty. Niestety temat nie do ogarnięcia bez kanału/najazdu/podnośnika.

Mam od nowości przejechane 85500 km. Jakbym sobie wziął do serca to co tu wcześniej napisano, to bym nie kupił tego auta. A tymczasem od nowości padało tylko ogrzewanie lewego lusterka. Wymienione i tyle. Nic innego. Jeżdżę od przebiegu 7000 km na LPG. Też żadnych problemów.

165 tyś. Wersja 170 KM Benzyna, Distinctive. Rocznik 2011:
- tylna wiązka tak ze 4x
- czujnik antyszronowy padł (klima)
- odpadła osłonka termiczna pod plasitkową osłoną silnika
- po 5 latach padł aku
- po 160 tyś. amortyzatory tył i wahacze przód no ale to wiadomo przy tych drogach i przebiegu

I tyle. Przez 11 lat nie widziałem Check Engine.

Sent from my SM-G991B using Tapatalk

Mam od nowości przejechane 85500 km. Jakbym sobie wziął do serca to co tu wcześniej napisano, to bym nie kupił tego auta. A tymczasem od nowości padało tylko ogrzewanie lewego lusterka. Wymienione i tyle. Nic innego. Jeżdżę od przebiegu 7000 km na LPG. Też żadnych problemów.
Jaką posiadasz instalację? Nie ma problemu z falowaniem obrotów na zimnym?

tartarini dedykowana do mojego silnika. montaż w ASO. żadnych problemów.

165 tyś. Wersja 170 KM Benzyna, Distinctive. Rocznik 2011:
- tylna wiązka tak ze 4x
- czujnik antyszronowy padł (klima)
- odpadła osłonka termiczna pod plasitkową osłoną silnika
- po 5 latach padł aku
- po 160 tyś. amortyzatory tył i wahacze przód no ale to wiadomo przy tych drogach i przebiegu

I tyle. Przez 11 lat nie widziałem Check Engine.

Sent from my SM-G991B using Tapatalk

I zero problemów z modułem MultiAir :O?

Amortyzatory
Powrót