• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

ja tez o tym samym mowie, potocznie sie mowi gniazdo zapalniczki, wiadomo ze 99% uzywa go do ladowania, mi tez wtyczki dosc luzno lataja..

mam ładowarkę i siedzi w nim sztywno- jak masz problem podmień z tym z bagażnika - jest takie samo ocenisz czy działa.

Spokojnie z tymi gniazdami.
Są różne rozmiary np. w volvo jest mniejszej średnicy.
Mam kilka ładowarek i niektóre siedzą super a cześć lata jak.....sklepie

Wszystko zależy od ładowarki. Wiele lat temu kupiłem Esperanzę na 2xUSB, i jest to kolejne gniazdo zapalniczki, w którym siedzi świetnie. Można przejechać z nią 1000 km i nie wyskoczy, nie rozłączy się, nic. Więc gniazdo jest git, tylko musi pasować wtyczka. ;)

Cześć, co prawda to drobiazg ale ...słyszę takie dziwne jakby szuranie pasa od strony kierowcy w okolicach lewego słupka. Nie mogę tego dokładnie zlokalizować a zaczyna mnie denerwować :) i tu pytanie czy mieliście coś podobnego i jak sobie z tym poradzić?

Wysłane z mojego XT1572 przy użyciu Tapatalka

Przy 38 000 spalił mi się prawy boczny kierunkowskaz, w środku była woda.
Zakupiłem używany, przed montażem profilaktycznie objechałem łączenie plastików silikonem. To samo zrobiłem z lewym, działającym kierunkowskazem.
Od tamtego czasu omijałem obszar kierunkowskazów na myjni bezdotykowej.
Minął rok, przebieg 48 000 i już widzę, że zarówno w lewym jak i prawym jedna dioda nie świeci i w środku widać kropelki wilgoci.
Reanimuję właśnie stary, spalony kierunkowskaz przelutowując diody, ale zastanawiam się, czy tylko u mnie występuje taki problem? 3 kierunkowskazy z wilgocią wewnątrz to nie może być przypadek...

77000km

Mocne pocenie, może wyciek, ze złączki przewodu ciśnieniowego z wysprzęglikiem.
Zapocenie widoczne na złączeniu obudowy skrzyni z silnikiem. Nie jest to olej, bo nie jest tłuste i zasycha na żółto (czyli raczej płyn hamulcowy).
Nie wiem, czy da się to spokojnie wymienić bez ściągania skrzyni. Z zewnątrz wygląda, że tak, bo wszystkie zawleczki są na wierzchu.

Przy 38 000 spalił mi się prawy boczny kierunkowskaz, w środku była woda.
Zakupiłem używany, przed montażem profilaktycznie objechałem łączenie plastików silikonem. To samo zrobiłem z lewym, działającym kierunkowskazem.
Od tamtego czasu omijałem obszar kierunkowskazów na myjni bezdotykowej.
Minął rok, przebieg 48 000 i już widzę, że zarówno w lewym jak i prawym jedna dioda nie świeci i w środku widać kropelki wilgoci.
Reanimuję właśnie stary, spalony kierunkowskaz przelutowując diody, ale zastanawiam się, czy tylko u mnie występuje taki problem? 3 kierunkowskazy z wilgocią wewnątrz to nie może być przypadek...

W poprzedniej padły oba w ciągu 4 lat (jakoś po trzech, nie pamiętam dokładnie), więc raczej TTTM.

Panowie przyczyną świecącej się kontrolki otwartego bagażnika jest zepsuty zamek z logo w tylnej klapie - mikrostyki itp? wiele Julek ma ten problem, naprawialiście już to?

Panowie przyczyną świecącej się kontrolki otwartego bagażnika jest zepsuty zamek z logo w tylnej klapie - mikrostyki itp? wiele Julek ma ten problem, naprawialiście już to?

Zacznij od sprawdzenia wiązek między klapą a nadwoziem, prędzej tu coś pęknie niż mikrostyki w logo.

Wiązka prawa, sprawdziłem dokładnie w rok po wymianie lewej. Jest w o wiele "lepszym" stanie: pęknięty tylko jeden przewód, lekkie pęknięcie ale bez przerwania na drugim (cienki zielony) i pęknięta izolacja na kablu, który u mnie do niczego nie służy (na zdjęciu pierwszy od lewej, kabel koncentryczny w oplocie, typ antenowy ale zakończony ślepą wtyczką - jest pod górną osłoną klapy).
Jeszcze ciekawostka: rurka peszel, która jest tylko w części wiązki. Nie mam pojęcia do czego służy, bo spryskiwacz jest w lewej wiązce.
G_wiązka.jpg

Może trudno nazwać to usterką, ale po przejechaniu 20.000 km zaczęły trzeszczeć plastiki w tylnej części kabiny. Winowajcą okazały się tylne słupki, bardziej ten po stronie kierowcy. Trochę smaru silikonowego w miejsca połączeń rozwiązało problem i nastała cisza :)

I jeszcze jeden drobiazg, o którym już pisali inni. Przy prędkości ok. 80-90 zaczynają "śpiewać" lusterka boczne /nie zawsze/, bardziej od strony pasażera. Ale przy ok. 130-140 przestają. Wniosek jest jeden... :D

Kupiłem ostatnio AR Giulietta (rok prod. 2011r.) i mam spalone oba kierunkowskazy boczne, w środku widać wodę.
Wiem, że należy je przed założeniem uszczelnić (np sylikonem) tak jak pisał radosuaf.
Rozważam kupno oryginałów (na razie nie wiem gdzie maja oryginały w internecie i ile kosztują - może ktoś podpowie).
Rozważam również wymianę samych diód.
Może ktoś to robił i wie jakie są to diody led - dokładne parametry / oznaczenia tych diód. Rozumiem, że muszą być białe, ale świecić na pomarańczowo

Rozważam również wymianę samych diód.
Może ktoś to robił i wie jakie są to diody led - dokładne parametry / oznaczenia tych diód. Rozumiem, że muszą być białe, ale świecić na pomarańczowo

Ja wymieniałem, ale to strasznie pracochłonna robota, samo rozklejenie kierunkowskazu jest dość trudne, ten przezroczysty plastik jest bardzo kruchy i łatwo go uszkodzić.
Dodatkowo nie znalazłem odpowiednich diód, moje miały inaczej wyprowadzone + i - na nóżkach, lutowałem układ chyba ze 3 razy, zanim doszedłem jak to powinno być zrobione.
No i samo lutowanie na płytce to też nic fajnego, ale jak ktoś ma wprawę w lutowaniu, to można spróbować.
Ja kupowałem coś takiego:
Dioda LED SMD żółta/pomarańczowa (589-592nm)
IV = 900mcd50mA
2.2V (min.) 2.5V (max)
120'
Obudowa: PLCC-4
Producent: OSRAM
Symbol producenta: LYE675 U1-5-4-50

Obecnie mam je założone na aucie, nie widzę różnicy w świeceniu w stosunku do oryginału.

I jeszcze jeden drobiazg, o którym już pisali inni. Przy prędkości ok. 80-90 zaczynają "śpiewać" lusterka boczne /nie zawsze/, bardziej od strony pasażera. Ale przy ok. 130-140 przestają. Wniosek jest jeden... :D

Zobacz uszczelkę szyby przedniej czy Ci nie pękła.

Zobacz uszczelkę szyby przedniej czy Ci nie pękła.

Moim zdaniem pisk nie jest od uszczelki. Lusterko można sprawdzić otwierając szybę i zasłaniając ręką pasażera łączenie lusterka z drzwiami. Złożenie lusterek w czasie jazdy też powinno wpłynąć na dźwięk.

Amortyzatory
Powrót