Typy przepływomierzy/wkładek

kiedyś w serwisie założyli mi zamiennik - niestety nie wiem jakiej firmy bo nie było oznaczenia
auto śmigało z tą samą mocą, lecz niestety przepływka padła po niecałych 2 latach

ps jestem właśnie po zmianie wkładki do mojej 166 3.0
dla niewtajemniczonych we wszystkich "trzylitrówkach" 166 - 3.0 czy 3.2 siedzi wkładka F 00C 2G2 030 (niezależnie czy przepływka ma końcówkę 054 czy 531)
najtaniej wychodzi 0 281 002 180 cena boschowskiej 269,00

Witam . czyli jeżeli mam 054 to moge kupic 531?

Czesc, jesli moge to podepne sie pod dlugi temat.

Mam alfe 147 1.9 jtd 115 km i potrzebuje przeplywomierz boscha. Znalazlem na allegro chyba ze 3 rodzaje i do konca nie wiem ktory wybrac...jakby ktos mogl mi doradzic ktora wersje bylbym wdzieczny. Jak trzeba podam VIN. Chyba ze moze ktos z was sprzedaje je w jakiejs dobrej cenie?;>
p.s. sorry ze ide na latwizne ale nie mam tyle czasu zeby przebrnac przez 43 strony postow :p

Najszybciej to zejsc do auta i zobaczyc pod maska jaki ma numer przeplywomierz i po problemie.

wlasnie najszybciej to to nie jest:) bo mam bardzo niski zawias i od dolu nawet glowy nie wcisne a od gory to trochu trzeba rozebrac:)a tak jak kolega bocian pisze jest inny niz bosch (magnet marelli)i padl po 5 miesiacach....

Dodano po 29 minutes:

0 280 218 120 taki numer wyswietlilo mi z programu. czy mozna gdzies po vinie znalezc nr przeplywki?;>

Ostatnia edycja:
Tak. Wchodzisz na www Epera, wpisujesz swoj VIN, szukasz przeplywki w ukladzie zasilania, spisujesz numer OE przeplywki I porownujesz z numerem BOSCHA :)

no i poraz kolejny schody bo eper pokazuje ze moga byc dwa typy 0281002308 i drugi 0 280 218 120 one czyms sie roznia?

Podaj mi vin na PW, zobaczę o co chodzi

Tak. Wchodzisz na www Epera, wpisujesz swoj VIN, szukasz przeplywki w ukladzie zasilania, spisujesz numer OE przeplywki I porownujesz z numerem BOSCHA :)

Lub ten OE wpisujesz w www.arwit.pl w szukajkę w górnym prawym rogu i w wynikach masz całą masę OE tej samej przepływki z innych samochodów oraz numer Boscha.

Dla potomnych zdjęcia oplowskiego przepływomierza 0 281 002 180 z wkładką f 00C 2G2 030 (chyba najtańsza wersja, nie znalazlem tańszego z tą wkladką, płaciłem brutto 280PLN w sklepie):

Ostatnia edycja:
skąd weźmiesz termistor ? dobierzesz czy przełożysz ze starej przepływki ? ja na próbę chciałem wyciągnąć i niestety chyba był zgrzewany i bez uszkodzenia nie dałem rady go wyciągnąć :)

A w tej wkładce go nie ma? Nie jestem elektronikiem ale takie coś jest z drugiej strony wkładki powyższego przepływomierza:

Hej, ma to to :) wersja bez termistora była chyba w jakimś Nissanie i cena była niższa o jakieś 50 zł.

Dokładnie tak, z nissana nie miała (cena około 240PLN) ale to jest opel i tutaj jest ok :) dlatego napisałem bo wiele wątpliwości się przewijało, a wiem że sporo osób kupuje 019 z TS'a a jest droższa.

PS
Dodam tylko że nasadka jaka jest potrzebna do odkręcenia to torx pięcioramienny TS27.

Ostatnia edycja:
Termistory można przekładać. Ja kupiłem do 1.8 TS przepływke z Nissana i włożyłem potem do niej tylko stary termistor. Nie jest on zgrzewany, tylko zaciskany.

Dziś rozbierałem przepływkę 0281002309 (2.0 TS 150KM AR 147) i ma on wkładkę F00C2G2044

815.jpg

Ostatnia edycja:
Majkel ale to w 2009 roku Grzesiekk potwierdził, że jest zamienna z 030 bo w V6 na początku też były 044, a potem już tylko 030.

Dobry:)

Czeka mnie zmiania przepływki w Alfie 156 1.9 jtd 16v 140KM 2003r.
Czy cały czas Maxgear FS-276 jest w miarę pewny czy raczej szukać innego obejścia (Przepływka Oplowska lub sama wkładka)?

Dobry:)

Czeka mnie zmiania przepływki w Alfie 156 1.9 jtd 16v 140KM 2003r.
Czy cały czas Maxgear FS-276 jest w miarę pewny czy raczej szukać innego obejścia (Przepływka Oplowska lub sama wkładka)?

Ponad pół roku temu włożyłem do swojej alfy przepływkę maxgear fs-104 i jak do tej pory zero problemów, więc mogę polecić. Nie wiem czy konkretny model, o którym piszesz, jest godny polecenia, ale jeśli chodzi o samą firmę, to jak najbardziej polecam.

Amortyzatory
Powrót