Typy przepływomierzy/wkładek

• Autor wątku Autor wątku ap2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jaki numer wkladki (przeplywomierza) dla 1.9 JTD 110km (81 kw) prosze o pomoc:(

Podaj numer przepływki to się coś wybierze.

Trochę na inny temat...
Czy ktoś wie co się dzieje z cenami przepływomierzy?
Cena przepływki (bosch 0281002309) na allegro w ciągu tygodnia czy dwóch spadła o prawie 100zł. Mniej więcej około 450 > 350.

Trochę na inny temat...
Czy ktoś wie co się dzieje z cenami przepływomierzy?
Cena przepływki (bosch 0281002309) na allegro w ciągu tygodnia czy dwóch spadła o prawie 100zł. Mniej więcej około 450 > 350.

Ludziska kapnęli się, że są firmy, które robią to samo i tak samo dobrze za 1/3 ceny, no i towar już nie schodzi tylko i wyłącznie z powodu wytłoczonego napisu ;)

Podaj podaj. Tylko żeby to było czymś poparte(czyt. wykresy).

Ok, Robiłem pomiary z ponad rok temu, więc muszę je odszukać w tej masie logów jaką posiadam. Chwilę mi to zajmie. Myślę, że wieczorem się z tym tematem odezwę.

Odgrzebałem z okresu testu oryginału i wymiany na nieoryginalny. Dotyczy to przepływomierza dla silnika 1.9 JTDm 16V. Cena oryginału, o ile dobrze pamiętam coś około 370 zł. Cena nieoryginalnego około 124 zł (obecnie 128,99 zł. - allegro). Obudowy takie same. Oryginał oczywiście ma znaczek firmowy ;) Same czujniki już się różnią ale praktycznie tylko kanałami przelotowymi w których są elementy pomiarowe przepływu. Boczny czujnik temperatury ten sam i tak samo umieszczony.

I.
Pomiar po zakupie oryginału:
bosch2.jpg
Jak widać nie jest najlepiej :( (Wygląda jakby miał problem z wydajnością ?)

II.
Pomiar z nieoryginalnego po ok roku używania:
1. zaraz po założeniu (wyłączony EGR, więc różnice wartości dolnych proszę pominąć)
zaraz_po_zalozeniu.jpg
2. Z jazdy po mieście po około roku używania (zrobione przy okazji doświadczeń jaki wpływ ma EGR na korekty - EGR przywrócony )
miejska.jpg

Z pracy pozwoliłem sobie pożyczyć ręczny miernik przepływu z pomiarem wydajności (Airflow czy jakoś tam). Wartości nieoryginalnego były bliższe prawdzie (trochę się naliczyłem ;)). Dodatkowo w necie są dostępne dokumenty producenta podające wartości zależności przepływu i napięcia na wyjściu przepływomierza. Po tym wszystkim, mając taką możliwość, pozwoliłem sobie oryginał zwrócić do sklepu. Później taki sam nieoryginalny przepływomierz został z powodzeniem zastosowany w identycznej Alfie mojego syna.
Dla malkontentów - Tak, nie są to warunki laboratoryjne ale naprawdę da się to porównać ;)

Wygląda to nieźle :) a jaki zamiennik zastosowałeś?

tak dorzucę coś od siebie, kolega Mirek też mi zaproponował Maxgeara i dzięki temu oszczędzone prawie 250 zł a przepływka śmiga już pół roku i 0 problemu.

Czyli możemy uznać, że zamienniki MaxGear'a są ok.

Teraz to już całkiem nie wiem co robić, pchać się w zamiennik czy jednak brać boscha.
Z moja niby wszystko ok, napięcie pokrywa się z tym co na forum wyczytałem, ale zaniża wartość powietrza, dolot oczywiście sprawdzony, na jałowych ~60 zamiast 300, przy wyższych 600 zamiast 1200.
Jeżdżę z tym już sporo czasu no ale wiem ze to auto ma chodzić trochę lepiej.
Pobawię się z EGRem przez weekend, przeczyszczę / zaślepię i będę musiał podjąć jakąś decyzje. Sprawdzony zamiennik za 130, wg tego co kolega wyżej pisał będzie to FS-252 czy org. za 360.
---
EGR przeczyszczony, trochę syfu było.
Przy wymianie filtra powietrza sprawdziłem dokładnie przepływkę no i jestem zdziwiony, na obudowie zamiast 0 281 002 309 jest 0 280 218 019.
Cyrku ciąg dalszy, do tego śruby trzymające przepływke są ukręcone, więc jest problemy żeby nawet spróbować podmiany na inna, trzeba szukać innej pokrywy filtra powietrza.

Ostatnia edycja:
Widac ktoś tam cos kombinował...
Dobierz przepływkę według numer VIN.

A powiedzcie mi czy ta przepływka będzie pasować do 1,9 mJTD 16 V 150 KM, @sdero jaki ty masz silnik wersję 150 KM czy 140 KM ?.
Tam na aukcji jest wymienione do jakich pasuje. Podejrzewam,że w googlownicy jak wpiszesz FS-249 to znajdziesz czego jest odpowiednikiem.
140 KM.

No pisze tam że pasuje, do 1,9 JTD 150 km ale do Alfy GT a nie 147. Więc stąd moje pytanie.

Tak czytam, czytam i dochodze do wniosku, że u mnie coś jest nie halo. Musze wymienić przepływomierz (wywala mi błąd, że za niskie/wysokie napięcie czy jakoś tak) Spisałem sobie numerek 0 281 002 309 i znalazlem jakis taki na aledrogo, z tym że tam w opisie części jest napisane że przepływki z tym numerem były wkładane od 2000 roku, a ja mam 99. W katalogu eper po vinie doszedłem, że mam miec przepływke o numerze 0 280 218 019. Mój silnik to TS 1,8 numer AR32201. Tak więc jaki powinien być ten przepływomierz?

Amortyzatory
Powrót