• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Typy przepływomierzy/wkładek

• Autor wątku Autor wątku ap2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dokładnie 4.45V i 480 kg/h zobaczę jak to będzie dalej puki co jest idealnie auta reaguje od razu nawet na lekkie wciśnięcie gazu

Panowie w sieci hurtowni FOTA maja wyprzedaż na jakieś chińskie zamienniki przepływki
0280218019 koszt 65zł brutto

jutro będę taką testował

Podaj jeszcze telefon i nr klienta. Ludziska se bedą sami zamawiać zamiast zawracać głowę sprzedawcom. A my se bedziemy grać w karty :D

Podaj jeszcze telefon i nr klienta. Ludziska se będą sami zamawiać zamiast zawracać głowę sprzedawcom. A my se bedziemy grać w karty :D
Cena 65zł jest cena detaliczną (bez nr klienta) a w karty możemy pograć ale raczej po pracy

Ostatnia edycja:
U mnie jest tak :

AR 147 1.6 120KM 2001r.

BOSCH - 0 281 002 309 - ( 044 wkład ) - zepsuta....auto zamula.
BOSCH - 0 280 218 019 - ( 030 wkład ) - ...auto idzie jak złe, ale po około 60-70km check engine ( błąd - skład mieszanki ), czyli "motor control system failure"
SORL - 0 280 218 019 - ( 027 wkład ) - ... na dzień dobry egzaminer pokazuje zbyt dużo powietrza w składzie mieszanki, nie czekałem aż znowu coś wyskoczy i będę musiał jechać kasować błąd.

Macie Panowie jakieś sugestie, co w końcu za przepływkę kupić ? Mam jeszcze jedną w biurze to jutro napiszę jaki ma wkład ( była zamontowana fabrycznie : 0 281 002 309 )

Pozdrawiam
JS

ALFA 147 1.6 TS 16V / 147 [937] / 1,6 / 88kW / 11/2000-12/2010 / AR 32104
Powinieneś mieć przepływkę: 0 281 002 309

W benzynach najcześciej pojawia się wartość przepływu w kg/h.
Jednak w dieslach już można zaobserwować w mg/w.

Wiadomo jaki jest przelicznik?

Relacja z trasy na MaxGear. Kolejne tysiące nawinięte.... ostatnio coś się "zepsuło". Zrobiłem kilkukrotnie trasę (ok. 200 km) po krajowej "2". Temp. powyżej zera cały czas. Spalanie na sto przy prędkości 80-120 km/h.... 4,8 (!). Mam nadzieję, że tak będzie dalej. Na oryginalnym (uszkodzonym właściwie) Boschu w sumie identycznych warunkach to minimum 6,5 l/100.

czy jest ktos w stanie powiedzieć mi jaki typ wkładki przepływomierza będzie pasował do mojej alfy o nr vin ZAR93600000061502.

Powinieneś miec przeplywkę 0 281 002 309
W nim powinna być wkładka F 00C 2G2 044

no właśnie mam taką wkładkę i dupa, kopci jak wściekła :( a gdy ją odepnę zbiera się jak F1 i bez dymu....nie mam pojęcia......a wkład był sprawdzany i mierzy prawidłowo.

Jak odlaczysz czujnik temperatury silnika bedziesz mial taki sam efekt. Ecu wejdzie w tryb awaryjny.

Czyli co? przepływomierz jest dobry a przyczynu mam szukać dalej?? ale marchewa mi sie nie zapala aczkolwiek zapisuje się błąd.

jeśli został pomierzony i wskazuje dobre wartości tzn, że jest dobry. Wypięcie przepływki to wejście ECU w tryb awaryjny i załączenie sztywnych map.

dokładnie, tylko czemu według stałych wartości silnik ma lepsze osiągi?? A po założeniu przepływomierza słabnie i strasznie kopci....

W trybie awaryjnym ECU korzysta z innych map niż w trybie zwykłej pracy. Jeśli włączasz przepływke ECU wraca do pracy w normalnym trybie i korzysta z map do tego trybu. Ciężko jest, ot tak powiedzieć bez żadnych danych co powoduje to dymienie. Trzeba by porównać dawki paliwa, powietrza w danym momencie aby zobaczyć jaki jest AFR i jak to wygląda w mapie. Warto by spojrzeć na doładowania. Jak się zachowuje. Może po prostu jest niewystarczające. Pomiar powierza jest ok, dawka paliwa się zgadza, a powietrze między turbiną, a cylindrami ma jakieś lewe ujście. W sumie do właściwej dawki paliwa trafia niewłaściwa ilość powietrza (za mała), a to oznacza dym. Tak na marginesie w takim przypadku dym oznacza wyższe EGT :(

zrobię logi na podpiętej przepływce i na podpiętej. Mierzyć powietrze, ciśnienie doładowania, paliwo i co jeszcze??

Amortyzatory
Powrót