Typy przepływomierzy/wkładek

Akurat w moim przypadku tylko przepływka została zła, czujnik ciśnienia doładowania, overboost mam wymienione, turbo zregenerowane z nową gruszką. Wczoraj wsadziłem przepływkę od kolegi z tego samego modelu i auto jakby zyskało 50 % więcej mocy na przyśpieszeniu, na starej przepływce jest ospałe.

Pomysł ogólnie dobry gdyby każdy wiedział co robi, a tak nie jest.
Zły pomiar przepływki może być generowany przez inne niesprawne podzespoły, a nie sam przepływomierz. Więc wrzucanie uszkodzonej przepływki nie ma najmniejszego sensu. I weźcie pod uwagę, że jeśli ktoś źle dobierze przepływkę i wklei taki pomiar, to przez większość zostanie uznana za złą.

Racja, dlatego można by było dodać informacje o sondzie lambdzie itp i itd :). Dlatego ja wymieniałem sondę lambdę bo stara przepływka mi ją wykończyła

okej. dorzucę do tematu konieczność wrzucania wykresu sondy.

I jak alfa 156 1.9 JTD nie ma sondy? Moze opcjonalnie zaznaczamy sonde?

Ostatnia edycja:
Jak ci ją wykończyła i czym się to objawiało ?.

Wyższym spalaniem, szarpaniem przy dodawaniu gazu, dziwna praca silnika, zamulony był itp i itd. wymieniłem tą sondę i autko odżyło ....( i mniej pali)

Ostatnia edycja:
Witam, odnowię pytanie, przemieliłem wszystkie str ale dla upewniania jeszcze zapytam, znalazłem na stronie maxgear przepływomierz FS-104 51-0026, jest odpowiednikiem mojego Bosch 0281002309, wkładkę mam F00C 2G2 044 Alfa 147, 1.6 120km 2001r. Komputer będzie ją widział? I będzie śmigać?:)

Może działać :) masz 50% szans, więc warto spróbować.

kurcze, a jakiegoś pewniaka mogli byście koledzy przesłać? domyślam się, że to bedzie bosch:) ale może w jakiejś innej obudowie?;]

Wielkie dzięki:) tak czytałem, że zapomniałem co było na początku, ale dobrze, że są wśród nas znający się na rzeczy:)
Piwko dla kolegi:)

Witam.Jaki macie przepływ powietrza w 2.5 v6 przy odcince na 90"?
Na screenie poniżej 0 280 217 531 jest 640/4.5v zaś u mnie 565/4.4v,chyba lekko zaniża?
bosch_hfm5_sensors_page_2_153.jpg

Zauważyłem zanizanie wykresów z takich powodów jak inne podzespoły już są też zużyte. Przykladowo moja lambda, i świece. Na świecach miałem 1K zrobione i już tak nie dopalaly i też wykres ciulowo wychodził

Wyklepane ręcznie z HTC

Chciałem kupić przepływke nawet w sklepie który mi polecił sdero.
Niestety żaden sklep, nawet ten nie da Ci gwarancji, że przepływka da parametry jak oryginał. Stukałem, pisałem, dzwoniłem. To pewna informacja.
Wnioski niech każdy wyciągnie sobie sam. To niestety loteria. Jedna kupiona przepływka w ogóle się nie odezwała.
Mnie nie udało się znaleźć żadnego sprzedawcy w Polsce, który by gwarantował jakość tego zamiennika na poziomie o jakim Ty pisałeś. Czyli takim jak oryginału.
Mało tego Ty też takiego sprzedawcy nie znasz, bo zapytany nie jesteś w stanie go wskazać.
Może Ci sprzedawcy nie wiedzą jak dobry towar mają. Może.
Proponiję tylko, żeby chętni na taką przepływkę zapytali sprzedawcę czy będzie działać jak oryginał i czy on to gwarantuje.
Proste pytanie a wiele wyjaśni.

Nie chciałbym dalej toczyć powyższej dyskusji, a chciałem tylko odpowiedzieć na pytanie, bo nie lubię zostawiać spraw nie wyjaśnionych. Sprzedawca zapytany nawet umieścił to na swojej stronie:

zapewnienie.png

Nie chciałbym dalej toczyć powyższej dyskusji, a chciałem tylko odpowiedzieć na pytanie, bo nie lubię zostawiać spraw nie wyjaśnionych. Sprzedawca zapytany nawet umieścił to na swojej stronie:

Pokaż załącznik 114007
No też myślałem, że tą dyskusję mamy już za sobą.
Co z tego, że taki napisł dał skoro jak go zapytałem, czy gwarantuje mi że kupiona sonda da parametry takie jak oryginał, to już tego nie zagwarantował. Tylko o to mi chodzi. Że nie ma sprzedawcy tych przepływek, który by to zagwarantował przy zakupie. Jak taki się pojawi to daj znać, bo wtedy faktycznie warto u niego kupować. Nic wtedy nie ryzykujemy. Jak kupiony zamiennik da słabsze parametry od oryginalnego Boscha, to odsyłamy go sprzedawcy jako towar niezgodny z umową i dostajemy kase za zakup plus dwie przesyłki.

a czy stara przepływka albo kupione tanie zemiosło moze byc powodem falowania miedzy 2000 a 3000 obrotów? Ja juz tak jezdze pare miesiecy i mnie powoli krew zalewa. auto rano odpala ładnie ale jak sie nagrzeje to warjuje jak cholera.

No też myślałem, że tą dyskusję mamy już za sobą.
Co z tego, że taki napisł dał skoro jak go zapytałem, czy gwarantuje mi że kupiona sonda da parametry takie jak oryginał, to już tego nie zagwarantował. Tylko o to mi chodzi. Że nie ma sprzedawcy tych przepływek, który by to zagwarantował przy zakupie. Jak taki się pojawi to daj znać, bo wtedy faktycznie warto u niego kupować. Nic wtedy nie ryzykujemy. Jak kupiony zamiennik da słabsze parametry od oryginalnego Boscha, to odsyłamy go sprzedawcy jako towar niezgodny z umową i dostajemy kase za zakup plus dwie przesyłki.
So

Sorry że się wtrącę ale obawiam się że żaden rozsądny sprzedawca Ci tego nie zagwarantuje.

A czy istnieje sprzedawca ktory sprzeda Ci oryginalnego boscha i da pisemna gwarancje ze bedzie trzymal parametry jak ten z pierwszego montazu?
syfon jak tak sie ciskasz to podaj nam przyklad...

No w przpadku zakupu oryginalnego Boscha, jeśli będzie dawał kiepskie odczyty, to mamy gwarancję.
Mylę się?
A co do zamienników to Gepard ma rację. Niestety.

A czy istnieje sprzedawca ktory sprzeda Ci oryginalnego boscha i da pisemna gwarancje ze bedzie trzymal parametry jak ten z pierwszego montazu?
syfon jak tak sie ciskasz to podaj nam przyklad...
Proszę bardzo. Każdy sprzedawca oryginalnych udzieli Ci podobnej odpowiedzi.
Ja zapytałem kilku i każdy odpisał i to samo mniej więcej w tym tonie:
Nie rozumiem pytania.
Przepływomierz jest nowy oryginalnie zapakowany firmy BOSCH czyli producenta który produkuje przepływomierze na pierwszy montaż.
Oczywiście obowiązuje gwarancja producenta.
Tu masz przykładowego sprzedawcę, który jak widzisz dziwi się w ogóle takiemu pytaniu.
http://allegro.pl/show_item.php?item=3681437668

Sprzedawcy zamienników takiej odpowiedzi Ci nie udzielą.

Amortyzatory
Powrót