@sdero
Nowy
Czy kupujac przepływkę dostałeś do niej kartę gwarancyjną wystawioną przez producenta?
A wiesz że gwarancja jest dobrowolną jego deklaracją? Nie jest obowiązkowa przy zakupie czegokolwiek?
Jak jej nie dostałeś, to możesz tylko żadać wymiany towaru lub zwrotu kasy za towar niezgodny z umową zgodnie z ustawą obowiązująca w Polsce. I żądasz tego od sprzedawcy a nie producenta.
Warto znać przepisy a nie pisać publicznie bzdur.
Ty nawet nie rozróżniasz pojęcia potocznego z pojęciem prawnym. O tym dobrze wiem ale ty chyba nie wiesz o tym, że 12 lat mojego życia spędziłem rozpatrując akty prawne. Więc bądź tak łaskawy i nie zwracaj mi uwagi na brak znajomości przepisów, bo źle trafiłeś.
Właśnie regulacja ustawy z dnia 27 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego w zakresie dotyczącym niezgodności towaru z umową ma zagwarantować konsumentowi, że towar wydany mu przez sprzedawcę będzie odpowiadał umowie. Towar jest oznaczony przez producenta jako zamiennik, więc godny z przedmiotem wzorcowym, którego jest zamiennikiem. Sprzedawca ma podstawę do twierdzenia o zgodności towaru w postaci zapewnienia producenta. I tutaj jeśli dobrałeś poprawnie, sprzedawca dobrał, potwierdził katalogowo, a ci nie działa, to była to dobra wola sprzedawcy, że od ciebie towar odebrał. Inaczej możesz biegać, robić ekspertyzy, skarżyć o niezgodność z umową ale producenta. Sprzedawca nie ponosi winy.
Nie wiem czy koledzy którzy handlują częściami robili pomiary. Wiem tylko co mi powiedzieli jak chcieli ten towar sprzedać.
"Jedzmy G-no ! Miliony much nie mogą się mylić !" - nic nie robili. Opierają sie na opinii takich much
Wiem też że ŻADEN sprzedawca w Polsce nie da gwarancji, że te zamienniki działają jak oryginał. To pewna sprawdzona informacja.
Przestań pisać głupoty i moim zakupie przepływki. Kupiłem taką jaką sklep dedykował do mojego auta. Zgadzała sie z moim numerem przepływki Boscha.
Rozumiem więc, że każdy z tych towarów zamienników jest sprzedawany bez gwarancji (tej prawnej)
Ja tylko po paru miesiącach nie pamiętam jaki ten zamiennik miał oznaczenie producenta i czy jest takie same jak to co teraz do mojego auta proponuje. Ale pewnie tak, bo co niby mogło się zmienić?
Skąd niby wiesz, że mi złą dobrali. Przeciez poprzedni zakup też konsultawałem na forum nawet z Tobą i miała pasować. Po Vinie właśnie miała pasować.
syfon
No ale teraz to nie rozumiem.
To znaczy że oni mi złą dobrali?
@sdero
46559804 = FS-252 = http://allegro.pl/listing/listing.ph...ope=automotive
A jak kupowałeś u nich, to http://allegro.pl/przeplywomierz-pow...530527042.html
Jak byk pisze: FIAT 46559804. Pisałem ci, że oni jacyś dziwni są
syfon
@sdero
Twoim zdaniem powinienem jeszcze raz zaryzykować i kupić tą którą podałeś?
http://allegro.pl/przeplywomierz-pow...530527042.html
Będzie O.K.?
@sdero
Na to wygląda - FIAT 46559804 - to z twojego silnika. Tak podałeś.
Przestań robić OT. Myślę, że ludzi nie interesują twoje żale.
- - - Updated - - -
@sdero
Nie rozumiem dlaczego moje uwagi co do jakości zamienników przepływek traktujesz jako obelgi skierowane do Ciebie?
Nie, nie traktuję tego w ten sposób. Chodzi mi tylko o to aby ludzie nie naciągali się finansowo jeśli maja dobry produkt w dobrej cenie. Ale widać nie opłaca się taka działalność
... mogłem zachować wiedzę dla siebie. Teraz miałbym spokój, a czas poświęciłbym na lepsze cele niż dziwne spory.