• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Typy przepływomierzy/wkładek

• Autor wątku Autor wątku ap2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Podaj jaki masz kod silnika, bo do 1.6 to ja już 3 rodzaje przepływek widziałem.

Jeżeli Twoja Alfa jest wyprodukowana przed 07-1998 to masz 0 280 217 111
Jeżeli jest wyprodukowana po 07-1998 to masz: 0 280 218 019 (temat wkładki do tej przepływki został szeroko omówiony w tym temacie).

mam 0 280 218 019 czyli mam rozumieć, że wszystkie wkładki jakie były tu omówione do tego numeru nie ważne czy to do alfy 147 czy do 156 ale silników diesla będą u mnie pasować do 156 1,6 TS

witam dzisiaj po wizycie w serwisie fiat dowiedziałem się ze mam uszkodzony przepływomierz , jaki do alfy z 1998 r 1.9 105km? jaką wkładkę zastosować ,jaka przepływka zależy mi na czymś tanim .

zobacz co masz wstawione i taką włóż.
Ludzie, ten temat ma tylko 19 stron. Wysilcie sie trochę i przeczytajcie go!

Witam kupiłem dzisiaj zamiennik z max gear, niby wszytko Ok ale czy mógł by mi ktoś podać parametry dobrej przepływki tak dla porównania ?

bo wydaje Mi się że zaniża mi wartości.

0 280 218 019 , 105km 1998r

W fesie masz podane,wartości porównawcze. ~300 na luzie.

Wysyłane z mojego Xperia Neo V za pomocą Tapatalk 2

Witam kupiłem dzisiaj zamiennik z max gear, niby wszytko Ok ale czy mógł by mi ktoś podać parametry dobrej przepływki tak dla porównania ?

bo wydaje Mi się że zaniża mi wartości.

0 280 218 019 , 105km 1998r

W załączeniu masz dokumentacje na podstawie której możesz dokonać pomiarów. Porównywanie na podstawie FES-a to takie "mniej więcej" ;) Biorąc pod uwagę dużą bezwładność układu pracującego w realnych warunkach, jeśli w takich chcesz porównywać, to musisz zrobić sobie dłuuuugi log z jazdy.

Pokaż załącznik sensors_airmass.pdf

Przy okazji może komuś się przyda do prawidłowego sprawdzenia sprawności przepływomierza.

dzięki serdeczne , wiec myślę ze jest wszystko Ok za przepływkę dałem 150zł nowa rok gwarancji.

najlepsze jest to ze na allegro pojawiły się zamienniki za 89zł i z tego co słyszałem rok wytrzymują i nie są najgorszej jakości.
jeżeli mogę to nie zeby robić reklamę ale dla informacji są firmy "optima".

Witam, po przeczytaniu tych 20 stron to juz troche zgłupiałem. jedni mówią że może być od innego auta inni że nie. Nie wiem już co mam myśleć.
Potrzebuje przepływki do mojego v6 TB na obudowie jest numer na białej naklejce: 0 280 218 036 natomiast nad nią jest czarny wybity w obudowie 0 280 217 531, natomiast na samej wkładce jest tylko numer PBT coś tam. W związku z tym jakiej przepływki mam szukać i jakiego zamiennika ( czy ma to być 0 280 218 019)? z góry dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
A czy da się kupić wkładkę:F00C 2G2 063 taniej jak za 350 zl czynawet więcej nie szukac i brac za tyle z allegro komplet?

w tym sklepie jest napisane, że BOSCH kosztuje 180zł, więc nie rozumiem.

Amortyzatory
Powrót