• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Tylny wał napędowy - Tłumik drgań skętnych wału

szymonzo

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio 2.0 Q4
Cześć,

Byłem w ASO i niestety ale dzisiaj otrzymałem smutną wiadomość - "Wał tył do wymiany" - tłumik drgań skrętnych wału (łacznik elastyczny wału) nie nadaje się do użytku.
W ASO twierdzą że nie da się zamówić tej jednej częsci, wiec chcą wymienic cały wał tylni, koszt ponad 10k (auto po gwarancji). Czy znacie jakieś zamienniki tej częsci lub ktoś posiada wał/dyferencjał z tą częścią ?

Z góry dziękuje za każdą odpowiedź !

ALEdrogo zmiescisz sie w 1000zł

Z ciekawości, jakie były objawy?

Objawów jeszcze nie ma, ale mam zwracać uwagę czy samochód nie wchodzi w wibracje. Jeśli tak się stanie to możliwe ze będzie towarzyszył temu "jazgot" i wtedy auto będzie trzeba holować lub jechac max 20km/h.

- - - Updated - - -

ALEdrogo zmiescisz sie w 1000zł

Nie bardzo rozumiem, wiesz może jak to naprawić lub jaki zamiennik można zastosować aby wydać te 1000 zł a nie 10000 ?

Ostatnia edycja:
Niedobrze że takie ceny. Pewnie łącznik na stałe połączony z wałem. Może poszukać używanej części?

Niedobrze że takie ceny. Pewnie łącznik na stałe połączony z wałem. Może poszukać używanej części?

W ASO powiedzieli że nie jest to stały element wału, ale występuje ten element w momencie gdy kupujesz caly wał. Może uda mi sie odszukac używany wał z tym elementem ale zależy to od sposobu demontażu. Możliwości są dwie, albo ktoś rozebrał wał z tłumikiem drgań albo zostal przy dyferencjale.

- - - Updated - - -

Duży masz przebieg, upalałeś Stelvio, że wał się poddał?

Aktualny przebieg to 79 tyś. Nie upalałem auta, chyba że robil to poprzedni właściciel. Auto kupione przy 30 tyś. Auto stało 9 miesięcy, na placu poleasingowym wiec moze to jest powód. Element jest gumowy wiec moze parcieć.

Ostatnia edycja:
Cześć,

Byłem w ASO i niestety ale dzisiaj otrzymałem smutną wiadomość - "Wał tył do wymiany" - tłumik drgań skrętnych wału (łacznik elastyczny wału) nie nadaje się do użytku.
W ASO twierdzą że nie da się zamówić tej jednej częsci, wiec chcą wymienic cały wał tylni, koszt ponad 10k (auto po gwarancji). Czy znacie jakieś zamienniki tej częsci lub ktoś posiada wał/dyferencjał z tą częścią ?

Na pewno nie słuchaj się tych mistrzów z ASO. Kup używany i tyle .

nie sądzę że tłumik drgań skrętnych jest częścią niewymienną - jest na 100% do kupienia - trzeba pytać w firmach zajmujących się regeneracją wałów napędowych i ich wyważaniem. po drugie trzeba sprawdzić Eper-a jak to jest bo jakoś ASO w takie odpowiedzi nie bardzo wierzę.

Ostatnia edycja:
Hej, dzieki za odpowiedzi. Kupiłem używany wał z tłumikiem drgań (możliwe że nie potrzebnie).
Dzisiaj byłem u mechanika w Krakowie i powiedział że jest malutkie (widziałem je) pękniecie ale nie wymaga to wymiany. Stwierdził iż chcą mnie naciągnać na kase i dostać "premie".

Cytując mechanika "Panie, w ch... Cie robią, ubytków nie ma żadnych tylko jest niewielka linia na łaczeniu dwóch gum z jednej strony"

W sierpniu jeszcze jestem umówiony do następnego specjalisty, zobaczymy co powie i wtedy będę działał w tym temacie. Zaczynam się zastanawiać czy wgl jeździć do ASO w Krakowie :(

A tak wyglada usterka:

usterka_tlumika_drgań.jpg

Ostatnia edycja:
Hej, dzieki za odpowiedzi. Kupiłem używany wał z tłumikiem drgań (możliwe że nie potrzebnie).
Dzisiaj byłem u mechanika w Krakowie i powiedział że jest malutkie (widziałem je) pękniecie ale nie wymaga to wymiany. Stwierdził iż chcą mnie naciągnać na kase i dostać "premie".

Cytując mechanika "Panie, w ch... Cie robią, ubytków nie ma żadnych tylko jest niewielka linia na łaczeniu dwóch gum z jednej strony"

W sierpniu jeszcze jestem umówiony do następnego specjalisty, zobaczymy co powie i wtedy będę działał w tym temacie. Zaczynam się zastanawiać czy wgl jeździć do ASO w Krakowie :(

A tak wyglada usterka:

Pokaż załącznik 279849
Co do serwisu zapraszam na PW.
Co diagnozy ASO to żeby tam się dostać trzeba opuścić wydech osłony termiczne i dopiero wtedy coś można diagnozować. Więc też uważam iż to jest pier... Jeb... Serwisanta z ASO.
Przepraszam za słownictwo ale czasami szlak mnie trafia co wyprawiają w ASO

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
dziadzia82 - szlag to człowieka trafia jak się czyta takie wypociny, gdzie nie ma jednego zdania bez błędu, poświęć chłopie 2 minuty żeby sprawdzić co piszesz bo oczy krwawią jak się to czyta. I żadna dysortografia nie tłumaczy lenistwa, każdy tel czy komputer ma sprawdzanie pisowni i słownik.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Cześć,

Możesz napisać jakie były symptomy tej usterki ?

Ostatnia edycja:
dziadzia82 - szlag to człowieka trafia jak się czyta takie wypociny, gdzie nie ma jednego zdania bez błędu, poświęć chłopie 2 minuty żeby sprawdzić co piszesz bo oczy krwawią jak się to czyta. I żadna dysortografia nie tłumaczy lenistwa, każdy tel czy komputer ma sprawdzanie pisowni i słownik.

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

Różnica jest taka ze w moich wypocinach zawarta jest pomoc i odpowiedz na ww. opisywany problem.
Niestety ale twój kolejny post nie wnosi nic do tematu.

- - - Updated - - -

I nie będzie przez następne 50-100 tys/km.
Jeśli się znacznie pierwszy usłyszysz stuki z tyłu przy ruszaniu.

Po pierwsze ostrzegam przed przekleństwami. Po drugie przed biciem piany. Nie śledzę i nie zaglądam do wszystkich wątków na bieżąco ale jak ktoś raportuje i widzę taką oborę jak robicie to mam ochotę Was stąd eksmitować.
Rację mają obie strony. Ani nie tolerujemy kalectwa w pisaniu ani bicia piany (każda przeglądarka i edytor podkreśla błędy a telefon nawet potrafi poprawnie zmieniać modyfikować zdania). Dlatego ogarnijcie się.

Hej,

Temat rozwiązany, guma wymieniona. Koszt naprawy : 480 zł + robocizna.

Dzięki za pomoc !

Amortyzatory
Powrót