• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Tylny wał napędowy - Tłumik drgań skętnych wału

Skandaliczne podejście ASO do tematu. Te minimalne pęknięcia na załamaniach wcale nie musiały prowadzić do awarii, nie bardzo tez rozumiem dlaczego nie da się zamówić oddzielnie łącznika gumowego? Przecież jest przykręcany do obu części łączonych. Znam takich co strasznie te samochody upalają- skarżyli się tylko że te śruby potrafią się odkręcać.

Skandaliczne podejście ASO do tematu. Te minimalne pęknięcia na załamaniach wcale nie musiały prowadzić do awarii, nie bardzo tez rozumiem dlaczego nie da się zamówić oddzielnie łącznika gumowego? Przecież jest przykręcany do obu części łączonych. Znam takich co strasznie te samochody upalają- skarżyli się tylko że te śruby potrafią się odkręcać.
Wszystko się da tyle ASO uważa eper jako wyrocznię.
Co do wymiany zazwyczaj wymienia się jak pisałem wyżej jeśli dochodzą do nas nieprzyjemne dźwięki przy ruszaniu z tylnej części pojazdu.
Natomiast o śrubach pierwszy raz słyszę by cięło je.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

ASO z czegoś musi żyć, niestety ale chcą nas dymać ile sie da :(

Nie no to jest akurat taka część, że lepiej wymienić jak są ślady zużycia. Przecież to przenosi cały moment obrotowy, który jest na kołach. Kpiną tylko jest, że chcieli wymieniać cały wał :D Przecież to jest normalny w zasadzie element eksploatacyjny występujący w każdym aucie z napędem na tył, i praktycznie w każdym aucie prędzej czy później jest do wymiany :D

Tylko pytanie czy te pęknięcia na krawędziach to ślady zużycia- podejrzewam że nie, mikropęknięcia występują nawet na oponach i wcale nie trzeba ich natychmiast wymieniać. Ci którzy upalają Giulię Q (podejrzewam że ma identyczne rozwiązanie wału i łączników) nie wymieniali jeszcze łączników elastycznych wału, pisali tylko że śruby mocujące potrafią się odkręcać.

Nie wiem czy to coś pomoże ale identyczny przypadek miałem we Fiacie Freemoncie , kupiłem to w Olkuszu - Poliuretany Olkusz TEL.32 643 40 13 Być może dorabiają do Alf w tym do Stelvio .

Przecież to zupełnie inny materiał- z pewnością nie tak elastyczny jak guma, będzie miał dużo gorsze parametry przy tłumieniu uderzeń skrętnych wału. Efektem gorszego wytłumienia gwałtownych obciążeń skrętnych może być awaria innych elementów przenoszących napęd, szczególnie tam gdzie występują duże momenty obrotowe.

Czy ma ktoś z Was nr zamiennika łącznika wału, jaki można założyć zamiast oryginalnego do Giulii RWD? Ewentualnie czy możecie podać link do sklepu/aukcji.
Przy okazji wymiany oleju w skrzyni okazało się, że mój jest już nadpęknięty (zdjęcia poniżej). Nr oryginału to Hitachi C37A140 0007 - z tego co widziałem w wątku jest ten sam co w Stelvio.

4.jpg 2.jpg 3.jpg

Czy ma ktoś z Was nr zamiennika łącznika wału, jaki można założyć zamiast oryginalnego do Giulii RWD? Ewentualnie czy możecie podać link do sklepu/aukcji.
Przy okazji wymiany oleju w skrzyni okazało się, że mój jest już nadpęknięty (zdjęcia poniżej). Nr oryginału to Hitachi C37A140 0007 - z tego co widziałem w wątku jest ten sam co w Stelvio.

Pokaż załącznik 284035 Pokaż załącznik 284036 Pokaż załącznik 284037

Podaj rozstaw otworów montażowych 78mm 96mm czy 105mm

- - - Updated - - -

Podaj rozstaw otworów montażowych 78mm 96mm czy 105mm

w sumie mam w giulii q4 bardzo podobne lecz trochę mniejsze pekniecie jak Harvaster w rwd. przy 140 sa minimalne drgania ktore znikaja powyzej lub ponizej tej predkosci, ale musze jeszcze wykluczyc kola wywazajac na nowo
w ramach ciekawostki znalazlem dwie uzywki na necie do giulii. nic nowego nie znalazlem dostępnego
tinyurl.com/bwmpjrxx
tinyurl.com/mv7tvuf3

dziadzia pisal wczesniej ze moze podpasuje z x3, x5, ale nie mi to oceniac, ktoś potwierdzi?
na allegro jest wiele ofert, m.in. tinyurl.com/3p6wr3zc

Ostatnia edycja:
w sumie mam w giulii q4 bardzo podobne lecz trochę mniejsze pekniecie jak Harvaster w rwd. przy 140 sa minimalne drgania ktore znikaja powyzej lub ponizej tej predkosci, ale musze jeszcze wykluczyc kola wywazajac na nowo
w ramach ciekawostki znalazlem dwie uzywki na necie do giulii. nic nowego nie znalazlem dostępnego
tinyurl.com/bwmpjrxx
tinyurl.com/mv7tvuf3

dziadzia pisal wczesniej ze moze podpasuje z x3, x5, ale nie mi to oceniac, ktoś potwierdzi?
na allegro jest wiele ofert, m.in. tinyurl.com/3p6wr3zc

Ja kupiłem nowy tłumik FEBI (zestaw z śrubami nr 21193) - pasuje z mercedesa, koszt w zależności od sklepu 250-350 zł brutto.
FEBI.jpg
Jak ktoś chce tłumik bez śrub to FEBI 21191.

Stary tłumik zrobił się dość twardy i mało elastyczny w porównaniu do nowego FEBI. Co do wrażeń - jak dla mnie bez zmian przed/po.
Co do drgań przy 130-140 to raczej koła. Samo wyważenie może nic nie dać, czasami koła mają delikatne bicie promieniowe i wtedy najlepiej zrobić test drogowy z optymalizacją położenia opony na feldze (jeśli oczywiście jest prosta). Miałem podobny problem jak Ty i pomógł mi kolega [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION].

super info - pogrzebałem trochę i pasuje z części Chryslera 300 nr kat. 05127291AA wg eper 1157 pln brutto - czas dostawy 2 dni - info ASO Zasada Kraków

Ostatnia edycja:
super info - pogrzebałem trochę i pasuje z części Chryslera 300 nr kat. 05127291AA wg eper 1157 pln brutto - czas dostawy 2 dni - info ASO Zasada Kraków

Nie każdy zamiennik pasuje, z pewnością nie pasuje ten ze zdjęcia poniżej (Mayle jest zamienny w katalogach z tym z FEBI). Sam kupiłem Mayle ale musiałem oddać bo nie pasował.
Tuleje (zaznaczyłem na czerwono) w tym Mayle są pod specjalne podtoczenia, których nie ma w Alfie. Tulejki powinny być praktycznie na płasko z gumą.

maylehd.jpg

Jaki masz przebieg ? Samo z siebie się zużyło czy masz race i upalales ?

Jaki masz przebieg ? Samo z siebie się zużyło czy masz race i upalales ?
Nie upalam Belli i nie mam trybu Race. Mam za to szperę. Przebieg jak wymieniłem coś koło 70kkm.
Wg. znajomego mechanika przejechałbym pewnie jeszcze dużo km zanim cokolwiek można byłoby poczuć, ale dla spokoju wymieniłem.

Amortyzatory
Powrót