• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Tylna wycieraczka

W Body Compie- Nadwozie bodajże.
U mnie podobnie- wycieraczka działa jak chce. Dzisiaj rozebrałem całą przelotkę i klapę tył. Przewody były już wymieniane (wszystkie) i jest to zrobione na prawdę porządnie. Dla spokoju jednak przemierzyłem przejście na zielonym kabelku. Później rozebrałem wtyk silniczka i wysypały się piny łączące. Już myślałem że to to ale poskładałem, podoginałem i nadal nic. Silniczek w julce jest nieco inny niż w 159. W 159 producentem jest Denso a w julce MagnetiMarelli, nie da się wymienić 1:1. Zauważyłem związek z pozycją pracy przednich wycieraczek. Czasem jak nie mogę wyłączyć tyłu wystarczy... przód przełączyć z auto na 0.
W body kompie 3 błędy:
B10AA
B1037
B1022.
Już się powoli poddaję...

Przerabiałem ten temat w 2017r. w Julce 1.4 TB. Naprawione zostały wiązki przewodów z lewej i prawej strony klapy (zastosowano kity naprawcze) bo pojawil się problem z otwieraniem klapy bagaznika i czasami z wycieraczką. Faktycznie jeden kabelek był zerwany a inne naderwane lub strasznie zmasakrowane (pogniecione na zgięciu). Problem z klapą zniknął, ale nie z wycieraczką. Następnie wymieniono silniczek wycieraczki tylnej na nowy, oryginalny. Efekt: wycieraczka nadal żyła swoim życiem. Sprawdzano kable na calej długości- były OK. Ostatecznie w ASO wymieniono body computer na nowy i... wycieraczka działa prawidłowo. :) Podejrzewam, że w wyniku uszkodzenia przewodu w wiązce klapy powstało zwarcie, ktore uszkodziło komputer.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Ps. Też nie wierzyłem, że problemem może być body computer. Czasami wycieraczka działała prawidłowo i wtedy myślałem, że włoski system samonaprawczy działa gdzieś w tle ;) ale za jakiś czas wycieraczka znowu wariowała. Komp. kosztowal 1700zł i był zamawiany w fabryce pod konkretny VIN.

Ostatnia edycja:
Nieraz jeden raz to pisałem - nie lekceważyć tylnych wiązek i jeśli coś zaczyna nie działać/nie świecić od razu robić nie czekać aż połowa przewodów wylezie z izolacji i się pozwiera między sobą. Szkoda ryzykować upaleniem body. Nie słuchać ASO które często odpalantowuje klienta i radzi jeździć aż padnie całkiem - tylko ich później nie obchodzi że to klient musi wyskoczyć z 2 kawałków , a mogło się skończyć tylko naprawą wiązki. Wracając jeszcze do losowego zatrzymywania się tylnej wycieraczki - u mnie ten efekt występuje od czasu do czasu i na na pewno powodem nie jest wiązka bo naprawiałem uszkodzone przewody na bieżąco i na 100% nie doszło nigdy do zwarcia miedzy nimi , co najwyżej miałem jakiś urwany ale jak widziałem nawet lekkie pęknięcie izolacji w dobrych kablach to tez od razu robiłem . Czyli nadal wiemy tyle ze tylna wycieraczka żyje własnym życiem i nie do końca wiadomo co ostatecznie jest tego powodem :(

U mnie jest cały czas ten problem przy czym wiązkę oglądałem jeden przewód zrobiłem (chyba sam go urwałem ciagnac za przewody żeby je sprawdzić). Zastanawiam się czy to nie silnik wycieraczek podobno w 159 bywały podobne problemu...najłatwiej byłoby przedłużyć przewody i wpiąć się do kogoś kto nie ma problemu. Silniczki wycieraczek są nitowane ale wszystko da się zrobić

U mnie serwis sprawdzał na innym silniku i dalej to samo, więc pewnie czeka mnie wymiana BC ale wcześniej naprawie znów wiązkę bo teraz radio szumi w tunelach... :/

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

U mnie był(jest) taki przypadek że jak włączałem ogrzewanie tylnej szyby to wycieraczka sama powolutku robiła cykl.
Ale z tego co zaobserwowałem, robiła to tylko w "mokre" dni,choć ostatnio przestała ,ale pewnie tylko na chwilę.

Rozebrałem tylna wiązkę aż do tylnego nadkola i tylko kabel antenowy był złamany ,reszta przewodów bez oznak uszkodzeń.

W ktorym miejscu była pęknięta? Ja też mam problem z radiem nawet poza tunelem...ale przewód wygląda na cały zmieniałem bat...i nowym dopiero jak wyginalem go to było lepiej...myślę o wymianie całej anteny z mocowaniem

Generalnie kable pękają w tej gumowej przelotce ,ale jest szansa że masz jakiś problem z samym mocowaniem tego przewodu już do stopki anteny ,albo w stopce coś się popsuło.

W ktorym miejscu była pęknięta? Ja też mam problem z radiem nawet poza tunelem...ale przewód wygląda na cały zmieniałem bat...i nowym dopiero jak wyginalem go to było lepiej...myślę o wymianie całej anteny z mocowaniem

Nie piszecie przypadkiem o 2 rożnych samochodach? W julce w niektórych wersjach była dodatkowa antena którą było ogrzewanie szyby , ale jeśli w prawej wiązce nie ma przewodu coaxial to słaby odbiór kompletnie nie ma związku z uszkodzona wiązką tylko samą anteną (najczęściej wzmacniaczem w jej podstawie)

Bardzo możliwe że o różnych [emoji6] no nic zimno już jest do wiosny wytrzymam na Spotify [emoji6]

Jestem po wymianie wiązek z dwóch stron (zamienniki) i miałem cichą nadzieję, że tylna wycieraczka wróci do normalnego trybu pracy, ale niestety...
Jest jeszcze opcja uszkodzenia samej wycieraczki - silniczka, ale chyba niestety uwaliło BC. No cóż, póki co przynajmniej nic więcej popsuć się nie powinno, ale czeka chyba kolejny wydatek :-/

Jakiś czas temu poprawiłem styki w silniczku wycieraczki - ze 2 mieś był spokój ale to nie było przyczyną bo niestety problem powrócił przy niskich temperaturach i wszystko wskazuje że to wina body. Objawy m. in. są takie że czasem działa ok, czasem zatrzymuje się w przypadkowych miejscach , nieraz nie da się wyłaczyć albo zostaje w miejscu natychmiast po przekręceniu wyłącznikiem przy kierownicy (to jest jeszcze najlepszy objaw ze wszystkich bo można ja manualnie sprowadzić do pozycji spoczynkowej ;) ) . Wiązki u mnie są ok wiec pozostaje body - a potwierdza to fakt że jak wycieraczka nie chce się zatrzymać to wystarczy włączyć na chwile przednie wycieraczki lub nawet spryskiwacz i tylna wtedy się uspokaja. BC wymieniać przecież nie będę z powodu takiej pierdoły , prędzej zrobię sobie niezależny sterownik poza body chociaż jak przyjdzie wiosna/lato to problem pewnie zniknie zresztą wtedy się raczej rzadko używa tylnej :)

a może zespolony przełącznik?

[MENTION=34131]Dareek[/MENTION] mam podobne objawy i jedyne co nie jest przetestowane (poza body) to silniczek wycieraczki. Przelacznik wymieniałem i u mnie to nie pomogło choć to nie znaczy że nie pomoże nikomu ;)
Jeśli ktoś chce to mam stary sprawny choć wątpię żeby on był przyczyna

W mojej też wycieraczka żyje swoim życiem. Staram się nie używać ;) i też mi wiązkę od zamka bagażnika naprawiali. Zaraz potem wycieraczka zwariowała ;)

Pytanie, jak to naprawili? Może pomylili przewody? Wszystko na klapie poza wycieraczką działa poprawnie?

Tak, poza wycieraczką wszystko w klapie jest ok. Już mi się nie chce wnikać, straciłam trochę serce do tego auta. Tzn do tego akurat mojego, bo nie do Giulietty ogólnie ;)

Przy okazji sprawdzania MA w serwisie po znajomości sprawdzili inne rzeczy w mojej Julce, w tym tę nieszczęsną wycieraczkę ;) Wiązki są ok, silniczek jest na wykończeniu. Koszt nieoryginalnego wg serwisu fiata 400 coś zł. Póki co odpuściłam sobie, jakoś jeszcze działa ta wycieraczka. Przy okazji naprawili mi wiązki w ogrzewaniu tylnej szyby, bo tez nie działało...

Ktoś pisał że budowa jest podobna do tego że 159 i często wystarczy go rozebrać wyczyść i przesmarować. Ale ja tego jeszcze nie robilem

Amortyzatory
Powrót