[Giulietta] Tylna wycieraczka

No dobra, temat ogarnięty. Wymiana body computera i wszystko działa jak trzeba.

ja też po wymianie body

W moim przypadku odwiedziłem elektryka, który stwierdził, że nic nie znalazł i wszystko wygląda na to, że jakiś moduł jest uszkodzony. Najprawdopodobniej chodzi o ten nieszczęsny body computer. Mam w związku z tym pytanie: za co on odpowiada i gdzie się znajduje?

to jest skrzynka bezpieczników koło twoje lewej nogi za tym schowkiem zarządza wszystkim są rożne wersje zależne od wyposażenia auta w Tychach jest firma co ma i programuje body muszą z czytać najpierw z twojego body żeby immo działało bo jak podmienisz obce body to nie odpalisz auta

Zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią, zanim wymienię Body Computer. Czy u Was też tak było, że wycieraczka działała czasem dobrze, a czasem źle? Czy jak już się zepsuła, to na zawsze? U mnie bywa tak, że działa poprawnie, dlatego nie wiem, czy jednak gdzieś w kablach nie tkwi problem. Chociaż elektryk stwierdził, że nic nie znalazł...Najgorzej będzie jak wymienię Body Computer i będzie to samo :)

też tak miałem raz działa prawidłowo ale częściej wariowała. do tego przy ponownym zwarciu wiązki kabli w klapie mimo naprawy Aso kilka lat temu. Tak padło body że przestał działać centralny zamek tak że auta się nie dało zamknąć. po wymianie body i naprawie wiązki po swojemu jest ok

- no i na mnie padło (przebieg 60Kkm, 2010 rok), wycieraczka tylna losowo się zatrzymuje lub też w zależności od kaprysu działa cały czas.
- po rozebraniu tylnej prawej wiąki , zielono- brazowy kabelek po pociągnięciu sam wyszedł z peszla.
- grubośc tego kablekla jest chyba najmniejsza w całej Alfie.
- czas naprawy 20 minut.

Załączniki

• przewod.jpg
    przewod.jpg
    91.9 KB · Wyświetleń: 105
  • przewod2.jpg
    przewod2.jpg
    117.3 KB · Wyświetleń: 70
Ostatnia edycja:

Załączniki

• polaczenie_masy.jpg
    polaczenie_masy.jpg
    95.6 KB · Wyświetleń: 77
  • silnik_elektryka.jpg
    silnik_elektryka.jpg
    101.5 KB · Wyświetleń: 56
  • silnik_mech.jpg
    silnik_mech.jpg
    103.7 KB · Wyświetleń: 74
  • wtyczka.jpg
    wtyczka.jpg
    77.1 KB · Wyświetleń: 77
#Seweryn80 - Czy możesz podać namiary na firmę w Tychach, która programuje body? Czy w twoim przypadku wymiana body pomogła?

Ostatnia edycja:
Witam miałem podobne objawy- wycieraczka pracowała jak chciała, zatrzymywała się w dowolnym miejscu, czasem nawet po włączeniu nie szło jej wyłączyć - trzeba było gasić silnik. Również na początku sądziłem, że uszkodzony jest kabelek przy klapie lecz okazało się, że poprzedni właściciel już je wymienił. Odstawiłem julkę do elektryka i uporał się z problemem bez programowania czy też wymian komputera. Pogrzebał przy silniku wycieraczki i działa wszystko jak powinno-bynajmniej jak na razie. Myślę, że tam należy szukać problemu. Oczywiście jeszcze potrzebny w miarę kumaty elektryk.

Witam miałem podobne objawy- wycieraczka pracowała jak chciała, zatrzymywała się w dowolnym miejscu, czasem nawet po włączeniu nie szło jej wyłączyć - trzeba było gasić silnik. Również na początku sądziłem, że uszkodzony jest kabelek przy klapie lecz okazało się, że poprzedni właściciel już je wymienił. Odstawiłem julkę do elektryka i uporał się z problemem bez programowania czy też wymian komputera. Pogrzebał przy silniku wycieraczki i działa wszystko jak powinno-bynajmniej jak na razie. Myślę, że tam należy szukać problemu. Oczywiście jeszcze potrzebny w miarę kumaty elektryk.

A skąd jesteś możesz podrzucić namiar na elektryka bo ja dziś całą klapę rozebrałem wiązki oglądałem i nic to nie zmieniło. Przewód cały a silniczek działa jak działał... raz się zatrzyma po przekręceniu raz jak go najdzie...? :)
Albo możesz go podpytać co on tam ostatecznie wyczarował?

Może faktycznie ten elektryk by zdradził sekret, na czym polegał problem.
Ja się trochę poddaję. Przewody w klapie i i na przejściu z klapy do kabiny sprawdzone i bez efektów. W problem z komputerem nie chce mi się nie chce wierzyć, ponieważ mam chwilowe przebłyski, kiedy wycieraczka działa sprawnie. Sądzę że to jednak jest kwestia jakiś styków. Do silnika jeszcze się nie dobierałem, ale wszystko przede mną. Jakaś podpowiedź byłaby mile widziana. :)

Mam to samo przewodów mało sam nie urwałem i nic, jak odepnę pin 2, odpowiadający za przerywanie i działa tak samo...a może nawet lepiej bo 3/3 razy zatrzymała się na dole (ale nie po tej stronie co trzeba :D )

Podobno wyrabia się mechanizm, krzywka w samym silniczku. I raz złapie odpowiednią pozycję, innym razem nie. U mnie występują dokładnie te same objawy i tak mi powiedziano w serwisie. Używane silniczki można kupić za ok 100 PLN. Nowy poza ASO to ponad 300. Jeśli nie kabelek i nie da się naprawić samego mechanizmu, to chyba trzeba rozważyć wymianę. U mnie jeszcze czynnikiem, który zakłóca pracę wycieraczki jest wilgoć, np po myjni. Gdy jest w miarę sucho i używam spryskiwaczy pracuje poprawnie. Póki co nie ruszałem, nadchodzi w końcu lato

Ja naprawiłem przewody na łączeniu klapy, rozkrecilem silnik wycieraczki żeby sprawdzić czy wszystko ok - dogialem krzywki. Po zmontowaniu sprawdziłem miernikiem czy idzie sygnał z silniczka (jest ok), a wycieraczka dalej nie zatrzymuje sie w odpowiednim miejscu.
Komputer rzuca błędem dot. krzywki wycieraczki... :(

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

A pod co i czym się podpinasz, że widzisz błędy wycieraczek? :)
Masz może jakieś fotki z rozbierania silniczka i doginania krzywek?

A pod co i czym się podpinasz, że widzisz błędy wycieraczek? :)
Masz może jakieś fotki z rozbierania silniczka i doginania krzywek?
MES + elm 327 + zolta przejsciowka.

Nie ma zdjec ale silnik wyglada prawie tak samo jak w 159, konstrukcja super prosta - https://youtu.be/9AKXTM_O8s4

Wystarczy wpiac miernik i sprawdzic czy jest styk w pozycji spoczynkowej.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

A w której zakładce w MESie bo za cholerę nie umiałem tam na żółtej końcówce nic znaleźć :)
Możesz rozwinąć myśl - styk w pozycji spoczynkowej? :)

Amortyzatory
Powrót