• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Tylna klapa sama sie podnosi

• Autor wątku Autor wątku steevr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a to przepraszam ,nie doczytalem,moj blad:)

Myślę że najfajniej byłoby w SW założyć siłownik elektryczny - tylko problem z impulsem z kluczyka do zamknięcia....

Wiec tak :D
Ja wstawilem silowniki gazowe marki MAGNETI MARELLI o dlugosci : 29cm z maxymalnym skokiem 108mm , srednica tłoczka 8mm , srednica cylindra 19mm no i siła F1 -700N.
Jesli chodzi o montaz to trwa to moze 5-10min maxymalnie gdyz instalacja jest prosta typu plug&play :D

ps. klape juz otwieralem chyba z 30razy i bez zadnych wad i broblemow jak narazie :D , 30razy dlatego ze sie troszke podniecalem tym ze jus wkoncu mam to co chciałem :D

Ja wstawilem silowniki gazowe marki MAGNETI MARELLI o dlugosci : 29cm z maxymalnym skokiem 108mm , srednica tłoczka 8mm , srednica cylindra 19mm no i siła F1 -700N.
Jesli chodzi o montaz to trwa to moze 5-10min maxymalnie gdyz instalacja jest prosta typu plug&play
Masz może nr części, albo wiesz do jakiego samochodu są dedykowane?
Łatwiej byłoby zamówić.

ps. klape juz otwieralem chyba z 30razy i bez zadnych wad i broblemow jak narazie , 30razy dlatego ze sie troszke podniecalem tym ze jus wkoncu mam to co chciałem

A jak z zamykaniem, nie ma z tym problemów? Już teraz klapę się dość ciężko zamyka, na początku mi nie zawsze wychodziło (za mało siły przykładałem), z czasem nabrałem wprawy. Tak więc pytanie czy zamykasz używając wewnętrznego uchwytu, czy też może naciskasz z góry?

A jak z zamykaniem, nie ma z tym problemów? Już teraz klapę się dość ciężko zamyka, na początku mi nie zawsze wychodziło (za mało siły przykładałem), z czasem nabrałem wprawy. Tak więc pytanie czy zamykasz używając wewnętrznego uchwytu, czy też może naciskasz z góry?

Powodem ciężko zamykającej się klapy może być nieodpowiednia pozycja metalowego uchwytu w bagażniku za który zaczepia się zamek. Ja u siebie podciągnąłem go trochę w górę i teraz za każdym razem klapa zamyka się sama przy opuszczaniu praktycznie pod swoim ciężarem.

Powodem ciężko zamykającej się klapy może być nieodpowiednia pozycja metalowego uchwytu w bagażniku za który zaczepia się zamek. Ja u siebie podciągnąłem go trochę w górę i teraz za każdym razem klapa zamyka się sama przy opuszczaniu praktycznie pod swoim ciężarem.
Tak marqo, ale Twoja klapa to klapa od SW, a my mówimy o sedanie.
Pozdrawiam.
- Rafał

Praktycznie wiemy już że w sedanie działa a jak będzie z wersją SW czy siłowniki o tej sile dadzą radę podnieść tak ciężką klapę...

Klapa jest na tyle ciężka, że sam siłownik od samego dołu nie podniesie jej. Mam na myśli silniczki elektryczne ale to już tylko moja wyobraźnia bo nie mam pojęcia jakie i jak je zamontować. Prawdopodobnie należałoby zrobić sporo przeróbek i wydatek nie mały więc to nie wypali. Pozostaje sprzedać SW i kupić sedana :)

Albo cytryne, mój sąsiad otwiera bagażnik w kombi pilotem, trochę mu zazdroszczę :)

Eee tam zazdrościć nie ma co.
Ale przy okazji możesz podpatrzeć jak to u niego jest rozwiązane fabrycznie. Zresztą to teraz nie tylko w Cytrynach jest.

Idąc tym tropem to zaczniemy myśleć o samo domykaniu drzwi jak np. w bmw :) spokojnie, następczyni 159 będzie na pewno to wszystko miała...

zrobic mozna wszystko tylko pytanie za ile
http://forum.vectraklub.pl/index.php/topic/84681-porada-zdalnie-otwierana-klapa-bagaznika-w-sedanie/
sam siłownik elektryczny pewnie by się od czegoś dobrało za 250 - 300zł, za pomoca przekaznika mozna by wykorzystac guzik w pilocie do otwierania klapy, a na klapie od spodu zrobic
przycisk do zamykania
problemem mi sie wydaje przypadkowe wcisniecie przycisku otwierania klapy bagaznika, teraz jest szansa ze nikt nie zauwazy jak nam sie wcisnie przycisk przypadkowo,
z opcja elektrycznego silownika - efekt bedzie taki ze bedzie stal samochod pod marketem z szeroko otwartym bagaznikiem....
moze szlo by to obejsc i zrobic jak z wlewem paliwa ze otwierac mozna tylko przy otwartym centralnym
no i jeszcze pozostaje kwestia jak otworzyc klape jak sie silownik popsuje, akumulator rozladuje itp

zapraszam do burzy mozgow :) moze cos wymyslimy

steevr możesz nakręcić filmik, jak to dokładnie u Ciebie działa? Na jaką wysokość odbija klapa?
Nie chciałabym minąć się z wyobrażeniami ;)

Amortyzatory
Powrót