• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Tylna klapa sama sie podnosi

• Autor wątku Autor wątku steevr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Myślę, że powinno się to udać połączenie tych dwóch patentów czyli sprężyna niebieska i mocniejszy siłownik. Najpierw zacznę jak kolega wino-w2 od sprężyn bo są tańsze i dostępne w moim rejonie. Zobaczę wtedy jak będzie zachowywać się moja klapa w SW i ewentualnie dokupię mocniejsze siłowniki. Postaram się coś ogarnąć w tym temacie podnoszenia klapy zaraz po tym jak uporam się z dystansami i oczywiście po powrocie z urlopu na który jadę :)

Tak czytam i się zastanawiam jak Wam tam się sprężyna mieści skoro po zamknięciu klapy na tłoku zostaje 14mm......... Ja mam inaczej?
W dodatku moje prametry siłownika to 1180N max długość 255mm a skok 65mm.
Czyli jednak odbiega to od parametrów tego z aukcji.

- - - Updated - - -

A tak poza tym na tej stronie z siłownikami można skorzystać z konfiguratora. A z niego wynika jasno że większych siłowników w tym skoku i długości nie dostaniemy. Czyli ten kierunek trzeba odpuścić.

Edit:
Sorki, można dobrać silniejszą. Najmocniejsza to 2500N o wymiarach jak podałem wyżej. Problem w tym że nie będzie już miejsca na sprężynę.

Ostatnia edycja:
Właściciel alfy i autor filmiku to kolega " wino-w2 "

Temat o sprężynach jest tutaj - http://www.forum.alfaholicy.org/159...ne_podnoszenie_zamykanie_klapy_bagaznika.html , sam zakupiłem sprężyny, ale są za krótkie żeby dźwignąć klapę w sedanie, nie bardzo mam ostatnio czas żeby się zabrać za założenie dłuższych sprężyn i sprawdzenie tego, ale jak tylko ogarnę temat to się pochwalę.

Pozdrawiam

Dzięki bardzo, ja mam SW i to co widzę na pierwszym filniku z YT mi wystarczy. Teraz jest udręka bo nie ma żadnego punktu zaczepienia w kombi i dzwiganie klapy to dramat, płacz i zawsze brudne ręce oraz paluchy na aucie :(

Ostatnia edycja:
Czyli też tak masz że po otwarciu palców nie idzie włożyć i musisz dźwigać klapę do samej góry? Myślałem że to kwestia starych siłowników. Zobaczymy ile zaśpiewają za te mocniejsze.

Dzięki bardzo, ja mam SW i to co widzę na pierwszym filniku z YT mi wystarczy. Teraz jest udręka bo nie ma żadnego punktu zaczepienia w kombi i dzwiganie klapy to dramat, płacz i zawsze brudne ręce oraz paluchy na aucie :(

Ja otwieram za wycieraczke:)

Czyli nawet jak zamówię nowe oryginalne to ta klapa nie odskoczy tyle żeby palce włożyć? To jest jakaś masakra..... dobrze że w ogóle włosi nie zapomnieli o otwieraniu......

Ja zamówiłem sprężyny własnie dlatego żeby nie brudzić rąk przy otwieraniu. Czekam aż dojdą.
Aczkolwiek jak mocniejsze siłowniki się sprawdzą i będzie można całkowicie otworzyć klapę będzie idealnie, pytanie ile siły trzeba będzie użyć do zamknięcia.
Dajcie znać jak założycie mocniejsze siłowniki.

Dokładnie tak-klapa wgóle nie "odskakuje"-muszę ryć pazurami jak kret brudząc łapy żeby ją odciągnać, wsunąć dłoń i podnieśc do góry. Stąd mój post, że mi w zupełności wystarczy rozwiązanie ze sprężynami i jak widać na filmiku klapa odskakuje na jakieś 20 cm :)
W poniedziałek zamwiam sprężyny i działam.

Dokładnie tak-klapa wgóle nie "odskakuje"-muszę ryć pazurami jak kret brudząc łapy żeby ją odciągnać, wsunąć dłoń i podnieśc do góry. Stąd mój post, że mi w zupełności wystarczy rozwiązanie ze sprężynami i jak widać na filmiku klapa odskakuje na jakieś 20 cm :)
W poniedziałek zamwiam sprężyny i działam.
Dobra. Ale jesteś pewien że masz tam tyle miejsca? Obawiam się że oryginalne sprężyny tak jak u mnie nie mają na to miejsca. Mam tylko 14mm po zatrzaśnięciu klapy. Ale patrząc na te z alegrosza zamienniki wydaje mi się że tam jest więcej miejsca po zamknięciu. Ponieważ jest mniejszy korpus i tłoczysko wystaje więcej pomimo tego samego wymiaru długości maksymalnej.

Sprężyny z filmiku nie są z alledrogo, ale od producenta (http://www.impex-ready.pl/) z postów na poczatku (kilka pln szt). Kolega z forum, który to robił nie wspominał o tym zeby były jakiekolwiek problemy-dla niego to rozwiązanie było nie OK, bo chciał uzyskac efekt całkowietego otwarcia klapy (jak np. w Audi z elektrycznym otwieraniem).

Ja mówię o teleskopach. Mam inne niż te na aukcji. Co oznacza że zamienniki nie były identyczne. I u mnie miejsca na takową sprężynę jest tylko 14mm. To się nic nie upchnie. Chyba że tylko aby klapa o 1cm odskoczyła.

- - - Updated - - -

Mam ofertę z firmy na te mocniejsze teleskopy. Czyli fizyczny zamiennik o mocy 2500N (fabryczne mają 1180N).
Cena netto to 99zł za parę + przesyłka 20zł.

- - - Updated - - -

Kurde tak patrzę że cena niemal taka jak zamienniki dedykowane z alegrosza :)

Ok, pytanie tylko co dadzą te mocniejsze teleskopy... nie wierzę w to, że klapa uniesie się sama do samej góry-do tego potrzebna jest elektryka (a to jeden z bardziej awaryjnych i poronionych pomysłów-ale co kto lubi ;) to raz, dwa-ile siły trzeba będzie włożyć w zamknięcie takiej klapy?
99 pln za komplet to nie majątek-możesz podać namiary na pw do tej firmy? Dzięki!

Ok, pytanie tylko co dadzą te mocniejsze teleskopy... nie wierzę w to, że klapa uniesie się sama do samej góry-do tego potrzebna jest elektryka (a to jeden z bardziej awaryjnych i poronionych pomysłów-ale co kto lubi
Zobaczymy. Na pewno będzie się łatwiej podnosić. Może też łatwiej odskoczy. Ja takie kupię i podumam co dalej.
to raz, dwa-ile siły trzeba będzie włożyć w zamknięcie takiej klapy?
Dwa razy więcej niż do tej pory bo siłowniki są dwa razy mocniejsze :)

możesz podać namiary na pw do tej firmy? Dzięki!
Masz stronę czy dwie wcześniej. Ja z tej stronki mam.

Ja zamówiłem sprężyny własnie dlatego żeby nie brudzić rąk przy otwieraniu. Czekam aż dojdą.
Aczkolwiek jak mocniejsze siłowniki się sprawdzą i będzie można całkowicie otworzyć klapę będzie idealnie, pytanie ile siły trzeba będzie użyć do zamknięcia.
Dajcie znać jak założycie mocniejsze siłowniki.
Coachu, a Ty masz sedana, czy SW?
Pozdrawiam.
- Rafał

Właściciel alfy i autor filmiku to kolega " wino-w2 "

Temat o sprężynach jest tutaj - http://www.forum.alfaholicy.org/159...ne_podnoszenie_zamykanie_klapy_bagaznika.html , sam zakupiłem sprężyny, ale są za krótkie żeby dźwignąć klapę w sedanie, nie bardzo mam ostatnio czas żeby się zabrać za założenie dłuższych sprężyn i sprawdzenie tego, ale jak tylko ogarnę temat to się pochwalę.

Pozdrawiam

Witam
Wszystkich walczących z klapą bagażnika.
Moje zdanie jest takie.
Po założeniu siłownika o większej sile i założeniu tych sprężyn, co ja dałem, klapa w SW powinna iść do góry jak strzała bez żadnego problemu.
Na samych sprężynach już jej dużo nie brakowało, aby sie uniosła.
Jeśli macie te siłowniki o większej mocy to sam siłownik gazowy nic nie da. Klapę musi cos podnieść te parę centymetrów do góry i to właśnie załatwia ta sprężyna.
Jedno jest pewne, że siła do zamknięcia będzie większa.
Czekam na rezultaty i filmik z podnosząca sie klapa alfy 159 SW bądź sedana.
Pozdrawiam wino-w2

Witam
Wszystkich walczących z klapą bagażnika.
Moje zdanie jest takie.
Po założeniu siłownika o większej sile i założeniu tych sprężyn, co ja dałem, klapa w SW powinna iść do góry jak strzała bez żadnego problemu.
Na samych sprężynach już jej dużo nie brakowało, aby sie uniosła.
Jeśli macie te siłowniki o większej mocy to sam siłownik gazowy nic nie da. Klapę musi cos podnieść te parę centymetrów do góry i to właśnie załatwia ta sprężyna.
Jedno jest pewne, że siła do zamknięcia będzie większa.
Czekam na rezultaty i filmik z podnosząca sie klapa alfy 159 SW bądź sedana.
Pozdrawiam wino-w2

OK, zeby rozwiać ostatniecznie moję wątpliwości-te niebieskie sprężyny założyłeś do standardowych teleskopów jakie były fabrycznie w SW? Dzięki za info.
A tak na marginesie w SW taka "samoodskakująca" klapa to może być niezła kiszka na ciasnym albo niskim parkingu+do tego jakis nie zdjący sobie sprawy z odskakiwacza pieszy i mamy mały bigos :))) (szczególnie jak będziemy otwierać ze środka i nie za bardzo widać co się dzieje za autem).

Ostatnia edycja:
Panowie,ale spojrzmy nato z drugiej strony.Kombinujecie aby klapa sama sie podnosila bo brudzicie sobie rece muszac ja uniesc,a jak ja zamkniecie jesli silowniki beda mocniejsze i bedzie trzeba uzyc wiecej sily,o tyle wiecej ze nie wystarczy ja pociagnac za wewnetrzny uchwyt tylko jeszcze docisnac z zewnatrz,co wtedy jak to zrobicie nie dotykajac brudnej karoserii?

Amortyzatory
Powrót